Hvor blir det av assistene til Andy Robertson?

De offensive bidragene fra Liverpools skotske venstreback har uteblitt denne sesongen.

Andy Robertson har vært en assistgarantist helt siden han kom til Liverpool fra Hull før 2017/18-sesongen. Det toppet seg med 13 målgivende i alle turneringer i 2018/19, før han fulgte opp med 12 målgivende sesongen etter.

Men forrige sesong skulle bli en aldri så liten nedtur for skotten når det kommer til leveransen fra venstresiden, da det ble sju målgivende pasninger i alle turneringer.

Nå har igjen supporterne begynt å etterlyse offensive bidrag fra 27-åringen.

Ikke på toppnivå

Robertson har nemlig ikke vært helt i toppslag denne sesongen. Det startet med en skade i den siste treningskampen før alvoret begynte, noe som førte til at greske Kostas Tsimikas fikk tillit.

Tsimikas svarte med å levere to gode kamper, inkludert en målgivende pasning, før førstevalget var frisk og rask igjen til kampen mot Chelsea.

Flest målgivende pasninger i Premier League 2021/22

7 – Mohamed Salah, Paul Pogba
5 – Gabriel Jesus, Mateo Kovacic
4 – Trent Alexander-Arnold, Jarred Bowen, Abdoulaye Doucoré.

Robertson og Tsimikas har én hver.

Kilde: premierleague.com

Robertson har siden den gang stort sett spilt fast, og han har som vanlig levert på et stabilt nivå. Men flere har nok et inntrykk av at det nivået har sunket litt sammenliknet med hans aller beste perioder.

I kamper som mot Brighton og Manchester City har vi sett at han har vært sløv når det gjelder offsidelinja, men samtidig har den trofaste venstrebacken spilt flere gode kamper, og det har på ingen måte vært en direkte svak sesongstart.

Ingen «normale» assists

Det som imidlertid kan karakteriseres som noe svakt, er leveransen offensivt fra Robertson. Han står kun med to målgivende pasninger på tolv kamper i alle turneringer denne sesongen.

Ser vi nærmere på de to assistene, er det ikke akkurat «ferdigscoret» leveranse fra Robertson.

Den første målgivende pasningen kom mot Brentford 25. september, da han spilte en enkel pasning til Curtis Jones, som satte inn et herlig langskudd:

Den andre kom tidlig i bortekampen mot Atletico Madrid. Han slo et innlegg som gikk over hele feltet og som ble plukket opp av Mohamed Salah ute på høyresiden. Salah leverte deretter en fantastisk soloprestasjon med flere driblinger før han avsluttet fra like utenfor 16-meteren:

Så langt har vi altså ikke sett noe til de velkjente innleggene Robertson er blitt kjent for å piske inn til en av de tre angrepsspillerne.

Det har vi imidlertid sett fra reserven Tsimikas, som også står med to målgivende pasninger i alle turneringer.

Den første kom mot Burnley i Premier League, da han la inn til Diogo Jota, som headet i mål:

Den andre kom i ligacupkampen mot Norwich, da det var Origi som stanget inn et innlegg fra Tsimikas:

Laber innleggskvalitet

Som sagt har Robertson levert en høyst akseptabel sesong så langt, men på noen områder må han se seg slått av sine back-kollegaer.

Vi har sammenliknet Robertson med Trent Alexander-Arnold og Kostas Tsimikas i tillegg til to av backene på andre topplag – Joao Cancelo og Reece James, som har fått mye skryt for sine prestasjoner denne sesongen.

Det kan legges til at sistnevnte spiller i en fembackslinje og dermed kan trekke enda høyere i banen fra sin vingbackposisjon.

Her kan du se sammenlikningen:

Grafikk: liverpool.no. Kilde: Opta.

Grafikk: liverpool.no. Kilde: Opta.

Elleve serierunder er selvsagt ikke nok til å trekke altfor mange konklusjoner, men det kan gi en pekepinn på noen områder. Vi ser blant annet at Robertson ligger omtrent likt med Cancelo når det kommer til pasningsprosent og innleggskvalitet, men at portugiseren er en mer aktiv ballvinner med hele 26 brytninger, og er mer dristig med ballen, med sine 14 driblinger.

Trent Alexander-Arnold, Reece James og Kostas Tsimikas har en imponerende treffprosent på sine innlegg, og de to førstnevnte er klart mest effektive når det kommer til målpoeng.

Handler om marginer?

Samtidig skal det legges til at Robertsons innleggskvalitet ikke er langt unna det den har vært i Premier League de to siste sesongene. Og faktisk er den høyere enn i den sterke 2018/19-sesongen, da skotten fikk elleve målgivende pasninger.

Går vi litt dypere i materien når det gjelder pasningsspillet til Robertson, kan vi se at det også er tilnærmet likt som tidligere sesonger.

Denne sesongen slår han 32 prosent av pasningene sine fremover i banen. 17 prosent av pasningene går bakover, mens 51 prosent går sidelengs, ifølge tallene og definisjonene til Opta.

At Trent Alexander-Arnold ligger noe høyere på andel pasninger som går fremover er ikke overraskende, gitt playmakerrollen han har i laget. 42 prosent av pasningene går fremover, bare 11 prosent går bakover, mens 47 prosent går sidelengs.

Robertson er ikke inne i sin aller beste form, og sjanseskapingen og antall målgivende pasninger er litt nede i forhold til de aller beste periodene, men på mange områder leverer skotten akkurat som han pleier. Da er det kanskje bare et spørsmål om flyt, marginer og tid før assistene igjen begynner å renne inn.

Duellen

For Robertson har levert et imponerende antall målgivende pasninger for Liverpool. Her kan du se hvordan «duellen» med Alexander-Arnold går og hvordan den har utviklet seg siden Robertson kom til klubben for fire og et halvt år siden.

«Assist-duellen» mellom Robertson og Alexander-Arnold:

2017/18
Robertson 5
Alexander-Arnold 2

2018/19
Robertson 13
Alexander-Arnold 16

2019/20
Robertson 12
Alexander-Arnold 15

2020/21
Robertson 7
Alexander-Arnold 9

2021/22
Robertson 2
Alexander-Arnold 5

Totalt for Liverpool
Robertson 39 på 189 kamper
Alexander Arnold 48 på 191 kamper

Kilde: lfchistory.net