Historien viser at Liverpools svake poengfangst ikke bør være overraskende

Nesten ingen Premier League-vinnere klarer å gjenskape poengfangsten som tittelforsvarere.

26. jan 2021 kl 15.08Jens Bessesen

Statistikk-spesialist i The Times, Bill Egdar, har sett nærmere på hvordan ligamestere i England har prestert sesongen etter å ha tatt gull. Helt tilbake til 40-tallet viser tallene at det å gjenskape en tittelvinnende sesong nærmest er umulig.

Liverpool har allerede mistet muligheten til å oppnå de utrolige 99 poengene som ble nådd forrige sesong. Skulle de røde vinne sine resterende 19 kamper, vil de havne på 91 poeng. Dermed blir det minst åtte poeng nedgang fra i fjor.

Sjelden vare

Skulle andre halvdel av sesongen gå som den første, vil Liverpool havne på 68 poeng - altså 31 dårligere enn i fjor. Det vil være blant de svakeste tittelforsvarene, men ikke helt oppe med det Chelsea og Leicester leverte etter gullene i 2015 og 2016. 

Begge de to fikk 37 poeng mindre sesongen etter å ha tatt gull. Kun Everton har levert verre de siste drøye 70 årene. De var 46 poeng unna sin mester-poengfangst året etter at de tok tittelen i 1970. 

Av Liverpools 15 siste seriemesterskap er det bare én gang de har klart å øke poengfangsten sesongen etter. Det var etter gullet i 1977. 

Så at det blir en svakere sesong året etter, bør ikke overraske. Ifølge The Times mistet i snitt de regjerende mesterne 17 poeng på 2010-tallet. De siste ti årene er det kun Manchester City som har klart å forsvare en Premier League-tittel, men selv ikke de har klart å gjenskape poengfangsten. 

Liverpool skal få det tøft med å vinne Premier League igjen denne sesongen, men foreløpig skiller det bare seks poeng opp til serielederen. Med en god vårsesong kan det bli mer jubel, selv om poengfangsten ikke blir like skyhøy som i fjor.