Mesterne fra 1981 – hvor er de nå?

For 37 år siden var det samme klubber i finalen som i år. Den gyldne generasjonen Liverpool-spillere fikset den gangen jobben mot Madridistas.

24. mai 2018 kl 12.53 Johannes Steen

I 1981 som i år møtte Liverpool Real Madrid som er og var det mestvinnende laget i en Europacup-finale. I 2018 er Real Madrid favorittene, men denne gangen var det Liverpool, som hadde vunnet turneringen i både 77 og 78, som gikk utpå matta i Paris som favoritter.

Også denne gangen som i 77 og 78, trakk Bob Paisleys gutter det lengste strået, og stakk av med Europas gjeveste trofé for klubblag.

For de spillerne som ble omtalt fra 1978, er ny tekst markert med uthevet skrift.

1. Ray Clemence 32 år da finalen ble spilt

Med Liverpool som den gang klare favoritter ble Ray Clemence lite utfordret av Real Madrid. På det farligste var han alene med en Real-spiller, men Clemence kom ut og stresset spanjolen til å blåse ballen over mål.Han valgte overraskende å gå til Tottenham i 1981, like etter finalen. Hos Spurs vant han FA-Cupen og UEFA-Cupen før han la opp i 1988 og startet å arbeide i trenerstaben på White Hart Lane. Han arbeidet seg oppover hos Tottenham og assisterte en liten periode manageren og sin tidligere lagkamerat og venn Doug Livermore, før han hadde en kort periode som manager hos Barnet. Fra 1996 var han keepertrener for England i totalt over ti år og fire managere samtidig som han også arbeidet med aldersbestemte landslag. Ray Clemence trakk seg tilbake i 2013, etter bl.a. å ha fått påvist prostatakreft i 2004, og bor i London. Sønnen Stephen er en tidligere profesjonell spiller som nå er i trenerstaben i Aston Villa.

Liverpool – 1968-81 – 656 kamper/ 0 mål – 33/0 i Serievinnercupen – Tottenham (1981-88)

(alle tall som spiller)

2. PHIL NEAL – 30 år

Den allsidige forsvarsspilleren var det første kjøpet til Bob Paisley i 1974 var spillende manager og manager hos Bolton etter avskjeden med de røde. Han hadde også noen måneder som assistent for Graham Taylor på det engelske landslaget før han var innom klubber som Coventry, Cardiff og Manchester City uten å oppnå særlig suksess som manager. Han har fortsatt å bo i Formby, like utenfor Liverpool, og har de siste årene vært mye brukt som «after dinner speaker» og som representerer Liverpool FC på kampdager og ved andre tilstelninger.

Liverpool – 1974-86 – 633+2 kamper/ 59 mål – 57/10 i Serievinnercupen – Bolton (1985-89)

3. Alan Kennedy 26 år

Alan Kennedy fikk kanskje høydepunktet av sin karriere denne kampen. På tampen scoret venstrebacken kampens eneste mål, og ble matchvinner. Han ble kjøpt av Bob Paisley for 330,000 pund i 1978, noe som da var rekord for en back. Han var siden fast inventar i flere sesonger fram til han gradvis mistet plassen til Jim Beglin og ble solgt i 1986 til Sunderland. Etter det var Kennedy mer eller mindre en klubbnomade. Han spilte i en del klubber i lavere divisjoner i England, samt i Belgia og Danmark, pluss noen amatørklubber. Han la opp i en alder av 40, og har siden vært en stemme i sportnyhetene på radio og hos senere hos Sky Sports. Han har også stått bak en rekke veldedighetskampanjer.

Liverpool - 1978-86 - 349+2 kamper/59 mål - 34/3 i Serievinnercupen - Sunderland (1985-87), Husqvarma (1987), Hartlepool (1987), K. Beershot (1987), Grantham Town (1987), Wigan (1987/88), Northwich V., Colne, Enfield, Wrexham (1990-91), Morecambe, Netherfield, Radcliffe & Barrow

4. Phil Thompson 27 år

Ledet laget som kaptein i 1981-finalen.Lokale Thommo kom fra Kirkby, samme sted som Terry McDermott vokste opp, rett nord for bygrensen. Han fikk sitt gjennombrudd syv år før i FA-Cup finalen mot Newcastle, med kompisen McDermott på andre siden av banen. Han mistet finalen i 1977, i Serievinnercupen med skade, men gjorde en god figur i 1978.I 1981 ble han den neste som kunne ta i mot pokalen med de store ørene, og som kaptein fikk han ansvar for trofeet etter kamp. Thommo var ikke snauere enn å ta med trofeet og stille det opp bak baren på sin lokale pub i Kirkby da han kom hjem.Siden forlot Phil aldri sine røtter. Etter karrieren som spiller har han både vært juniortrener, assisterende manager og fungerende manager i Liverpool FC, det siste da Gérard Houllier var hjertesyk. Han har i tillegg hatt sine forretningsforetak på Merseyside, inkludert å selge dører, peiser etc. I tillegg er han et kjent fjes i media, hvor han nå i flere år har arbeidet for Sky Sports.

Liverpool – 1971-83 – 459+7 kamper/ 12 mål – 30+2/0 i Serievinnercupen – Sheffield U (1984-86)

5. Ray Kennedy 29 år

Ray Kennedy var det siste kjøpet til Bill Shankly, som en ung og tung spiss som hadde vunnet The Double hos Arsenal. I Liverpool fungerte han imidlertid ikke sammen med Kevin Keegan slik John Toshack gjorde, og manager Bob Paisley omskolerte ham til å spille på venstresiden av midtbanen. En liten genistrek, da roen som Kennedy hadde med ballen, hans blikk og presise fremspill, samt evnen til å komme sent og til rett tidspunkt inn i straffefeltet, ikke minst passet ute i Europa. Blant annet scoret han målet mot Bayern München som sendte Liverpool til finalen i 1981. Også i semifinalen i 1978 scoret han mål. Han pådro seg for øvrig Liverpools eneste gule kort i finalen i 1981.Litt overraskende var Kennedy en av de som tok turen fra Anfield og til John Toshack i Swansea, da han i 1981 bare var 30 år gammel. Det skulle imidlertid senere bli påvist at han allerede da hadde fått symptomer av Parkinsons sykdom. Etter perioden i Swansea prøvde han seg en kort stund i Hartlepool, før han ble værende i sitt opprinnelige nordøst hvor han siden har pleiet sin sykdom.

Liverpool – 1974-82 – 381+3 kamper/ 72 mål – 32/6 i Serievinnercupen – Swansea (1981-84), Hartlepool (1983-84)

6. Alan Hansen 25 år

Den unge skotten Alan Hansen var blitt hentet fra Partick Thistle, i skyggen av mer kjente landsmenn, og fikk nesten litt ubemerket en og annen kamp utover i sesongen. Hansen fikk sin første store finale i 1978 da han kom inn for en skadet Tommy Smith. Påfølgende sesong ble han mer etablert i førsteelleveren, og markerte seg med stoisk ro i midtforsvaret. En ro som senere skulle være noe av grunnlaget for at han ble en av tidenes beste i helrødt. I finalen i 1981 var han et ubestridt valg i midtforsvaret sammen med kaptein Phil Thompson.Etter å ha lagt opp som følge av en langvarig kneskade i 1990, da han var kaptein på det siste laget fra Liverpool som vant ligaen, begynte han som en dyktig og meget profilert ekspert på BBC, inkludert å arbeide med det legendariske programmet «Match of the Day». Han har nylig pensjonert seg, Hansen er nå 62 år, slik at han nå kan konsentrere seg enda mer om sin andre lidenskap, golf. Det spiller han bl.a. rett utenfor Southport, hvor han har bodde hele tiden siden han kom ned fra Skottland.

Liverpool – 1977-90 – 601+2 kamper/ 14 mål – 42+1/3 i Serievinnercupen.

7. Kenny Dalglish 30 år

Kenny Dalglish hadde kommet inn for stjernen Kevin Keegan, og avsluttet en strålende første sesong ved å bli matchvinner på Wembley i 1978.I 1981 var han usikker til kampen, da en skade hadde sørget for at skotten knapt hadd trent de siste ukene. Han startet likevel kampen, men storscoreren, som ble tett markert av Real-spillerne, fikk ikke puttet ballen i mål denne gang. Han ble mot slutten ofret for Jimmy Case som et ledd i å sikre ettmåls-ledelsen man fikk noen minutter før.Snart ble han «King Kenny» på The Kop og ikke bare en enda større stjerne enn Keegan, men for mange tidenes beste spiller på Anfield. Senere suksess i LFC som spillende manager og manager, samt den innsatsen han gjorde i etterkant av Hillsborough, gjør ham til klubbens største nålevende legende. Han vant Premier League som manager for Blackburn, før han hadde mer blandet suksess hos Newcastle og Celtic. Hjertet hans var imidlertid rotfestet på Merseyside, og han har hele tiden hatt base i Southport. Han er nå ambassadør for Liverpool FC.

Liverpool – 1977-90 – 482+16 kamper/ 168 mål – 46+1/10 i Serievinnercupen

8. Sammy Lee 22 år

Scouseren gikk gradene i Liverpools akademi og fikk sin debut i 1978, da han kom inn fra innbytterbenken og scoret i en 3-2-seier mot Leicester på Anfield. Han fikk imidlertid lite spilletid fram til 1980-81-sesongen, da han endelig begynte å etablere seg på Liverpools midtbane. Han markerte seg som en løps- og pasningssterk spiller, og var sentral da Liverpool tok seg til Europacupfinalen i 1981. Han fikk startplass på høyre flanke i finalen. Han ble en etablert spiller i laget, men i 1985 satte skader en stopper for utviklingen, og han mistet fort plassen til Jan Mølby. I 1986 gikk ferden videre til Queens Park Rangers i én sesong før han prøvde seg i Spania. Der tilbringte han to år før han vendte hjem til England. Han la opp som Bolton-spiller i 1991. Siden den gang har han hatt ulike assistent- og managerroller i Liverpool, Bolton, England, Southampton og senest som Sam Allardyces assistent i Everton. Han forlot Everton tidligere i mai som følge av at Allardyce fikk sparken.

Liverpool – 1977-86 – 279+7 kamper/19 mål – 33/4 i Serievinnercupen

9. David Johnson 29 år

I 1976 signerte Liverpool scouseren og tidligere Everton-spiller David Johnson fra Ipswich. Han var inn og ut av laget i sin første sesong, og kjempet med flere andre om å være Kevin Keegans spisspartner. Han fikk ikke spille i finalen i 1978, men i sesongen etter klarte han endelig å etablere seg i førstelleveren. Johnson ble det året den første spilleren til å score mål for begge klubber i et Merseyside-derby. Han fortsatte som en viktig spiller og spilte fra start i finalen i 1981. Like etterpå skulle imidlertid Ian Rush gjøre sitt inntog og frata Johnson plassen. Dermed forsvant han like godt året etter tilbake til Everton igjen. I dag jobber han på Anfield med blant annet bevertning i bedrifts-loungene på Anfield. Han kan også med jevne mellomrom høres på BBC Radio Merseyside.

Liverpool – 1976-82 – 174+33 kamper/7 mål – 14+6/8 i Serievinnercupen – Everton (1982-84), Barnsley (lån 1983-84), Manch C. (1983-84), Preston (1984-85) & Barrow (1985-86).

10. Terry McDermott 29 år

I 1981 hadde Terry McDermott i en stund vært en god duo med Souness på Liverpools sentrale midtbane, hvor Souness tok defensivt ansvar og spilte fram, og McDermott løp og scoret. Året før hadde han vunnet prisen for årets spiller i ligaen.Etter Europacupfinalen begynte det imidlertid å bli vanskeligere for McDermott å beholde fast plass.Den humørfylte scouseren vendte tilbake til Newcastle i 1982 da han mistet plassen på laget i Liverpool, og rykket sammen med bl.a. Kevin Keegan opp i toppdivisjonen med «skjærene». Siden ble han assistent både til Keegan, Kenny Dalglish og Graeme Souness da han fortsatte å arbeide og bo i nordøst.

Liverpool – 1974-83 – 310+12 kamper/ 75 mål – 30+1/12 i Serievinnercupen – Newcastle (1982-84), Cork (1984-85) & Apoel Nicosia (1985-87)

11. Greame Souness 28 år

Dalglish, Souness og Hansen inn på noen måneder, den skotske troikaen må være tidenes transfersuksess. I likhet med de to andre var han også med i finalen i 1981, i tospann med Terry McDermott på midten.Tre år senere ledet han Liverpool til seier i Roma, mot Roma, som var hans siste kamp for klubben. Sampdoria lokket med italienske lire, før Rangers så på Souey som mannen som kunne få dem til å fravriste hegemoniet til Celtic i Skottland. I Glasgow startet en fascinerende manager-reise som inkluderte Galatasaray, Southampton, Torino, Benfica, Blackburn og Newcastle. Han var også et populært valg blant røde fans da han ble valgt ut til å etterfølge kameraten Kenny Dalglish som manager i LFC, men dessverre pekte pila raskt nedover med Souness i sjefsstolen og han greide aldri å ha i nærheten samme innflytelsen som sportslig sjef sammenlignet med den fantastiske jobben han gjorde som midtbanespiller og kaptein.

Liverpool – 1977-84 – 350+2 kamper/ 55 mål – 35+1/6 i Serievinnercupen – Sampdoria (1984-86) & Rangers (1986-90)

12. Jimmy Case 27 år

Jimmy Case var en lokal spiller som var blitt hentet fra amatørfotball. En tøffing med et knallhardt skudd, og som ikke minst fikk vist det i Europa hvor han scoret sju mål i Serievinnercupen. Case spilte fra start i alle Europacup triumfene i 76, 77’ og 81’.Noen disiplinære problemer kan ha medført til at Paisley solgte ham overraskende tidlig i 1981 til Brighton, hvor han bl.a. spilte finale i FA-Cupen. Case spilte profesjonell fotball til han var over 40 år, da han var tilbake i Brighton. Han har siden holdt til på sydkysten, hvor hans døtre og deres familier bor, og arbeidet en del i media.

Liverpool – 1974-81 – 237+24 kamper/ 45 mål – 19+3/7 i Serievinnercupen – Brighton (1981-85), Southampton (1984-91), Bournemouth (1991-92), Halifax (1992-93), Wrexham (1992-93), Darlington (1993-94) & Brighton (1993-96)

13. Steve Ogrizovic 23 år

Tidligere politimann kom svære «Oggy» fra keeperfabrikken Chesterfield som den siste av reservene til Ray Clemence, og trolig den beste. Han fikk i hvert fall senere en lang og god karriere for Coventry, hvor han siden også har arbeidet i trenerstaben.

Liverpool – 1977-81 – 4 kamper/ 0 mål – 0/0 i Serievinnercupen – Shrewsbury (1982-84) & Coventry (1984-00)

14. Richard Money25 år

Midtstopper Money kom til Liverpool i forkant av 1980-81-sesongen, men greide aldri å kjempe seg til fast startplass hos Liverpool. Med Alan Kennedy ute med skade fikk imidlertid Money spille i semifinalen mot Bayern, og gjorde en god kamp. Han mistet likevel plassen da Kennedy var tilbake i finalen, og satt på benken gjennom hele kampen. Han fikk bare 14 kamper i rødt, og dro på et kort utlån til Derby før han signerte for Luton. Han avsluttet karrièren i sin opprinnelige klubb Scunthorpe United, og har siden vært manager for en rekke klubber med varierende resultat. Senest i National League-klubben Solihull Moors i høst, men pakket sakene sine etter bare 26 dager.

Liverpool – 1980-81 – 15+2 kamper/0 mål – 1/0 i serievinnercupen – Derby (lån 1982), Luton (1981-83), Portsmouth (1983-86) & Scunthorpe (1985-90)

15. Colin Irwin 24 år

En annen lokal spiller som hadde den heller utakknemlige oppgaven av å være en mulig vikar for stopperparet Thompson og Hansen, selv om den høyreiste og ganske elegante forsvareren også kunne brukes på venstrebacken. Han fikk flest kamper da Liverpool var preget av skader i 1980-81, men greide aldri helt å bryte igjennom og endte også opp hos Toshack og Swansea. Han ble også sittende på benken gjennom hele finalen.En kneskade stoppet spillerkarrieren nokså tidlig og han var en periode trener for Phil Neal hos Bolton før han reiste til Australia. Han har blitt værende i Australia, hvor han nå bor i Perth og livnærer seg ved å levere drikkevarer til puber og restauranter.

Liverpool – 1979-81 – 40+4 kamper/ 3 mål – 4+1/0 i Serievinnercupen –Swansea (1981-84)

16. Howard Gayle 23 år

Howard Gayle fra Liverpool ble byttet inn i semifinalen mot Bayern, pådro seg et gult kort, og ble byttet ut igjen. Han gjorde en god figur, men manager Bob Paisley fryktet å skulle spille med 10 mann. Det ble en av totalt 5 kamper for Gayle, som satt på benken gjennom finalen. I etterkant er Gayle kanskje mest kjent for å være Liverpools første mørkhudede spiller, og han har i etterkant fortalt mye om vanskelighetene med fordommer og rasisme fra både spillere og ikke minst tribunen. Han dro videre til Birmingham, og spilte i en rekke engelske fotballklubber. I tillegg var han i løpet av karrieren innom USA der han spilte innendørsfotball for Dallas Sidekicks. Etter at han la opp i 1993, har han aktivt jobbet mot rasisme i fotball, og gitt ut selvbiografien 61 Minutes In Munich.

Liverpool – 1980-81 – 3+2 kamper/ 1 mål – 0+1 i Serievinnercupen/ 0 mål Newcastle (lån 1982-83), Birmingham (1982-84), Sunderland (1984-86), Dallas Sidekicks (1986), Stoke (1987), Blackburn (1987-92), Halifax (1992), Wrexham, Runcorn & Accrington.

Jonny Stokkeland, Liverpool FC Official Archives, har bidratt med statistikk.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]