De er fulle av respekt for hverandre – men Klopp har gitt Pep konsentrasjonsvansker

Jürgen Klopp og Pep Guardiola provoserer og roser hverandre. På søndag møtes de igjen.

Liverpools Jürgen Klopp og Manchester Citys Pep Guardiola har møttes til flere minneverdige taktiske kamper, både i England og i Tyskland. De har dirigert totalt 21 kamper mot hverandre, og står med identisk statistikk: ni seire hver, og tre uavgjort.

Det er stort sett en gjensidig respekt mellom de to managergigantene, som har snakket varmt om hverandre mange ganger – selv om Klopp har kommet under huden på Guardiola ved noen anledninger.

Her er en tidslinje over kommentarene dem i mellom.

– Fin fyr

– Pep er den mest fantastiske treneren jeg kan komme på. Han er en veldig fin fyr og utrolig suksessfull. Det er ikke dårlig for Bayern. Og laget blir ikke akkurat noe dårligere sammenlignet med forrige sesong. Man må forvente at de kommer til å gjøre det veldig bra, sa Klopp da Pep Guardiola kom til Bundesliga og Bayern München i 2013. Klopp var selv manager for Borussia Dortmund.

De to møttes åtte ganger med sine respektive lag i Tyskland, og begge vant fire kamper hver.

TIDLIG MØTE: Pep Guardiola fra Bayern München og Borussia Dortmunds Jürgen Klopp hilser på hverandre før en Bundesligakamp i april 2014.

TIDLIG MØTE: Pep Guardiola fra Bayern München og Borussia Dortmunds Jürgen Klopp hilser på hverandre før en Bundesligakamp i april 2014.

Gjenforent i England

I desember 2016 ble de to gjenforent da Liverpool og Manchester City møttes i Premier League. Klopp hadde allerede vært over et år i Merseyside-klubben, mens Guardiola kom til City noen måneder tidligere.

– Vi har ikke samme stil men jeg liker mye med måten de spiller på. Klopp er kanskje den beste manageren i verden til å skape lag som angriper forsvarslinjen med så mange spillere, fra nesten hvor som helst i banen. De har en intensitet med og uten ball, og det er ikke enkelt, sa Guardiola under pressekonferansen før nyttårsaften-kampen på Anfield i 2016.

– Jeg lærte mye i Tyskland første gang jeg møtte laget hans. Jeg var ny og det var «wow», for en god lærepenge. Vi tapte 4-2.

– Når Klopp snakker om fotball som heavy metal, så skjønner jeg helt hva han mener. Det er så aggressivt. For supporterne er det veldig bra.

Liverpool vant kampen på Anfield 1-0.

GJENFORENT: Klopp og Guardiola møtes igjen i England i 2016.

GJENFORENT: Klopp og Guardiola møtes igjen i England i 2016.

– Hans lag er verdensklasse, mine har forbedringspotensiale

Våren 2018 ble Liverpool og Manchester City trukket mot hverandre i Champions Leagues kvartfinale.

– Jeg tenkte «selvfølgelig ble det dem». Jeg tenker aldri på trekningene selv om jeg alltid før spørsmål om hvem jeg kan tenke meg å møte. Men jeg bryr meg ikke så mye, sa Klopp til UEFA.com.

– Det er bare to lag jeg helst ikke ville møte. Manchester City, fordi jeg synes en av de kuleste tingene med Champions League er at man møter lag fra andre land. Det andre laget er Sevilla for vi har allerede spilt mot dem.

– Jeg så Pep Guardiolas reaksjon og han var heller ikke fornøyd. Vi kjenner hverandre veldig godt.

– Guardiola har alltid strålende lag. Han har alltid gode spillere som tar utmerkede avgjørelser. I Barcelona hadde han spillere som Xavi, Iniesta, Busquets, Lionel Messi, bare for å nevne noen av de kreative spillerne han hadde der, sier Klopp om sin kollega i City til UEFA.com.

– I Bayern München hadde han også fantastiske spillere som tok mange gode avgjørelser. Nå, i City, har han Gundogan, Silva, Aguero, Sane på venstrevingen, Sterling på vingen, Gabriel Jesus. De er ekstraordinære.

– Lagene hans har alltid vært i verdensklasse, mens mine lag alltid har hatt forbedringspotensiale. Det er den eneste store forskjellen. Når du har mest ballinnehav trenger du ikke å bekymre deg så mye for hva du må gjøre når motstanderen har ballen. Det er i grunnen det hele. Bortsett fra dette er ikke forskjellen så stor. Men det vil alltid være noen forskjeller mellom to lag.

Liverpool gikk seirende ut av de to kampene i Champions League, først med en overbevisende 3-0-seier på et Anfield i ekstase, så vant de røde 2-1 i Manchester. Liverpool gikk til finalen i Kiev, der de tapte for Real Madrid.

FEIDE OVER CITY: Salah feirer utligningsmålet på Etihad i den andre kvartfinalen i Champions League, som gjorde oppgaven umulig for Pep Guardiolas Manchester City.

FEIDE OVER CITY: Salah feirer utligningsmålet på Etihad i den andre kvartfinalen i Champions League, som gjorde oppgaven umulig for Pep Guardiolas Manchester City.

Redd Pep

Høsten 2018 fikk vi bli med bak kulissene på  Etihad da kameraene til Amazon Prime dokumenterte det meste som foregikk i 2017/18-sesongen. Gjennom All or Nothing fikk man følge klubben tett, og nesten en hel episode ble viet til Champions League-kampene på vårsesongen. En scene som har fått spesielt mye oppmerksomhet er fra garderoben på Goodison Park, der City skal møte Everton. Der kommer det frem at Guardiola har en litt annen kamp i tankene.

– Angriperne til Liverpool er gode, sa en veldig stresset Guardiola til sine assistenter.

– De tre på topp.

– Ja, Pep, men det er bare dem, svarer hans assistenter.

– De skremmer meg. De er farlige, svarte Pep, som fikk helt rett. 

Ga Pep konsentrasjonsproblemer

Høsten 2018 var Pep Guardiola gjest på University of Liverpools årlige Peers Annual Lecture. Der snakket Guardiola om poesi.

– Jeg elsker å lese, men jeg leser ikke. Jeg begynner å lese, og så starter jeg å tenke på Liverpool og Jürgen Klopp, og kan ikke fokusere, sa Guardiola.

– Folk sier jeg leser bøker. Jeg leser ikke bøker. Jeg har et bra bibliotek, og før eller siden vil jeg lese bøkene, men jeg har ikke tid. Men når man leser poesi, så føler man seg bedre.

– Liverpool er «wow»

I mai 2019 levde Liverpools titteldrømmer, men bare så vidt. Manchester City hadde en ledelse på to poeng på toppen av tabellen, men det var et ordentlig rotterace mellom de røde og lyseblå.

I et intervju med Sky Sports fikk Guardiola spørsmål om det var den vanskeligste kampen om ligatittelen han hadde opplevd.

– I ligaen, ja, så er det helt klart den vanskeligste, sa han til Sky Sports.

– Hver ligatittel du vinner er så herlig, og det er alltid vanskelig, men spesielt denne gangen.

Guardiola ble intervjuet før Liverpools snuoperasjon mot Barcelona i Champions Leagues semifinale i 2019.

– Gjennom karrieren min som manager har jeg møtt utrolige lag. To av dem har vært «wow». Det ene er Barcelona under Luis Enrique, med Neymar, Messi og Suárez på topp. Det andre er Liverpool, sa Guardiola i følge Goal.com.

– Jeg mener det er de to beste lagene jeg har møtt som manager. Det er derfor det å være her – å ha alt i egne hender etter å ha kjempet med dem helt til siste slutt – er en av de største bragdene mine, sa han.

Sesongen før hadde Manchester City blitt det første Premier League-laget noen gang til å nå tresifret poeng. Guardiola var derfor overrasket over at laget hans nærmet seg ligatittel året etter, spesielt etter at de hadde ligget syv poeng bak Liverpool samme vinter.

– Jeg forventet ikke at vi skulle ta så mange poeng som vi har denne sesongen etter det vi gjorde forrige sesong. Normalt er tendensen for mennesker å slappe av litt når det har gått så bra. Men grunnen til at vi var sju poeng bak, er at Liverpool var ustoppelige da, sier han.

Det var Manchester City som tok ligagullet i 2018/19, to poeng foran Liverpool. Liverpool på sin side gikk fra 0-3 til 4-0 mot Barcelona og til Champions League-finalen i Madrid, hvor de kunne løfte sitt sjette Europacup-trofé.

Pep ringte Klopp etter triumfen i Madrid

Liverpool slo Tottenham 2-0 i Champions League-finalen i Madrid, og Klopp kunne etterpå fortelle at han snakket med Guardiola på telefonen kort tid etter at han mottok medaljen.

– Jeg snakket nettopp med Pep Guardiola på telefonen, sa Klopp ifølge Liverpool Echo.

– Vår fysio, Lee Nobles, jobbet for Manchester City på starten av året men han ville vinne Champions League – neida, det var en spøk!

– Men vi lovte hverandre at vi skal slå hverandre igjen denne sesongen. Vi vil gå for alt og se hva vi får.

En måned senere snakket Klopp til Goal om telefonsamtalen. Klopp fortalte at de to har et helt spesielt forhold.

– Det var bare masse respekt i samtalen. Vi snakket om hvor god sesongen har vært. Vi vitset litt med hverandre, vi var naturligvis i godt humør begge to. Vi har et veldig respektfullt forhold.

– Vi trenger ikke en «kamp» på sidelinjen. Jeg trenger ikke den negative følelsen når jeg ser mine kollegaer et par meter unna. For meg så er ikke det en del av spillet, og han ser det på samme måte.

– Selvfølgelig er det annerledes under kampene, fordi vi begge har et stort vinnerinstinkt. Akkurat da bryr jeg meg ikke om hvordan vårt forhold kan forbedre seg. I 90 minutter er all min oppmerksomhet rettet mot noe annet.

– Men vi har et respektfullt forhold. Vi har ikke kontakt hele tiden, bortsett fra når vi spiller mot hverandre, eller han ringer vår fysioterapeut i garderoben.

– Perfekt Pep – jeg ser ut som en seriemorder

– Jeg er ikke interessert i hva folk sier om meg, men jeg vet at folk tenker jeg ikke er en taktiker for jeg er for livlig til å være en taktiker. Jeg er følelses-fyren, sa Klopp til FourFourTwo i september 2019.

– Pep er også livlig, men ikke så livlig. Han ser bedre ut når han roper. Pep ser alltid perfekt ut – kroppen, klærne, alt er perfekt.

KLEDELIG: Guardiola ser «perfekt» ut, selv når han skriker, skal vi tro Klopp.

KLEDELIG: Guardiola ser «perfekt» ut, selv når han skriker, skal vi tro Klopp.

– Når jeg roper ser jeg ut som en seriemorder. Det er fjeset mitt – jeg biter tenna sammen på en spesiell måte. Jeg ser på babyer med det samme fjeset. Liksom «du er så søt», og veldig ofte begynner babyene å gråte.

– Den tøffeste motstanderen jeg har møtt

I juli 2020 var det endelig Liverpools tur til å heve ligatrofeet, og Guardiola var full av lovord.

– Den tøffeste motstanderen jeg har møtt i min karriere var Liverpoollaget det siste året. De har dominert overalt. Når du lar deg selv bli dominert og begrenset i ditt område, kommer du deg ikke ut. Når du dominerer dem, løper de inn i rommene som ingen andre. De er veldig kjappe bakover. De er veldig sterke strategisk.

– Spillerne deres har en sterk mental styrke. Klopp er rivalen som har fått meg til å tenke mest på hvordan jeg skal klare å slå ham, sa Guardiola.

NOVEMBER 2019: Liverpool slo Manchester City 3-1 på Anfield i november 2019. Guardiola følte seg urettferdig behandlet og raste mot dommerne.

NOVEMBER 2019: Liverpool slo Manchester City 3-1 på Anfield i november 2019. Guardiola følte seg urettferdig behandlet og raste mot dommerne.

Ampert

På grunn av koronapandemien kom 2020/21-sesongen sent i gang, og det betydde en ekstra hektisk timeplan for Premier League-lagene. Før lagene møttes i februar 2021, kom Klopp med uttalelser på sin pressekonferanse som provoserte Guardiola.

– Vi må spille fotball, trene, restituere, og bruke hvert minutt for å trene. Vi har ikke hatt en pause. Jeg tror City hadde en pause på to uker av Covid-grunner. Det er veldig tøft, og er en tøff sesong for mange lag, sa Klopp.

Guardiola, som holdt pressekonferanse et time etter rivalen, var mildt sagt ikke bli.

– Jürgen må se på kalenderen igjen. Vi hadde covid, og én uke fri, og spilte igjen med 14 spillere på Stamford Bridge. Kanskje jeg tar feil, kanskje det var tre eller fire uker. Når jeg ser Jürgen, skal jeg kanskje spørre. Jeg er overrasket, og trodde ikke Jürgen var den type manager, svarte en tydelig irritert Guardiola.

Guardiola fikk sin hevn da de vant 4-1 på Anfield.

– Beste manager i verden

Manchester City cruiset til nok en ligatittel i 2020/21, en skuffende sesong for Liverpools del. Klopp gratulerte rivalen fra pressekonferansen i starten av mai.

– En fantastisk prestasjon, gratulerer, sa Klopp.

– Jeg sendte en melding til Pep i går kveld og Ilkay (Gundogan, som spilte for Klopp i Borussia Dortmund). Det var et vennlig vanskelig år for hele verden, også for fotballag, og det da har oppnådd så langt i år er eksepsjonelt.

– Fem titler på ti år – det blir alltid sånn når du kombinerer økonomiske ressurser og fotballkunnskap, du har en god sjanse til å skape noe spesielt, og det er åpenbart tilfellet.

– City har en utrolig tropp og den beste manageren i verden, det er en god oppskrift.

Provoserte Pep

Manchester City satt ny overgangsrekord i England denne sommeren da de signerte Jack Grealish for 100 millioner pund fra Aston Villa. Også de andre «storlagene» virket uredde for å bruke penger denne sommeren, til tross for den usikre pandemi-tiden. Bare Liverpool var nølende til å bruke penger.

Da Klopp fikk spørsmål om dette på sin pressekonferanse før sesongstart var han klar på at det er store forskjeller på hvordan klubbene drives.

– Jeg er ikke overrasket, for disse klubbene er ikke avhengige av å jobbe på den måten vi gjør. Vi kjenner alle situasjonen i Chelsea, City og PSG. Jeg vet ikke eksakt hvordan United gjør det. Men vi har bare hatt en måte å gjøre det på siden jeg kom til klubben. Vi får lov til å bruke de pengene vi tjener. Det har vi gjort hele tiden, sa han og la til:

– Jeg blir aldri overrasket over de finansielle musklene til Chelsea og Manchester City. Jeg har vært lenge nok i dette landet til å vite at de alltid finner en løsning på slike ting, sa Klopp, som raskt la til at han ikke klagde ettersom han er veldig fornøyd med spillerne har til rådighet i Liverpool.

Kommentarene provoserte Guardiola.

– Vi kjøpte Jack Grealish fordi vi solgte spillere for 60 millioner, så i realiteten har vi brukt 40 millioner. Vi følger reglene. I vår klubb vil ikke eierne tape penger, men de vil investere, så da velger vi å gjøre det, sa Guardiola før ligaåpningen mot Tottenham.

– Nå er Chelsea der med Abramovich, og vår klubb har Sjeik Mansour. De ønsker å kjøpe seg inn i fotballen. Hva er problemet? Vi har regler for Financial Fair Play, og hvis folk ikke liker at vi bruker penger kan de ta det til retten, sier han.

– For mange år siden, da Manchester United vant mange titler, var det fordi de brukte mer penger enn andre klubber. Husker dere det? I det øyeblikket kunne ikke Manchester City gjøre det fordi vi ikke hadde de samme eierne vi har nå, sier Guardiola.

– Liverpool kjempet og kjempet og til slutt kjøpte de to fantastiske spillere og de vant Champions League og Premier League. Hvis de ikke vil bruke mer penger er det kanskje fordi de ikke trenger det eller ikke vil.

– Han har gjort meg til en bedre manager

På fredagens pressekonferanse snakket Guardiola om Klopp.

– Han har hjulpet meg, lagene hans har hjulpet meg til å bli en bedre manager. De gir meg et nytt nivå å tenke på, å måtte bevise meg selv, hva jeg må gjøre for å bli en bedre manager for lagene for å klare å slå dem.

– Det er noen managere, Jürgen er en av dem, som utfordrer deg til å ta et steg fremover.

– Hver kamp er fin, begge lagene har samme ideer, går for å score mål men på forskjellige måter. De er raskere enn oss, men begge ønsker å vinne kampene.

CITYS FØRSTE SEIER: Manchester City vant på Anfield for første gang på 18 år foran tomme tribuner i februar 2021.

CITYS FØRSTE SEIER: Manchester City vant på Anfield for første gang på 18 år foran tomme tribuner i februar 2021.

I februar kunne Manchester City feire sin første seier på Anfield på 18 år, men seieren gikk foran tomme tribuner. Dette ble Guardiola minnet på på pressekonferansen.

– Nå har du ødelagt mitt gode humør for du gir meg ikke honnør for det vi klarte forrige sesong. Jeg vil aldri tilgi deg! fleipet Guardiola til journalisten.

– Jeg er veldig fornøyd Anfield er fullt igjen og vi kan dra dit for å spille kamp. Det er hyggelig at folk er tilbake og vi kan nyte en fantastisk atmosfære der.

– Forhåpentligvis håndterer vi det på en god måte. Jeg er ganske sikker på at spillerne foretrekker å spille med fans på tribunen. Alt er mer levende, men mer vanskelig.

– Jeg vet at jeg kan gjøre ham sint

Forholdet mellom de to var tema også på Klopps pressekonferanse på fredag.

– Jeg vet ikke om jeg noen gang har sagt det til Pep, men jeg liker ham, sa Klopp mens han humret på den lukkede delen av fredagens pressekonferanse før kampen.

Flere ganger har vi sett Pep bli opprørt på pressekonferanser over ting Liverpool-manageren har sagt. Det har også Klopp merket seg.

– Fra tid til annen irriterer jeg ham på pressekonferanser, men det er ikke for å si noe negativt om ham eller Man City, men når en fra Man City sitt støtteapparat forteller ham «Klopp sa at», så kan jeg se at han blir veldig sint. Beklager det!

– Jeg har sagt det før – vi tror at vi vet mye om hverandre, men det gjør vi egentlig ikke. Vi møtes for fotballkamper. For to år siden hadde iv noen situasjoner der vi gikk sammen på noen prisutdelinger, og familiene våre møttes. Dersom noen har en familie slik som Pep Guardiola, så må de være en god person. Det er viktig for meg.

– Under en kamp, uansett hva han sier eller hva jeg sier, så ønsker jeg desperat å vinne, og det samme gjør han. Vi har helt ulike personligheter, men uansett liker jeg ham og respekterer ham.

Liverpool - Manchester City har avspark søndag klokken 17.30, og kampen vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.