Tallene bak Liverpools gode sesongstart

Forrige sesong ble et antiklimaks i forhold til hva vi er blitt vant til under Jürgen Klopp. Nå virker laget å være tilbake i storform og klare for å kjempe om titler igjen.

Liverpool har startet denne sesongen utrolig bra. Ubeseiret i Premier League, full pott i en vanskelig Champions League-gruppe og videre i Carabao Cup er status før Watford-kampen på lørdag. 

Spillet har tatt seg opp flere hakk fra forrige sesong og nye krefter har begynt å bidra i en tropp som ble stemplet som “tynn” før sesongstart. Dette er tallene bak Liverpools gode start på sesongen. 

Fotballaget Liverpool 

På nettstedet WhoScored.com ligger det flere statistikker på lagene i Premier League. Liverpool ligger i toppen i de aller fleste. 

Den statistikken som har forbedret seg klart fra i fjor er hodedueller vunnet. I år er Liverpool-laget det beste i Premier League på dette, og vinner for øyeblikket 56,3% av hodedueller i hver kamp. Det kan ha noe med at Virgil Van Dijk, Joel Matip og Joe Gomez er tilbake, for i fjor var ikke laget å se på topp fem listen engang. 

Liverpools ballinnehav har gått ned 3,2%. 55,8% i år, 59% i år. Likevel skapes det mer sjanser og mål. Har Klopp valgt en mer pragmatisk inngang til kampene i år? Mulig. Det produseres 21 skudd per kamp så langt. Hele fem mer enn i fjor, og flest i ligaen. 

Det er tre spillere som må trekkes fram for å forklare deler av Liverpools framgang denne sesongen. Trent Alexander-Arnold, Mohamed Salah og Sadio Mane. Førstnevnte har vært ute med skade i et par kamper nå, men det han har vist så langt er noe helt annet enn backen som holdt på å bli utelatt fra EM-troppen i sommer. 

Sadio Mane og Mohamed Salah har vært veldig instrumental i samtlige kamper så langt, og det lover godt for kampene framover før de forsvinner til Afrikamesterskapet i januar. 

DUO: Joel Matip og Virgil Van Dijk har endelig lagt bak seg skademarerittet fra forrige sesong. Det gir resultater.

DUO: Joel Matip og Virgil Van Dijk har endelig lagt bak seg skademarerittet fra forrige sesong. Det gir resultater.

Et skummelt dødball-lag 

Helt siden Jürgen Klopp ankom klubben har dødballer vært noe tyskeren har brukt flittig i sin taktikk. Denne sesongen har det blitt scoret fem (!) mål på dødball, på syv kamper i Premier League, ifølge WhoScored. Holdes det snittet vil det ende med 27 mål i slutten av sesongen, selv om det ikke kan forventes. 

Til sammenligning scoret vi tolv forrige sesong, noe som skal slås med den formen Liverpool har hatt på dødball så langt. Det er likevel ikke midtstopperne som produserer mål her. Ingen av Liverpools dødball-mål har kommet fra forsvarsspillere så langt, noe som viser at de offensive kreftene i laget også er veldig gode på dette området. 

SKUDDFOT: Naby Keita scoret et fantastisk langskudd mot Crystal Palace i september. Målet kom like etter en dødball.

SKUDDFOT: Naby Keita scoret et fantastisk langskudd mot Crystal Palace i september. Målet kom like etter en dødball.

Hodedueller vunnet

Liverpool56,3% (Ikke topp 5 i fjor)
Burnley55,1%
Chelsea54,7%
Brighton53%
Manchester City52,7%

Ballbesittelse

Manchester City60,5%
Manchester United57,6%
Leeds56,3%
Liverpool55,8% (59,0% i fjor)
Brighton54,8%

Skudd per kamp

Liverpool21,0 (16,0 i fjor)
Manchester City18,1
Manchester United17,1
West Ham16,4
Leeds15,0

Kilde: WhoScored.com

To gode backer, og en ny bidragsyter 

Kostas Tsimikas ser endelig varm ut i Liverpool-trøyen, noe som kan være dårlig nytt for allsidige Andrew Robertson. Grekeren har gitt Klopp positivt hodebry på venstreback-plassen, og det virker som Tsimikas nærmer seg en plass hvor kan virkelig kjemper med Robbo om en plass i startoppstillingen. 

Tsimikas har blitt brukt i fire av syv Premier League-kamper så langt, til stor kontrast fra de 13 minuttene han fikk i fjor. En målgivende og flere gode prestasjoner har han levert så langt. Robertson er en av få spillere som ikke har kommet i form så langt, så en rullering på venstreback-plassen skal det ikke sees bort i fra framover. 

Trent Alexander-Arnold har hatt en fantastisk start på sesongen. To målgivende, med en 2,61 expected assist (xA) har han levert veldig godt på backen så langt, både framover og bakover i banen, ifølge Infogol.net. Liverpool-laget snitter på 28 innlegg per kamp, som viser hvor mye Alexander-Arnold skaper framover i banen. Han virker å være tilbake i gammel form! 

PRESTERER: Alexander-Arnold virker å være tilbake på det nivået vi har sett av han tidligere. Robertson har ikke kommet skikkelig i gang enda.

PRESTERER: Alexander-Arnold virker å være tilbake på det nivået vi har sett av han tidligere. Robertson har ikke kommet skikkelig i gang enda.

Kostas Tsimikas i Liverpool, med cuper

SesongKamperMinutterMålgivende
2020/202172250
2021/202253402

Kilde: Transfermarkt.co.uk

Målpoeng fra midtbanen 

Midtbanen til Liverpool har vært diskutert helt siden Jürgen Klopp ankom klubben. Det virker som tyskeren prioriterer stabilitet på midtbanen framfor offensive og skapende sentrale fotballspillere. 

Liverpool og Klopp var veldig nære å signere Nabil Fekir for noen år siden, men etter Phillipe Coutinho forsvant til Barcelona har ikke klubben hatt en kreativ og tydelig offensiv midtbanespiller i troppen. Det har endt i få målpoeng fra midtbaneleddet, og spesielt i fjor. 

I fjor produserte midtbanen elleve målpoeng på en hel Premier League-sesong. Det er veldig lavt for en lag som scorer veldig mye mål, og nå virker det som midtbanen har tatt litt tak i dette.

Så langt har Liverpools midtbanespillere produsert syv målpoeng, og er allerede like bak det tallet de endte på i fjor. Det er et sunt tegn at det er flere enn de tre på topp som kan skape målsjanser og avslutte angrep. Starten av sesongen har vist at det kan forventes mer av midtbanen framover i banen. 

Det må også nevnes at blant annet Fabinho og Henderson spilte deler av forrige sesong lenger bak i banen, og vil naturlig bidra mindre framover derfra.

OFFENSIVE BIDRAG: Fabinho og Henderson spilte mye som midtstoppere forrige sesong. Nå er de tilbake på midtbanen og leverer framover på banen.

OFFENSIVE BIDRAG: Fabinho og Henderson spilte mye som midtstoppere forrige sesong. Nå er de tilbake på midtbanen og leverer framover på banen.

Evighetsmaskinene Salah og Mané 

Mohamed Salah fortsetter å levere, og ser ut som spilleren fra hans første sesong i Liverpool-drakt. Ni målpoeng på syv kamper er helt vanvittige tall, selv om ingen er overrasket over at egypteren leverer på dette nivået. Det har blitt en selvfølgelighet, og Salah skuffer sjeldent.

Sadio Mané har hatt en litt annen sesongstart, men har vært mye mer livlig enn han var forrige sesong. Han har så langt levert fire mål, men kunne nok hatt enda flere. Får senegaleseren på plass skuddfoten kan det bli mange jubelscener gjennom hele sesongen. 

Han står for øyeblikket med null målgivende, men det betyr ikke at han skaper lite sjanser for medspillerne sine. En xA på 1,71 viser at det faktisk er spillerne som har mottatt ballen fra Mané som har sviktet, og ikke motsatt. Han virker iallfall å være i kjempeform og samtlige backer sliter med å følge lynvingen om han har dagen. Det har han hatt mange ganger så langt!

GIR SEG ALDRI: Mohamed Salah og Sadio Mané fortsetter å levere sesong etter sesong. Duoen har 17 målpoeng denne sesongen.

GIR SEG ALDRI: Mohamed Salah og Sadio Mané fortsetter å levere sesong etter sesong. Duoen har 17 målpoeng denne sesongen.

Har ikke overprestert! 

Liverpool står med 9-3-0 så langt denne sesongen, i alle turneringer. Klopp og co har absolutt ikke prestert over evne så langt, noe Twitter-brukeren The xG Philisophy bekrefter gjennom sine statistikker.

The xG Philisophy tar i bruk begrepet, xG, som viser hva et lag burde har scoret i en kamp, ut fra antall sjanser, og størrelsen på dem. Det er en statistikk som brukes mer og mer i toppfotballen. 

I de fleste kamper har Liverpool skapt mest, men også demmet godt opp mot angrep fra motstanderlaget. Det er to kamper som skiller seg ut fra mange overlegne kamper. Kampen mot Manchester City fikk nok mange inntrykk av at Liverpool til tider ble valset over, spesielt i 1. omgang.

Det er ikke helt rett. 

I en kamp hvor City-laget skapte flest sjanser og styrte spillet var det faktisk Liverpool som kom “seirende” ut i form av xG. Liverpool endte på 1,10 mot 0,96 for Manchester City. En knapp margin, men det viser likevel hvordan en kamp ser ut kan lyge litt på hvem som faktisk burde vunnet. 

Den andre kampen er naturligvis mot Brentford, som imponerte stort foran egne fans. London-klubben skapte hele 3,09 (!) xG og scoret også tre mål. 2,43 ble Liverpools xG denne kvelden. 

Det er ingen tvil om at Jürgen Klopp og laget har tatt nivået opp fra fjoråret, og basert på hva vi har sett så langt er det fullt mulig å gå hele veien i en eller flere turneringer denne sesongen.

Midtbanespillere med målpoeng i Premier League:

- Fabinho

- Thiago

- Naby Keita

- Jordan Henderson

- Curtis Jones