Hvem bør spille med Van Dijk?Konkurransen om stopperplassen i tall

De tre stopperne Joe Gomez, Dejan Lovren og Joël Matip vinner på hver sine områder.

29. sep 2018 kl 00.01 Johannes Steen

På onsdag gjorde Dejan Lovren sitt comeback etter å ha vært ute med en skade i magemusklene siden VM-finalen i midten av juli. Dermed har Liverpool tre midtstoppere som vil kjempe om en plass i midtforsvaret sammen med Virgil Van Dijk i tiden framover.

Joe Gomez ser for tiden ut til å være førstevalget, men Joël Matip har gjort en god figur i sjansene han har fått denne sesongen, mens Dejan Lovren er på stødig vei mot kampformen.

Vi har tidligere omtalt hvor mye bedre Liverpool framstår med Virgil Van Dijk på banen, og det er trolig ikke verre enn å se Liverpools kamper for å være sikker på at nederlenderen hører hjemme i startoppstillingen når han er tilgjengelig.

Vi har tatt en kikk på Premierleague.com sin detaljerte statistikklogg for å få mer innblikk i hvordan de tre andre stopperne presterte i forrige sesong og i starten av denne.

Slapp inn færre mål med Lovren på banen

I Premier League forrige sesong spilte Dejan Lovren totalt 29 kamper, slapp inn 24 mål og holdt nullen i 10 kamper. Joël Matip spilte 25 kamper, slapp inn 27 mål og holdt nullen i 9.

Det gir at med Lovren på banen slapp man inn i snitt omtrent 0,83 mål per Premier League-kamp, mens man med Matip på banen slapp inn 1,08 mål per kamp.

Joe Gomez hadde på sin side 23 opptredener totalt, hvor man da slapp inn 21 mål og hadde ni smultringer. Det gir 0,9 mål i mot hver gang Gomez var på banen. Denne sesongen har imidlertid Gomez hatt en viktigere rolle i laget og vært på banen i samtlige av de seks første Premier League-kampene. Der står han med 2 mål imot og holdt nullen tre ganger.

Med tanke på at Matip mistet mye av vårsesongen og at Gomez har vært fast i laget i en periode laget har fungert bedre defensivt som helhet, er det muligens en noe urettferdig sammenlikning.

Mer ballsikkerhet med Matip

Vi beveger oss derfor inn på et utvalg av de enkelte spillernes individuelle statistikker.

I fjorårssesongen sett under ett (i alle turneringer) hadde Dejan Lovren det høyeste børs-snittet av de tre her på Liverpool.no med 6,45. Bak der fulgte Dejan Lovren med 6,23 og Joe Gomez med 5,96. Denne sesongen har Joe Gomez 7,14 på sine syv første kamper, Joël Matip har 7,5 på sine to, mens Dejan Lovren står med en 7 på sin ene opptreden.

Forrige sesong lyktes Joël Matip med 68% av sine taklingsforsøk, vant 64,2% av duellene (både på bakken og i lufta) han var involvert i og hadde en pasningssikkerhet på 91,2%.

Dejan Lovren lyktes med 65% av taklingene, vant 61,5% av duellene og hadde en pasningssikkerhet på 88.5%. Da er det verdt å nevne at Joel Matip slo flere langpasninger per kamp enn kroaten, og således kanskje ikke overraskende slår Lovren greit når det kommer til pasningsspillet.

Joe Gomez hadde forrige sesong 78% vellykede taklinger, vant 60,1% av duellene og 89,6% av pasningene traff en medspiller.

I Gomez' tilfelle er det med tanke på rolleendringen i laget og antall spilte kamper verdt å nevne statistikken denne sesongen som lyder på: 64% gode taklinger, vunnet 60,4% av duellene og 88.1% vellykede pasninger.

Totalt sett er statistikken de tre imellom jevn. Som lag slapp man inn mindre med Dejan Lovren i forrige sesong, i år fungerer Joe Gomez svært godt som Van Dijks makker og har et godt børs-snitt med tanke på antall kamper, mens Joël Matip tar seg best ut på taklinger, dueller og pasningsspill.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]