Vi har sett nærmere på RB SalzburgSlik bidro Mané, Keita og Houllier til at RB Salzburg ble en storklubb

Erling Braut Haaland er usikker - men den østerrikske klubben har flere skumle spillere.

29. sep 2019 kl 19.10 Arild Skjæveland

Liverpool tapte sin første Champions League-kamp i gruppe E borte mot Napoli for snart to uker siden. Samtidig var det RB Salzburg, og med en 19 år gammel nordmann på topp, som tok kommandoen i gruppen - etter å ha vunnet hele 6-2 hjemme mot Genk.

Haaland regnes som usikker til onsdagens kamp - men klubben har andre spillere som Liverpool bør være obs på - før det som blir det første møtet med klubben som dominerer østerriksk fotball.

Keita og Mané mot gamleklubben

Liverpool har to spillere som har en fortid i Salzburg. Sadio Mané spilte for klubben mellom 2012 og 2014, etter at de kjøpte ham fra Metz for fire millioner euro. To år senere ble han solgt til Southampton for 11,8 millioner pund.

Sadio scoret 45 mål og hadde 32 målgivende på sine 87 kamper i Østerrike. De to eneste spillerne som er igjen der fra da han spilte for klubben, er kaptein Andreas Ulmer og målvakt Alexander Walke.

Sommeren før han ble solgt til engelsk fotball, kom en tre år yngre midtbanespiller fra Guinea til Østerrike. Også han ble hentet fra fransk fotball.

– I begynnelsen fikk jeg ikke starte, og det var veldig frustrerende. Jeg likte det ikke, og det gjorde det vanskeligere å finne seg til rette. Men Sadio sa: «Min lillebror, ta det med ro. Sjansen din vil komme og når det gjør det, kommer du til å gjøre det beste utav det.», har Keita tidligere fortalt i et intervju med Melissa Reddy som nå skriver for ESPN.

Keita scoret 20 mål på 81 kamper, var med på å vinne to ligamesterskap og to cuper, før han tok steget videre til søsterklubben RB Leipzig i Tyskland.

– Jeg ble en bedre spiller i Salzburg, og jeg lærte mye der. Jeg fikk min taktiske utdanning der, har Keita sagt.

FOR SALZBURG:
FOR SALZBURG:  Naby Keita spilte to sesonger for RB Salzburg.

Sentral Houllier

Liverpools tidligere manager Gerard Houllier har hatt en sentral rolle i Red Bulls fotballsatsing. Han har hatt en rolle for Salzburg, Leipzig og New York Red Bulls.

Han var sentral da han utnyttet sine kontakter i det franske markedet og kjøpte Sadio Mané i 2012.

«Da han så Mané i OL, ringte han direkte til Salzburg der han jobbet som konsulent for Red Bull. Han hadde sett ham før på fransk TV, men etter å ha sett ham i levende live nølte ikke Houllier med å anbefale at arbeidsgiveren hans sørget for at han ikke gikk andre steder», skriver Simon Hughes i boken Allez Allez Allez.

– Det jeg likte med en gang var hurtigheten hans og ferdighetene med ballen, har Houllier sagt.

SENTRAL:
SENTRAL:  Gerard Houllier har vært en sentral mann i Red Bulls fotballsatsing.

«Da franskmannen var Liverpool-manager innførte han et faddersystem der utenlandske signeringer fikk hjelp fra klubben for å finne seg til rette i sine nye omgivelser. Han sørget for at Salzburg gjor de det samme da Mané gikk der. Selv om han hadde kostet mye penger, så bodde han hos en fransktalende familie i de første månedene» skriver Hughes i boken.

Det er ikke alle som er begeistret for de Red Bull-eide klubbene. En av dem er Nils-Henrik Smith.

Det er også andre spillere som har spilt for begge klubber. Andre Wisdom ble lånt ut fra Liverpool til RB Salzburg i 2016-17, mens Alex Manninger spilte for klubben i 2005-06, over ti år før han kom til LFC som tredjekeeper. Målvakten Peter Gulacsi gikk fra LFC til Salzburg, og spilte der fra 2013 til 2015, da han gikk til RB Leipzig.

Usikker Haaland

Erling Braut Haaland markerte seg skikkelig i sin debutkamp i Champions League. 19-åringen brukte bare 100 sekunder på å score sitt første mål i turneringen, og ga seg ikke før han hadde hattrick.

Etter 6-2 seieren mot Genk ble han kåret til rundens spiller i turneringen, og var selvsagt på topp på ukens lag.

USIKKER:
USIKKER:  Erling Braut Haaland regnes som usikker til onsdagens kamp.

– Han har vært syk, og er veldig usikker til kamp, forteller Haaland senior til liverpool.no.

– Dersom han spiller, så gleder han seg veldig. Det er vel kanskje det vanskeligste laget de kunne fått, og er på en måte forbildene også på måten de spiller. De er store underdogs, men i fotball kan alt skje, sier den tidligere Nottingham Forest, Leeds United og Manchester City-proffen.

Sykdommen bekreftes også av Salzburgs sportsdirektør Christoph Freund.

– De neste to dagene er viktige. Han får tilsyn av lege hver dag. Han er syk, og vi vet ikke helt når han er tilbake. Forhåpentlig i løpet av de neste dagene, sier Freund i et intervju med Viasat.

19-åringen har selv snakket om å spille på Anfield - og å møte Virgil van Dijk.

– Jeg tror ikke det er mulig å trene på å spille mot ham, men du kan trene på ting som kanskje lurer ham eller setter ham ut av posisjon. Ikke bare van Dijk, men hele Liverpool-laget er veldig gode, så vi må være på vårt beste, hver eneste spiller, for å ha en sjanse mot dem, sier han i et intervju med VG.

– Jeg har aldri vært på Anfield, men jeg har hørt fra venner at atmosfæren der er veldig god. Jeg tror at det er en av de beste atmosfærene i verden, og jeg ser fram til å spille der, sier Haaland.

Dominerer i Østerrike

Vi har tatt en prat med Lee Wingate som står bak podcasten The Other Bundesliga. Den tar for seg østerriksk fotball.

– Salzburg dominerer i Østerrike, og har vunnet sju av de åtte siste ligatitlene, og cupen i seks av de åtte siste sesongene. De siste årene har de også markert seg i Europa, med høydepunktet da de gikk til semifinalen i Europa League i 2017-18, sier Wingate til liverpool.no.

Podcasten kan du finne her.

PODCAST:
PODCAST:  The Other Bundesliga tar for seg østerriksk fotball.

– Seire over lag som RB Leipzig, Celtic, Borussia Dortmund, Napoli og Lazio de siste årene viser at de er et lag du må regne med. De er spesielt gode hjemme på Red Bull Arena, der de ikke har tapt en eneste kamp på over 1000 dager. Rekken strekker seg nå til rundt 70 kamper, der 19 av dem har vært i Europa. De er mer sårbare på bortebane, så en tur til Anfield kommer nok til å bli en enorm utfordring for dem, sier han.

Ny manager

I sommer forlot den tyske manageren Marco Rose klubben, og returnerte til hjemlandet. Inn har amerikaneren Jesse Marsch kommet.

NY MANAGER:
NY MANAGER:  Jesse Marsch har tatt over RB Salzburg.

– Om noe, så har Salzburg blitt enda mer dominerende etter at Jesse Marsch kom. Det var de som spådde at det å miste Marco Rose og Rene Maric til Borussia Mönchengladbach, pluss at de mistet nøkkelspillere som Munas Dabbur, Hannes Wolf, Xaver Schlager og Stefan Lainer, ville gjøre østerriksk Bunesliga åpnere denne sesongen, der utfordrerne ville komme nærmere - men det har ikke skjedd, sier Wingate.

– Marsch har faktisk fått den beste starten av noen manager i østerriksk Bundesliga, og har vunnet sine sju første ligakamper. Når dette skrives, står han med sju seire og én uavgjort, etter at de spilte uavgjort mot sin største utfordrer LASK i den åttende serierunden. I cupen tok de seg videre etter å ha slått Rapid Wien etter ekstraomganger, og knuste Genk 6-2 i Champions League-debuten, og sikret seg overskrifter i hele Europa.

Salzburgs spillestil handler om å angripe.

– I Salzburg sin spillestil, så har de beholdt sine grunnleggende prinsipper etter trenerbyttet. De er fortsatt synonymt med frittflytende angrepsfotball, der det skal gå veldig hurtig fra bakfra til angrep. Mesteparten av angrepene kommer gjennom midten etter hurtig pasningsspill på få touch.

– Taktisk har det blitt gjort noen endringer. Under Rose spilte de stort sett 4-4-2 med en smal diamant på midtbanen. Under Marsch er formasjonen mer 4-2-2-2 med to defensive midtbanespillere og to midtbanespillere litt bredere litt foran.

Spillere å se opp for

Braut Haaland fikk alle overskriftene etter sitt fantastiske hattrick i første runde. Han ble kåret til ukens spiller i Champions League, og er toppscorer. Wingate er veldig imponert over det han har sett.

– Da de mistet sin beste spiss de to siste sesongene, Munas Dabbur, til Sevilla i sommer - var det få som ville sett for seg at Haaland kunne ta steget på den måten som han har. Dabour har ikke vært savnet i det hele. Haaland har 17 mål på 10 kamper hittil. Selv for Østerrike er det elleville tall.

– Jeg tror han vil bli en utmerket spiller i fremtiden, for han har absolutt alt. Han er høy, sterk, hurtig, god med ballen, en strålende avslutter, har selvtillit, og er villig til å jobbe hardt. Det blir spennende å se hvor lenge Salzburg kan beholde ham, for han kommer til å få mye oppmerksomhet fra toppklubbene i Europa dersom han fortsetter som dette. Nå får han spilletiden en ung spiller trenger, så han er helt klart på riktig sted.

– Det er noen andre spillere som skiller seg ut. De to vingene, Minamino fra Japan og Szoboszlai fra Ungarn har ferdigheter som gjør at en legger merke til dem. Minamino er en spiller som jobber veldig hardt, og skaper mange sjanser for spissene i tillegg til å bidra med mål selv. Szoboszlai er har en veldig god innleggs- og dødballsfot. Det viste han sist med det vakre frisparksmålet mot Rapid Wien i cupen.

LOVENDE:
LOVENDE:  Takumi Minamino trekkes frem.

– Jeg liker veldig godt Andreas Ulmer, som er veteranen i stallen. Han er 33 år gammel og kapteinen. Han er en solid forsvarer, som ofte blir med i angrep. Du har André Ramalho i midtforsvaret som er god med ballen, og ikke er redd for å skyte fra distanse - men han kan fort slite med kombinasjonene til Liverpools angrepstrio.

– En av nøkkelspillerne, den defensive midtbanespilleren Antoine Bernéde, brakk skinnbeinet i cupkampen og er ute. At han mangler er dårlig nytt for dem. Hee-chan Hwang, sørkoreaneren som startet kampen mot Genk i angrep sammen med Haaland, har et problem med øyet, og det er fortsatt usikkert om han vil bli klar.

Lagoppstilling mot Austria Wien lørdag: Stankovic; Ramalho, Vallci, Pongracic; Camara, Farkas, Wöber, Ashimeru, Okugawa; Prevljak, Koita.

Benk: Onguéné, Hee-Chan, Januzovic, Ulmer, Minamino, Daka, Coronel

Lagoppstilling mot Genk i forrige Champions League-kamp: Stankovic; Kristensen, Ramalho, Wöber, Ulmer; Bernéde, Januzovic; Minamino, Szoboszlai; Hee-Chan, Braut Haaland

Benk: Ashimeru, Onguéné, Daka, Köhn, Farkas, Okugawa, Mwepu

– Avansement er mulig

Podcastverten tenkte at det ville bli Europa League etter at trekningen var gjort - men nå har han fått et lite håp.

– Før Champions League-sesongen startet, ville jeg definitivt sagt at en tredjeplass i gruppen er et realistisk mål etter den trekningen. Det ville gjort at de kanskje kunne nådd langt i Europa League. Men, etter å ha sett dem knuse Genk, og vitende om at de slo Napoli hjemme i fjor, tror en del av meg at de har en liten sjanse til å ta seg videre.

– At Napoli slo Liverpool i første kamp var ikke noe bra resultat for Salzburg. Det vil nå være enda viktigere for Liverpool å ta poeng fra Salzburg, som ville ha håpet at de helrøde vant gruppen klart med håp om å ta andreplassen foran Napoli.

Liverpool - RB Salzburg spilles onsdag. kl. 21.00, og sendes på Viasport 1 og Viaplay.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]