Korrekt straffe i Madrid

Dommer Kristian Randen vurderer straffe-situasjonen i Madrid, og hvor mye hjelp Liverpool har fått fra dommerne denne sesongen.

3. jun 2019 kl 16.59 Kristian Randen

Allerede etter 22 sekunder skyter Sadio Mané ballen opp i hånda på Moussa Sissoko, som står stille med armen rett ut til siden. Ballen treffer Sissoko oppe i skulderen og stusser deretter ut i armen hans. Dommeren er aldri i tvil og dømmer straffe. Dommerne i VAR-rommet sjekker raskt ut at dette ikke er noen åpenbar feil av dommeren, og straffesparket er et faktum.

Straffen er korrekt ettersom Sissoko har armen i en unaturlig posisjon. Da spiller det ingen rolle at noen mener det er naturlig å peke og dirigere medspillere med armen. Hvis dette hadde vært greit kunne jo forsvarerne gjort dette i enhver situasjon for å gjøre seg større. Kort avstand spiller heller ingen rolle i slike situasjoner. At Mané eventuelt skyter bevisst opp i armen er heller ikke noe som skal tas med i dommerens vurdering. Sissoko må rett og slett ta konsekvensen av den risikoen han løper ved å stå med armen rett ut til siden.

Nå landet til slutt de fleste eksperter, selv de i Viasat, på at avgjørelsen var korrekt. Diskusjonen gikk etterhvert mer i retning av at regelen kanskje bør endres.

Handsregelen er nå endret og for neste sesong skal det bedømmes som straffbar hands hvis du blir truffet i armen og denne er over skulderhøyde, uansett hvor mange formildende omstendigheter som måtte foreligge. For angriperne blir reglene enda mer skjerpet da det skal blåses uansett hvis ballen treffer hånda i forbindelse med scoring, eller det umiddelbare forspillet til scoringen.

Dommeravgjørelser i 2018-19 sesongen

I år har vi gjennom kopforum hatt en uformell telling på hvor mange matchavgjørende dommeravgjørelser som har gått for og imot Liverpool. Tallene er høye og viser med all tydelighet hvor viktig det er for Premier League med VAR.

8 avgjørelser har gått til fordel for Liverpool i Premier League. Blant annet skulle Heung-Min Son og Tottenham hatt straffe i sluttminuttene på Anfield. Vi husker også at James Milner var i soleklar offside mot West-Ham der Liverpool satte inn ledermålet. Forøvrig ble dette utlignet ved at scoringen til West Ham også var offside. I Champions League skulle Virgil van Dijk vært tidlig utvist etter en stygg takling på Napolis spiller, Dries Mertens.

Hele 16 avgjørelser har gått imot oss i Premier League. I den svært viktige kampen mot Manchester City skulle Vincent Kompany vært utvist etter en stygg takling på Mohamed Salah etter 32 min. I 1-1 kampen mot Arsenal skulle ikke Mané vært avvinket for offside når han scoret. Mot Leicester skulle Naby Keita fått en klar straffe. På Old Trafford skulle Joel Matip hatt straffe for en klar holding.

Alle disse kampene endte med poengtap og korrekte avgjørelser ville utvilsomt gitt oss flere poeng i Premier League. I Champions League ble heldigvis ikke noen feil avgjørende. Nå har jeg ikke full oversikt over alle City sine, men inntrykket er at de har hatt vesentlig mer tur med dommeravgjørelser. Med VAR er det liten tvil om at Liverpool ville fått en del avgjørelser til sin fordel som helt klart kunne fått betydning for tabellposisjonen ved endt sesong.

Full oversikt over dommeravgjørelser finner du på kopforum.

Det blir svært spennende å se praktiseringen av VAR i Premier League neste sesong. I Champions League har bruken av VAR blitt bedre og bedre, og det må være veldig godt for dommerne å ha denne tryggheten i bakhånd. Et fint eksempel så vi i finalen når Skomina dømte frispark til Tottenham like utenfor Liverpools straffefelt. Han var tydelig litt i tvil om det var innenfor eller utenfor, og fikk en rask avklaring fra VAR-rommet om at forseelsen skjedde like utenfor, og dermed ikke noe straffespark. Rask og effektiv bruk av VAR, akkurat som ved straffesparket i det første kampminuttet.

Takk for sesongen som VAR!!!

Kristian Randen er Liverpool-supporter, tidligere fotballdommer i 2. div og Eliteserien i futsal. Han bidrar med stoff fra en dommers synspunkt på liverpool.no.

Har du innspill til journalisten?