Liverpool har én utfordring når Keita starter, og er Matip løsningen på forsvarsproblemene?

Det var en tydelig trend mot Leeds at de angrep mot Liverpools flanker.

Etter at Liverpool sikret seriemesterskapet sist sesong, har laget sluppet inn 15 mål på åtte Premier League-kamper.

Etter at seieren ble sikret ble det 4–0-tap mot Manchester City, ett mål ble sluppet inn mot Brighton i 3–1-seieren, ett mål mot Burnley da det ble 1–1, og så ble det 2–1-tap mot Arsenal, 5–3-seier mot Chelsea da trofeet ble løftet, og ett baklengs også mot Newcastle da det endte 3–1 i sesongavslutningen. Forrige helg fikk Liverpool tre nye mål i eget nett da Leeds ble slått 4–3 i sesongåpningen 2020/21. Kun mot Aston Villa i starten av juli holdt Liverpool nullen bakover.

De åtte kampene står i stor kontrast til perioden mellom 7. desember og 15. februar, der laget bare slapp inn ett mål på 11 seriekamper.

Mangel på falske backer

Chris Bascombe i The Telegraph mener mange av målene skyldes konsentrasjonsmangel mer enn strukturelle feil. Men han mener det også er en trend at Liverpools offensive backer blir angrepet mer. Det var spesielt synlig mot Leeds. 

«Av Leeds sine angrep, gikk 85,1 prosent ut på Liverpools flanker», skriver han.

50 prosent av angrepene kom på Liverpools høyreside. Bascombe, som har fulgt Liverpool i en årrekke, mener likevel det blir for enkelt å forklare det med at motstanderne ser på Liverpools backer som enkle mål.

«Når Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson går i angrep, etterlater det rom bak dem. Det er sjelden noe problem når Gini Wijnaldum, James Milner eller Jordan Henderson går inn å fyller inn som 'falske backer'. Klopps beslutning om å sette ut Fabinho til fordel for mer angripende midtbanespillere, som med Naby Keita i dette tilfellet, gjør imidlertid at bare to av Liverpools tre midtbanespillere naturlig holder igjen når backene går framover. Leeds villighet til å angripe mer enn det som er vanlig på Anfield, avslørte det», mener Bascombe.

Journalisten mener dette er utfordringen hver gang Klopp bruker spillere som Keita, Alex Oxlade-Chamberlain eller Curtis Jones på midtbanen, istedenfor sine tre mest brukte i Fabinho, Henderson og Wijnaldum.

– Ville vurdert Matip

Baklengsmålene er også ett av temaene i vår siste utgave av The Kopite Podcasten.

– Følelsen er at det vil løse seg. Men det har vært en veldig spesiell pre-season, som har vært kort og intens, og det er stor forskjell på hvor klar spillerne er.

– Trent Alexander-Arnold for eksempel har vært ute med skade, og virket ikke klar. Han manglet tempo i kroppen, og det samme var det med Henderson. Det er helt naturlig for han har ikke fått trent, sa supporterklubbens Torbjørn Flatin.

Det er kanskje en brannfakkel, men jeg ville faktisk vurdert om Joël Matip var klar til å komme inn.

– Det er kanskje en brannfakkel, men jeg ville faktisk vurdert om Joël Matip var klar til å komme inn.

– Jeg synes ikke Joe Gomez har overbevist meg under pre-season eller på lørdag. Når Matip har vært i form siste året har han vært veldig stødig og bra. Det er faktisk noe jeg ville vurdert, sier han, og får støtte i podcasten av Tore Hansen.

Det er en tanke Chris Bascombe også ser på som en aktuell løsning for å tette igjen bakover.

Men det ikke er ikke mye statistisk materiale for å hevde det er et mer solid valg over tid. 

Liverpool har i gjennomsnitt sluppet inn 0,6 mål per kamp med Matip og van Dijk som stopperpar, mens tallet er 0,7 når Gomez er partner til nederlenderen. Liverpool vinner 76,9 prosent av kampene med Van Dijk/Gomez, mens tilsvarende tall med Matip er 76,7 prosent.