Bruker nesten ikke penger på keepere

Historien viser at Jürgen Klopp verdsetter konkurranse før stjernefaktor på keeperplassen.

4. jul 2018 kl 20.30 Johannes Steen

Med Mignolet sannsynligvis på vei ut dørene og et usikkert førstevalg i Loris Karius, har mye handlet om Jürgen Klopp vil hente inn en ny keeper denne sommeren.

Romas Alisson Becker skal være tyskerens førstevalg, men italienernes prislapp, samt brasilianerens angivelige ønske om å dra til Real Madrid, skal ha kjølnet interessen fra Merseyside.

I tillegg har målvakter som Jan Oblak hos Atletico Madrid og AC Milans Gianluigi Donnarumma vært nevnt, men det er foreløpig ikke noe som tyder på at Klopp og Liverpool vil imøtekomme keepernes særdeles stive prislapper.

Brukt £5.15m på 17 år

Nå kan mye tyde på at Klopp vil gi Loris Karius en ny sesong til å gjenvinne Liverpool-fansens gunst mellom stengene, og ser vi på managerens historie på transfermarkedet er det kanskje ikke så overraskende.

Vi har tidligere sett at tyskeren er villig til å vente med en overgang dersom han ikke får sitt førstevalg, og i tillegg har han også brukt forbløffende lite penger på keepere gjennom sin nå 17 år lange manager-karrière.

Totalt har Jürgen Klopp, siden 2001, brukt 5.15 millioner pund på keepere – hvorav 4.7 millioner er summen man brukte på å hente Loris Karius!

STIV PRIS:
STIV PRIS:  Brasils landslagskeeper Alisson Becker verdsettes til 70 millioner pund av Roma. Det er en pris Klopp ikke ønsker å betale.

Konkurranse før stjernefaktor?

Sommeren 2001, første overgangsvindu etter at Klopp tok managerjobben i Mainz, hentet tyskeren opp Christian Wetklo fra andrelaget. Wetklo måtte konkurrere med førstekeeper Dimo Wache, som mer eller mindre beholdt plassen gjennom hele Klopps periode fram til 2008 i Mainz.

I tillegg til den unge keeperen fra eget akademi hentet Klopp inn totalt to keepere, begge på gratis overgang fra andre klubber.

I Dortmund satte også Jürgen Klopp stort sett sin lit til målvakten Roman Weidenfeller, som allerede var i klubben da Klopp overtok. Han brukte penger på én annen målvakt da han hentet inn Australske Mitchell Langerak som konkurrent til Widenfeller for 450,000 pund.

Utover dette kjøpet fortsatte Klopp samme taktikk som i Mainz. Han hentet opp tre keepere fra eget akademi og signere Lukas Kruse på en gratisovergang fra Paderborn.

I Liverpool har Klopp fortsatt noe i samme gate som tidligere. I sitt første sommervindu brukte han edruelige 4.7 millioner pund på å hente inn Loris Karius. En spiller som heller var en konkurrent for allerede røde Simon Mignolet enn en direkte erstatter.

I tillegg signerte man samme sommer 39 år gamle Alex Manninger på en gratis overgang som et billig alternativ som tredjekeeper.

Betyr det noe for Liverpool?

Jürgen Klopp har et rykte på seg for å være en manager som kan skape gode lag uten bruk av store midler, et rykte som han har fått med rette.

Om man ser på historikken kan det virke som Klopp verdsetter konkurranse på keeperplass, noe som må kunne sies å ha vært utslagsgivende på prestasjonene hos både Mignolet og Karius. Dog er det i dette tilfellet stor tvil blant røde fans, og antakeligvis også Klopp selv, om noen av disse keeperne er gode nok til å spille regelmessig for et lag som skal kjempe i toppen av Premier League.

Dersom det er nødvendig har Klopp imidlertid vist at han ikke er redd for å bruke penger. I Liverpool står han han bak fire av de fem dyreste signeringene til klubben gjennom tidene, og i Dortmund brukte han store penger på spillere som Henrikh Mkhitaryan og Ciro Immobile.

Jürgen Klopp og speiderteamet følger utvilsomt med argusøyne på hva som beveger seg mellom stengene rundt om i Europa denne sommeren, men skal vi tro historien er det ikke nødvendigvis et ubestridt førstevalg som kommer inn dørene – denne gangen heller.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]