Av de som starter i Madrid startet trolig åtte i finalen for et år siden

Én er erstattet, mens to trolig må finne seg i en plass på benken på Wanda Metropolitano.

28. mai 2019 kl 23.05 Arild Skjæveland

Det er litt over et år siden Liverpools smertefulle Champions League-tap i finalen i Ukraina. Loris Karius sine to kjempetabber og Mohamed Salahs skulderskade er kanskje det man husker best fra finalen på Olympiastadion i Kiev.

Men Liverpool er tilbake. Førstkommende lørdag skal de helrøde ut i sin niende finale i den gjeveste europeiske klubbturneringen.

Forventet lagoppstilling

Av de 11 som vil starte i Madrid, vil trolig åtte av dem være revansjesugne med fjoråret i minne når Tottenham står på motsatt banehalvdel. Karius er borte, Dejan Lovren må trolig finne seg i en plass på benken, mens de fleste forventer at Fabinho kommer inn for James Milner.

Joel Matip har spilt så bra etter at han kom inn i januar, at det skal mye til for at Lovren tar tilbake den plassen og starter foran ham. Kameruneren har vist seg som en meget god spiller, og har på ingen måte spilt seg ut av laget.

TROLIG INNE:
TROLIG INNE:  En vil forvente at Joel Matip starter etter vårsesongen han har hatt.

Laget i Kiev: Karius, Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson, Henderson, Milner, Wijnaldum, Salah, Firmino, Mané

Forventer lag i Madrid: Alisson, Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson, Henderson, Fabinho, Wijnaldum, Salah, Firmino, Mané

Det er klart, ting kan skje på trening - men dersom alle var skadefri og dersom finalen hadde blitt spilt én uke etter ligastart, ville dette etter all sannsynlighet vært laget.

Karius måtte erstattes

Liverpool gjorde tre storkjøp i fjor sommer. Etter marerittkvelden til Karius i Kiev, var Alisson Becker det navnet som var mest etterlengtet for røde supportere. Tyske Karius er en ung og god målvakt, men etter en slik opplevelse kan en ikke regne med at han bare vil riste det av seg.

Karius ble lånt ut til Besiktas for to sesonger etter eget ønske for å restarte karrieren sin, og Liverpool hentet en målvakt på aller øverste hylle. Etter en eventyrlig sesong med AS Roma måtte de helrøde kjempe med Real Madrid og Chelsea om den brasilianske landslagskeeperen, men fikk til slutt den mannen de ønsket.

Alisson gikk rett inn på laget, og har spilt 50 kamper for Liverpool. Samtlige 38 ligakamper, og samtlige 12 Champions League-kamper. Han har lagt en strålende debutsesong bak seg, og har bare sluppet inn 34 mål

Det har blitt 26 clean sheets så langt - 21 i Premier League, og fem i Champions League. En veldig imponerende sesong, fra en spiller som i én uke var tidenes dyreste målvakt. En kan ikke undervurdere hvilken effekt det har hatt på ligaens beste forsvar at man har en målvakt bak seg som man stoler fullt og helt på.

STOR SESONG:
STOR SESONG:  Alisson Becker har lagt bak seg en meget god debutsesong.

Kjøpet som kom helt uten forvarsel

Det var tidlig klart at Emre Can kom til å forlate Liverpool når kontrakten hans gikk ut forrige sommer. Allerede to dager etter Champions League-finalen i Kiev kom det overgangsnyheter som ingen hadde regnet med - uten noen form for mediaoppmerksomhet i forkant.

Fabinho hadde lenge vært en ettertraktet midtbanespiller, og linket til klubber som Paris Saint-Germain og Manchester United. Nå sto han plutselig i Liverpool-drakt, og hadde signert etter at klubbene var enig om en overgangssum på 43,6 millioner pund.

Fabinho måtte vente lenge før han fikk en ordentlig sjanse denne sesongen, og trengte tid for å tilpasse seg. Men litt etter litt ble han en åpenbaring på defensiv midtbanen. I tillegg er han blitt brukt som midtstopper og høyreback denne sesongen. I vår har han vært helt strålende, og det vil være en stor overraskelse dersom han ikke starter finalen i Madrid.

TROLIG FRA START:
TROLIG FRA START:  Det forventes at Fabinho vil starte finalen i Madrid.

25-åringen har fått veldig mye spilletid etter at han først kom inn på laget. I mars startet han på benken mot nettopp finalemotstander Tottenham. Etter at gjestene tok mer og mer over utover i andreomgangen byttet Klopp ut Milner og satte inn Fabinho, som hadde et veldig godt innhopp. Denne gang kan en forvente at han starter.

Det tredje store sommerkjøpet var Naby Keita. Slik han spilte frem til han pådro seg en alvorlig skade borte mot Barcelona 1. mai kunne han ha vært en utfordrer til en plass på laget i Madrid - men han er ute, og kommer til å se kampen fra tribunen.

– Et helt annet lag

Selv om det ikke er så mange forandringer på laget fra det mannskapet vi så på Olympiastadion i Kiev, så mener manager Klopp at det er et helt annet lag nå.

– Problemet forrige sesong var ikke bare at vi mistet Mo i finalen, men Adam Lallana som kom inn gjorde seg selv tilgjengelig i siste sekund etter å ha vært skadet, sier Klopp på pressekonferansen før kampen.

ANNET LAG:
ANNET LAG:  Jürgen Klopp mener at årets lag er et helt annet enn det som tapte i Kiev - selv om spillermaterialet stort sett er det samme.

– Hadde Oxlade-Chamberlain vært frisk hadde han vært involvert. Vi hadde skadeproblemer, og det gjorde at benken vår var litt tynn. Nå vil vi ha alle de tilgjengelige spillerne på benken, og det vil gi oss valgmuligheter. Bortsett fra Naby bør alle være tilgjengelig, og det gir oss muligheter.

– Vi er et helt annerledes lag fra i fjor. På grunn av signeringer - Allison, Naby, Fabinho. For akkurat dette laget er dette den første finalen, med noen litt mer erfarne spillere involvert. Alisson tapte semifinalen i fjor, Fabinho tapte en semifinale med Monaco om jeg ikke tar feil. Så nå er de i finalen med en skikkelig gruppe spillere - og dette er det beste laget jeg har hatt med meg inn i en finale, sier Klopp.

– Tottenham kan trolig si det samme, men jeg er veldig fornøyd med laget mitt og alternativene vi har.

Kanskje bare én involvert fra Europa League-finalen

Det er litt over tre år siden Liverpool spilte Europa League-finale i Basel. Da var Sevilla motstander.

Den dagen stilte Liverpool med følgende lag: Mignoet, Clyne, Lovren, Touré, Moreno, Milner, Can, Lallana (Allen 73), Firmino (Origi 69), Coutinho, Sturridge

Trolig er det bare Roberto Firmino som kommer til å starte denne finalen, tre år senere.

Klopp mener laget hans alltid har gitt alt de har i finalene de har involvert i.

– Mot Sevilla var tanken tom, og det var også tilfelle i fjor, i tillegg til at vi mistet «Mo» og slapp inn merkelige mål. Det har ingenting med prestasjonen å gjøre. Ikke det første målet, ikke brassesparket og ikke det tredje. Det var tre veldig merkelige mål, men guttene var fortsatt med i kampen. Det er ikke alltid det beste laget som vinner i en finale, sier Klopp på pressekonferansen før kampen i Madrid.

Finalen mellom Liverpool og Tottenham spilles lørdag kl. 21.00, og sendes på Viasat 4/Viaplay, og TV 2/TV 2 Sumo.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]