Før kampen: Liverpool–Everton16 strake Anfield-derbyer uten tap

Everton har ikke slått Liverpool borte siden 90-tallet, men imponerer stort med ligaens toppscorer på laget.

1. apr 2017 kl 08.36 Marius Rabben

– Det er ikke mange byer i verden hvor to så store og viktige klubber befinner seg sammen, så det er spesielt. Og det er bare 900 meter mellom stadionene. Det er disse kampene man virkelig ser frem til.

Jürgen Klopp sier han som rød manager ikke engang trengte ett sekund for å forstå hvor viktig det tradisjonsrike Merseyside-derbyet er for fansen. I dag har han muligheten til å vinne lokaloppgjøret for tredje gang på like mange forsøk.

Da Sadio Mané ble matchvinner fire minutter på overtid på Goodison Park i desember, skrev Klopp nemlig historie og ble den første Liverpool-manageren til å vinne sine to første derbyer.

Dagens batalje, det 50. møtet med Everton i Premier League, handler også om langt mer enn rekorder og «bragging rights». Liverpool, på fjerdeplass, står med henholdsvis fire og seks poeng mer enn jagende Manchester United og Arsenal, men har samtidig spilt to kamper mer og tåler trolig ikke flere bananskall om sesonginnspurten skal ende med Champions League-billett.

På motsatt halvdel kommer Premier Leagues formlag på besøk. Everton har bare tapt én gang på tolv ligakamper siden sist, og med sin eventuelt første seier på Anfield dette årtusenet vil de snike seg opp på en midlertidig femteplass.

Evertons manager, som før landslagspausen vant sin 50. kamp på totalt 105 forsøk i Premier League, inkludert tiden i Southampton, frykter på ingen måte det som venter.

– Jeg forstår ikke hvorfor en skal være redd for å spille mot Liverpool. Det kan jeg ikke begripe. Jeg syntes vi gjorde en god jobb på Goodison Park. Vi spilte slik vi bør spille mot Liverpool, og det samme skal vi gjøre på lørdag, sa Ronald Koeman fredag.

Forrige Anfield-seier før år 2000

Spørsmålet om frykt kommer av Evertons mørke tall foran The Kop i nyere tid. Faktisk har de blå nå hatt 16 strake turer til Anfield uten å vinne, noe som er klubbens lengste rekke noensinne.

Likevel er det kun Manchester United (25) og Arsenal (24) som har vunnet flere ligakamper på Anfield som bortelag enn Everton (23) gjennom historien.

Den forrige kom før Ben Woodburn ble født – med 1–0 tilbake i september 1999. I Premier League har blåtrøyene vunnet kun to ganger på motsatt side av Stanley Park, mens det har blitt like mange tap (11) som uavgjort.

Denne måneden er det ett år siden Liverpool feide naboene av gresset og vant 4–0 under flomlysene på Anfield, etter scoringer av Divock Origi, Mamadou Sakho, Daniel Sturridge og Philippe Coutinho. Det fulgte opp 1–1 og 4–0 i de to foregående hjemmemøtene.

Drømmetreffet til Phil Jagielka som sikret 1–1 i sluttsekundene høsten 2014, er for øvrig Evertons eneste nettkjenning på sine fem siste turer til Anfield.

Uansett bane har Liverpool nå møtt Everton uten å tape i 13 strake kamper – medregnet semifinalen i FA-cupen på Wembley i 2012.

Koeman, som tidligere har fått bryne seg på de røde i Southampton, PSV Eindhoven og Benfica, står med tre seire på tolv forsøk. I Premier League har nederlenderen vunnet én av fem mot Liverpool.

– I 60 minutter spilte vi bra mot Liverpool forrige gang. Vi gjorde det veldig vanskelig for dem. Vi mistet litt av kontrollen den siste halvtimen, og vi var uheldige da de scoret sent. Men vi vet at vi er nær å kunne slå dem. Nå er det dags for å vise at vi kan ta det neste steget, sa han til pressen.

I knallform

Everton har virkelig funnet rytmen og står med 23 poeng og 26 mål på ti ligakamper i 2017. De har 7–0 i målforskjell på sine to siste kamper foran derbyet – etter årets foreløpige eneste ligatap, med 2–3 på White Hart Lane.

Før landslagsoppholdet hamret de inn fire mot Hull, etter å ha gitt West Bromwich en leksjon uka i forveien, og baklengsmålene mot Tottenham er de eneste innslupne i løpet av Evertons fem siste oppvisninger.

Keeper Joel Robles har holdt nullen sju ganger etter årsskiftet, noe som er flest i Premier League. Gjennom hele sesongen er det kun Chelsea (13) og Spurs (12) som har flere «clean sheets» enn Goodison-klubbens elleve.

Med Koeman som sjef har laget allerede tatt flere poeng (50) enn i begge de siste sesongene (47), selv om det gjenstår ni runder. Og fremover på banen går mye på skinner.

Den blå trusselen

Liverpool er, med 61 så langt, ligaens mestscorende lag, men Evertons målforskjell er ikke langt unna. De har solide 51 scoringer – ni mer enn Manchester United – og med 30 baklengs har de sluppet inn seks færre enn Liverpool.

Ingen lag i Premier League har flere forskjellige målscorere enn Evertons femten.

Øverst på toppscorerlista står lagets fryktinngytende våpen, Romelu Lukaku, med 21 fulltreffere. Aldri tidligere har belgieren hatt like mange på proffnivå, og dobbelen mot Hull sist sørget for at han ble den første Everton-spilleren siden Gary Lineker i 1986 til å passere 20 ligamål.

Samtidig er Lukaku den fjerde spilleren i Premier League-historien med 80 scoringer før fylte 24 år – på en eksklusiv liste med Robbie Fowler, Michael Owen og Wayne Rooney.

23-åringen har allerede passert Duncan Ferguson (60 mål) og Tim Cahill (56) som Evertons mestscorende i Premier League noensinne med sine 64 for klubben.

Med fire nettkjenninger i mars ble Lukaku også kåret til månedens spiller i ligaen dagen før avspark på Anfield.

– De er absolutt tilbake på sporet. De er trolig nær plassen de ønsker å være på, som er enda et viktig poeng i kampen, sier Klopp.

Like gode på hjemmebane

– Vi kan ikke ignorere det. Dette er veldig viktig for begge lag, ikke kun fordi det er et derby, men det er press på begge parter. Jeg leser ingenting, men jeg så på analysene at de virket å ha god selvtillit. Men jeg kommer ikke på noen grunner til at ikke vi heller skal ha det.

Liverpool er nå ubeseiret i de tre kampene etter nedturen i Leicester på tampen av februar. Poenget mot Manchester City sist var lagets første på fremmed gress siden 1–1 på Old Trafford i januar, mens det på Anfield er blitt plukket ni poeng av ni mulige etter uavgjortkampen mot Chelsea.

De blå fra Goodison kan imidlertid vise til like gode tall på hjemmebane denne sesongen. Holder de vertene til ett poeng i dag, vil lagene stå med akkurat samme poengfangst foran egne supportere etter 15 hjemmekamper.

Samtidig har Everton tapt flere bortekamper (6) enn de har vunnet (4) eller spilt uavgjort (4) hittil.

Et skadepreget derby

Dagens oppgave må uansett løses uten flere sentrale aktører. Høyreback Séamus Cole må som kjent belage seg på en lang periode ute etter leggbruddet på landslagsoppdrag, og Morgan Schneiderlin er utilgjengelig med en leggskade.

– Morgan er på bedringens vei. Han er ikke tilgjengelig for helga, og jeg tror ikke han blir klar mot Manchester United på tirsdag heller, men vi håper at han bli klar mot Leicester, uttalte Koeman til pressen fredag.

Midtbanekollega James McCarthy returnerte fra landslagssamling med en hamstringskade og skal også være ute, og i midtforsvaret starter trolig Phil Jagielka sammen med Ashley Williams ettersom Ramiro Funes Mori ble skadet i aksjon for Argentina.

– Det står ikke bra til med Funes. De sjekket ham på onsdag, og vi vil få en ny undersøkelse på mandag. Vi forventer at kneet må opereres, og at sesongen er over for hans del, sa manageren.

I tillegg er duoen Yannick Bolasie og Muhamed Besic ute med langtidsskader.

Uten Lallana og Henderson

Liverpool og Klopp må også se bort fra svært viktige brikker i derbyet.

Den største nedturen under landslagspausen var nyheten om Adam Lallanas strekk i låret, noe som trolig setter den formsterke teknikeren på sidelinja i mellom seks og åtte kamper i sesonginnspurten.

Det er sannsynlig at England-profilen mister hele april, og i verste fall kan han være tilbake først i sesongavslutningen.

Enda er ikke kaptein Jordan Henderson klar etter en smell han fikk i foten på trening i forkant av Leicester-kampen i februar.

Håpet var at han skulle komme seg under landslagspausen, men Klopp uttalte på pressekonferansen at Henderson hadde fått et tilbakeslag og er svært tvilsom til kampene også neste uke.

På topp sliter Daniel Sturridge med et muskelproblem i hofta, og han måtte stå over den nylige treningsturen til Tenerife. Denne uka ble det rapportert at han var tilbake i trening på feltet, men Klopp bekreftet at det var sammen med en rehabiliteringstrener, ikke resten av laget.

Fra før er Ovie Ejaria og Danny Ings ute med skade i henholdsvis ankel og kne.

Fakta før avspark

Dette blir det 196. ligamøtet mellom klubbene, hvor Liverpool har vunnet 75 ganger mot 57 nederlag. Kampen om Merseyside er det mest spilte derbyet i engelsk ligafotball.

Alle turneringer inkludert står Liverpool med 90 seire på totalt 227 forsøk mot Everton.

De blå naboene har slått dagens verter 66 ganger gjennom historien. 71 kamper har endt uavgjort.

I Premier League-sammenheng dominerer rødtrøyene med 21 seire på 49 oppgjør. 19 ganger har det blitt uavgjort, og Everton står med ni trepoengere.

Foran The Kop har naboene vunnet kun to ganger i Premier League, men de har reist hjem med poeng elleve ganger – like mange som vertene har vunnet.

Ingen andre klubber har Liverpool spilt uavgjort mot flere ganger i Premier League.

Nå har lagene spilt 16 ligakamper mot hverandre på Anfield uten at Liverpool har tapt.

Cup medregnet er Liverpool ubeseiret i 13 strake derbyer, noe som er den lengste rekka siden de klarte 15 strake mellom 1972 og 1978.

I løpet av de 20 siste møtene har Everton kun én seier: på Goodison Park i oktober 2010, da Mikel Arteta og Tim Cahill gjorde målene mot Roy Hodgsons mannskap.

Sist de triumferte på rødt territorium, var med 1–0 tilbake i september 1999. Seieren inkludert har de vunnet kun to ganger på sine 30 siste forsøk på motsatt side av Stanley Park. Den øvrige kom i 1995.

Liverpool har kommet fra to av de tre siste derbyhjemmekampene med knusende 4–0.

Sist de blå sikret poeng på Anfield, ødela Phil Jagielka den røde festen med et kremmerhus på overtid i september 2014, etter at Steven Gerrard hadde gitt Liverpool ledelsen på frispark.

Daniel Sturridge har sju scoringer mot Everton i karrieren, hvorav fire mål på sju kamper ikledd helrødt.

Lucas Leiva, som er inne i sitt tiende år i klubben, fikk sin Premier League-debut mot nettopp Everton i oktober 2007. De røde vant 2–1.

I Merseyside-derbyene hittil er det delt ut 27 røde kort, med ni til Liverpool og dobbelt så mange til Everton – og det til tross for at det kun var fem utvisninger i løpet av de første 88 årene med lokaloppgjør.

21 av de røde kortene har kommet i Premier League-sammenheng.

Liverpool har brent begge sine siste straffer i derbyet, ved Dirk Kuyt på Goodison i 2011 og Daniel Sturridge foran The Kop i 2014. Nå har lagets straffetaker, James Milner, scoret på ti av ti forsøk siden han kom til klubben.

Det er kun Manchester United (to ganger) som har klart å hindre Liverpool fra scoring i totalt 29 ligakamper på Anfield under Jürgen Klopp.

Dagens verter jakter på sin fjerde strake ligahjemmeseier for første gang siden mars 2015.

Kilder: Ged Rea (liverpoolfc.com), altomfotball.no, evertonfc.com, lfchistory.net, Liverpool Echo, Opta

Har du innspill til journalisten?
[email protected]