– Det har vært mange tunge år, men det er en lettelse og glede å være tilbake i det gode selskap!

Vi har tatt en prat med Anders Palm i Leeds sin supporterklubb.

Etter 16 år borte, er Leeds United tilbake i Premier League. Leeds har vunnet ligamesterskapet tre ganger, sist i 1991/92-sesongen. Den gamle storklubben starter sesongen med bortekamp på Anfield lørdag kveld.

Klubben har veldig mange supportere i Norge. Vi har tatt en prat med en av de ivrigste, Anders Palm i Leeds United Supporters Club of Scandinavia (LUSCOS).

– Det er rett og slett både en lettelse og en glede å være tilbake i det gode selskap. Det har vært mange tunge år med økonomiske problemer, rot på eiersiden, managere inn og ut og lite å glede seg over rent sportslig. Samtidig har det faktisk vært et veldig bra samhold blant supporterne, og det er noe med at motgang gjør en sterkere, sier Palm.

Leeds har blant annet kjøpt en tysk landslagsstopper og en spansk landslagsspiss før sesongen.

– Vi er vel alle ganske spente på hva Leeds kan få til denne sesongen, men vi håper jo at de skal kunne slå ganske bra fra seg og kunne etablere seg i Premier League. Vi kan forvente et ganske fysisk, vel organisert og godt trent lag, sier han.

Noe helt nytt i Premier League

Leeds trenes ikke av hvem som helst. Marcelo Bielsa er et av de største managernavnene i fotballverden, og er beundret for sin spillestil. Han har allerede varslet at laget hans ikke kommer til å endre måten å spille på, selv om de nå er i en ny divisjon.

– «Bielsaball» er kjennetegnet med et høyt press for å vinne ballen. Leeds har også spilt ballbesittende, med oppspill bakfra og bruk av kantene som ligger veldig bredt, sier Palm.

SJEFEN: Leeds ledes av Marcelo Bielsa.

SJEFEN: Leeds ledes av Marcelo Bielsa.

– Bielsa er også opptatt av å kunne snu spillet raskt for å utnytte overganger. Det er også slik at Leeds markerer mann-mann, og er direkte og fysiske i spillestilen. Det er vel kanskje en variant av måten City spiller på, forteller han.

Han liker det klubben hans har gjort på markedet denne sommeren.

– Det virker som det satses på kvalitet fremfor kvantitet. Leeds har forhandlet frem en del nye og forbedrede sponsoravtaler, og det satses endel penger. Men alt skal være innenfor Financial Fair Play-reglene, så det er nok ganske kontrollert.

Av de mest fulgte klubbene i Norge

Liverpool og Manchester United er klubbene som har flest supportere i Norge, men Leeds er absolutt en av klubbene som har en stor følgerskare.

– Det er et stort engasjement blant mange trofaste Leeds supportere i Norge. Jeg har mange ganger blitt imponert over hvordan de har holdt ut gjennom mange tunge år. Vi nærmer oss 7.000 medlemmer i supporterklubben, men vet at det er flere Leeds supportere der ute!

Nå tror og håper han at klubben kan etablere seg der de hører hjemme.

– Forventingene og håpet er at Leeds skal etablere seg i Premier League, og også vise at laget kan matche de beste lagene. Jeg håper at de går klar av «nedrykkssumpa» gjennom sesongen.

Liverpool - Leeds United spilles lørdag kl. 18.30, og sendes på TV 2 Sport Premium.