Alt vi ikke vet om Afrikamesterskapet

Det er mye usikkerhet knyttet til Afrikamesterskapet en måned før turneringen går av stabelen.

Det er bare en måned til det utsatte Afrikamesterskapet skal gå av stabelen i Kamerun, men selv om turneringen nærmer seg med stormskritt, sitter vi med spørsmål og mye usikkerhet.

Spesielt Liverpool-supportere har grunn til å skjelve. Ingen trenger å fortelle hvor viktige Mohamed Salah og Sadio Mané er for laget, og sammen med Naby Keita er de kvalifisert til mesterskapet. Trioen representerer henholdsvis Egypt, Senegal og Guinea.

Senegal og Guinea skal møtes i gruppespillet, og Keitas lag vil trolig slite med å ta seg videre til utslagsrundene. Salah og Egypt har nok i likhet med Mané og Senegal ambisjoner om å ta seg langt i mesterskapet, og dermed kan vi snakke februar før de er tilbake på Merseyside.

Om lag 40 Premier League-spillere kan regne med å bli med i mesterskapet, og alle toppklubbene vil miste spillere. Manchester Citys Riyadh Mahrez er viktig for Algerie, Arsenals Thomas Partey spiller for Ghana, mens Chelsea-keeper Edouard Mendy er lagkamerat med Mané i Senegal. Og så videre. 

I denne saken stiller vi to viktige spørsmål vi fremdeles ikke vet svaret på, og som skaper usikkerhet rundt turneringen. 

Når må spillerne dra? 

Dette er svært viktig for Liverpool. Salah, Mané og Keita kan risikere å gå glipp av viktige kamper mot Leicester og Chelsea dersom de må dra tidlig, men de kan få med seg kampene dersom de får dispensasjon til å dra senere. 

Det klarte Steven Gerrard og Aston Villa å sikre seg for midtbanespiller Marvelous Nakamba, som spiller sine landskamper for Zimbabwe. Birmingham Mail skriver at han i utgangspunktet skulle ha sluttet seg til landslagstroppen allerede 23. desember, over to uker før mesterskapet, men landslaget har nå sagt at Nakamba ikke trenger å møte opp før etter Villas kamp mot Brentford 2. januar. 

Dette er spesielt interessant for Sadio Mané, for Senegal skal møte Zimbabwe den 10. januar. Liverpool vil derfor kanskje argumentere for at Mané bør få samme behandling for Nakamba, og at han kan få møte Chelsea 2. januar. 

Dersom kantspilleren må dra allerede 23. desember, ryker kampene mot Leeds, Leicester og Chelsea i tillegg til ligakampene mot Brentford og Crystal Palace i januar. I januar skal det også spilles FA- og ligacup. 

TAP: Sadio Mané og Senegal tapte finalen i 2019. Her får Liverpool-spilleren trøst av FIFA-president Gianni Infantino.

TAP: Sadio Mané og Senegal tapte finalen i 2019. Her får Liverpool-spilleren trøst av FIFA-president Gianni Infantino.

Keita og Guinea begynner sin turnering samme dag som Senegal, mens Salah og Egypt begynner dagen etter, 11. januar. 

Flere landslag har satt 27. desember som dato for når de ønsker å ha sine spillere på plass. Det er dagen etter Liverpools hjemmekamp mot Leeds. Jürgen Klopp har tidligere sagt at samtaler pågår med de aktuelle forbundene, og forrige uke kom han med en melding vi velger å tolke som oppløftende. 

– Ingenting er bestemt. Jeg er en optimistisk person, så jeg håper, men det er ikke skrevet i sten, og det er ikke bare i våre hender, sa han ifølge The Guardian.

Spillerne kan være tilbake til hjemmekampen mot Leicester City onsdag 9. februar, som er tre dager etter finalen i Olembe - eller før, avhengig av hvor langt de kommer i turneringen.

Kan mesterskapet bli flyttet?

Forrige uke skrev liverpool.no at omirkonvarianten av koronaviruset i kombinasjon med den fjerde smittebølgen fører til bekymring rundt mesterskapet. Spesielt i Afrika herjer nå den nye varianten, og med en måned igjen til Afrikamesterskapet går av stabelen er det nå klubber i Europa som frykter for sikkerheten til spillerne som skal sendes dit.

The Guardian skrev da at den europeiske klubbforeningen (ECA) krevde å få snakke med FIFA om sine bekymringer rundt mesterskapet. De ga uttrykk for at de er dypt bekymret for spillernes sikkerhet når situasjonen er som den er, spesielt i lys av kaoset som har preget denne høstens landslagssamlinger på ulike kontinenter.

ECA krever at alle forholdsregler tas for å beskytte spillerne og klubbene sine interesser i en situasjon som forverres hver eneste dag.

Det afrikanske fotballforbundet (CAF) har siden den gang gått ut og avfeid rykter om at turneringen kan bli flyttet til en annen dato. 

– Vi kan ikke bruke tid på å snakke om rykter. Vi har ikke hørt noe annet enn at turneringen skal arrangeres, og det kommer ikke til å bli flyttet verken til et annet tidspunkt eller til et annet land. Vi har ikke snakket om det på våre møter. Vi er på plass for å forberede turneringen, sier kommunikasjonsdirektør Alex Siewe i CAF ifølge BBC.

Flere afrikanske land er på den såkalte rødlisten i England. Nylig kom Kameruns naboland Nigeria på rødlisten.

Det siste døgnet har skumle rykter sirkulert på Twitter etter at tv-personligheten Omar Rabie Yassin skrev at Afrikamesterskapet i stedet for å utsettes kan bli fremskyndet til 3. januar. Han skriver at dette er informasjon som kommer fra offisielt hold og at grunnen skal være at Al-Ahly skal delta i klubb-VM i starten av februar og trenger sine spillere der. Foreløpig har vi ikke sett den offisielle bekreftelsen Yassin hevder å sitere.

Skal vi tro forbundet vil ikke mesterskapet bli flyttet den ene eller den andre veien. Men er det noe vi har lært gjennom denne pandemien er det som Klopp sier: ingenting er skrevet i stein.