Ingen er flinkere til å sette motstanderen i offside

Bayern München er kjent for å stå høyt og sette motstanderen i offside, men ingen gjør det oftere enn Jürgen Klopps Liverpool.

Etter at Jürgen Klopp ble irritert da han trodde han hørte at Roy Keane hadde omtalt laget hans som «slurvete», fikk vi også et lite innblikk i tankegangen bak måten laget hans forsvarer seg på.

Kanskje må vi takke den tidligere Manchester United-kapteinen for akkurat det, for dette var mer innsikt enn de vi vanligvis får i intervjuene som blir gitt etter kampene.

Keane mente at Liverpool hadde hatt et par slurvete situasjoner defensivt – og svaret fra Klopp var klart: Akkurat sleivsparket til Andy Robertson var ikke en del av planen, men at Arsenal kunne komme til noen muligheter, var kalkulert risiko. Det er slik han ønsker at laget hans skal spille.

– Jeg tror 60-70 prosent av alle ballene i bakrom var offside. Vi må bare vente lenger på flaggene, sa tyskeren.

– Vi sto høyt hele tiden, så hvordan kan du hele tiden forsvare deg mot Aubameyang? Uten å stå høyt kan du ikke forsvare deg mot Arsenal, så de spilte i 95 minutter, var modige, og vi straffet dem fra tid til annen. Vi scoret ikke på alle sjansene, men drepte kampplanen deres. De holdt seg til den, men vi gjorde det igjen og igjen og igjen.

Arsenals stjerneangriper Pierre-Emerick Aubameyang kom ikke til en eneste avslutning mot de helrøde.

– Dersom du står så høyt, er det selvsagt en risiko, og vi fikk tre mot tre, tre mot to og slikt, men du ønsker å vinne ballen så høyt oppe i banen som mulig, Når et lag spiller slik, skal vi prøve, sa Klopp.

Jonathan Wilson i The Guardian mener at denne risikoen er gjennomtenkt. Klopp skal tidligere ha sagt det at det å ligge lavt mot et lag ledet av Pep Guardiola, forsvare seg og håpe på kontringer, er det samme som å kjøpe en lottokupong. Han mener det er bedre å stå høyt, prøve, og akspetere at det er en fare for å tape stygt. 

Ingen setter motstanderen oftere i offside

Liverpools plan er altså å stå så høyt, og vinne ballen så høyt oppe i banen som mulig. Det er noe Bayern München har fått veldig mye oppmerksomhet for, spesielt etter hvordan de spilte i sluttspillet i Champions League. Der gikk de hele veien.

Det er ingen lag som setter motstanderen oftere i offside enn det Liverpool gjør.

Ifølge David Alexander Hughes, som samler data for Opta, satte Liverpool motstanderen i offside 141 ganger forrige sesong. Det er 3.71 ganger per kamp. Ingen gjorde det mer.

Det er 52 ganger mer enn Bayern gjorde det, og 42 ganger mer enn West Ham, som var det laget i Premier League som oftest satte motstanderen i offside utenom Liverpool.

Irriterer seg over tunge flagg

Det som er nytt denne sesongen, er at assistentdommerne ikke skal løfte flagget like ofte som tidligere. Det skal være «tunge flagg», der VAR skal ta seg av avgjørelsen i tvilstilfeller.

Det gjorde at Alexander Lacazette fikk forsøkt «chippen» sin mot Alisson på mandag, og er noe som har irritert Klopp.

– Jeg er ikke fornøyd med hvor lenge vi må vente på offsideavgjørelser. Det gir meg alltid hjerteinfarkt, for jeg kan ikke se alle situasjonene 100 prosent, men det ser bare ut som offside og ser etter om flagget kommer. Dersom motstanderen vinner en corner i den situasjonen, så tar de det ikke tilbake. Du kan være i offside når du får en corner, sa han til Sky Sports.

– Disse situasjonene er veldig merkelige. Noen regelendringer og ting vi har forandret fungerer ikke så langt, men vi må akseptere det, og det gjør vi, sier han.

Ifølge Hughes ligger Liverpool an til å sette motstanderen i offside 139 ganger denne sesongen, selv med de tunge flaggene.