Fra Liverpools dyreste til korttidskontrakt i Championship

Nedturen har vært brutal for Andy Carroll.

Andy Carroll ble Liverpools dyreste spiller gjennom tidene da han signerte i 2011. Samme dag som Fernando Torres ble solgt for 50 millioner pund til Chelsea, ble Carroll hentet for 35 millioner pund fra Newcastle.

Ti år senere ble Carroll frigitt av nettopp Newcastle, og geordien har i hele sommer og høst slitt med å finne seg en ny arbeidsgiver. Helt til Reading dukket opp og ga ham muligheten til å spille to måneder i Championship, for å vise at han fortsatt har det som skal til for å spille fotball på høyt nivå.

Geordien har i ettertid sagt at han aldri var lykkeligere i sin karriere enn i sin første periode i Newcastle, før han ble solgt til Liverpool. Han gjorde 26 mål i alle turneringer for skjærene i 2010. 

32-åringen signerte sin første profesjonelle kontrakt med The Magpies allerede i 2006, og hjalp laget fra hjembyen å rykke opp til Premier League i 2010.

Fant seg aldri til rette i Liverpool

Da Liverpool banket på døra i januar 2011 aksepterte Newcastle budet og fortalte Andy at han måtte legge inn en transfersøknad. Det var ikke det han ønsket.

– Jeg husker jeg var i styrkerommet med Newcastles fysioterapeut. Jeg gikk for å snakke med manageren, og deretter var det rett i dusjen og så opp i helikopteret, og borte var jeg. 

– Det var sprøtt. Jeg hadde akkurat kjøpt meg hus i Newcastle, og så plutselig bodde jeg på et hotell i Liverpool, i en by jeg ikke kjente, og hvor jeg ikke kjente noen. Jeg taklet det ikke, verken å leve i byen der eller hvordan jeg skulle oppføre meg i klubben. Liverpool var helt annerledes enn jeg var vant med.

– Jeg skulle ha tatt til meg tankesettet deres, og gjort som de ønsket. Når jeg tenker tilbake så verdsatte jeg ikke hva jeg hadde, og hva jeg kunne ha oppnådd.

Skadene hjalp ham ikke. Han vant ligacupen med Liverpool og scoret i en FA-cupfinale som Liverpool tapte for Chelsea, men sommeren 2012 gikk ferden videre til West Ham, først på lån, og siden ble overgangen gjort permanent. For Liverpool stoppet det på 58 kamper og elleve mål.

Seks sesonger i West Ham

Carroll tilbrakte hele seks sesonger i West Ham, men var svært skadeplaget. Likevel er The Hammers klubben han har flest kamper for. 142 i tallet. 34 mål gjorde han for hovedstadslaget.

I sin første periode i Newcastle gjorde han 33 mål på 91 kamper, fordelt på fem sesonger.

Etter at West Ham-karrieren var over fikk Carroll to nye sesonger for skjærene, hvor han gjorde ett mål på 43 kamper. Så til sammen spilte han over 130 kamper for Newcastle, og gjorde nøyaktig like mange mål for nordøst-klubben som han gjorde for The Hammers.

Å bli frigitt av favorittklubben etter forrige sesong var tungt for den høyreiste geordien.

– Jeg var helt klart overrasket over at de ga slipp på meg, uttalte han tidligere i høst.

Carroll spilte 18 kamper for Newcastle forrige sesong, men bare fire av dem var fra start.

Får to måneder til å vise at han duger

Nå får den Gateshead-fødte 32-åringen en sjanse til å få karrieren på fote igjen etter et halvt år med usikkerhet.

– Jeg vil bare spille fotball igjen. Det har vært tøft å ikke spille, og de kommende to månedene blir det bare godt å komme ut på banen igjen og spille fotball, sa Carroll da han signerte for Reading tidligere i dag.

Championship-klubben har sikret seg en angriper med ni landskamper for England og over 250 Premier League-kamper på CV-en. Totalt har han scoret 80 mål i løpet av karrieren. Han har vunnet Championship med Newcastle og ligacupen med Liverpool.

Kontrakten han har signert med Reading gjelder frem til midten av januar.