Målene renner inn fra midtbanespillerne

Liverpool har allerede knust tallene fra forrige sesong.

Langskudd, volleyer og mål på corner. Scoringene har rent inn fra Liverpools midtbanespillere - i hvert fall om vi sammenlikner med det de leverte forrige sesong.

Midtbanespillerne har allerede slått tallene fra 2020/21 - og det allerede før vi skriver desember! 

Liverpool-laget scorer mest i ligaen - hele tre mål i snitt per kamp. Det er delvis takket være god leveranse fra midtbaneleddet.

Voldsom forbedring

Bare se hvordan de leverte i fjor i alle turneringer:

2020/21

Fabinho: 0 mål
Jordan Henderson: 1 mål
Curtis Jones: 2 mål
Naby Keita: 0 mål
James Milner: 0 mål
Alex Oxlade-Chamberlain: 1 mål
Thiago: 1 mål

Totalt: 5 (pluss 3 om vi tar med Gini Wijnaldums scoringer)

Denne sesongen er det en helt annen historie - vi er fremdeles et stykke fra halvspilt.

2021/22

Fabinho: 1 mål
Jordan Henderson: 2 mål
Curtis Jones: 1 mål
Naby Keita: 3 mål
James Milner: 0 mål
Alex Oxlade-Chamberlain: 0 mål
Thiago: 2 mål

Totalt: 9

I tillegg har Trent Alexander-Arnold og Virgil van Dijk bidratt med scoringer fra forsvarsrekka. 

Få mål historisk sett

Det er ganske spesielt at målene tilsynelatende rauser inn fra midtbanen. Selv om vi må påpeke at ni mål på langt nær er ekstreme tall, og klart flesteparten kommer fra angrepsrekka. 

MÅLFORM: Naby Keita har scoret tre mål denne sesongen.

MÅLFORM: Naby Keita har scoret tre mål denne sesongen.

For Liverpool har hentet antatt målfarlige midtbanespillere - før de i rødt har lagt seg omtrent på linje med resten. Gini Wijnaldum leverte 16 målpoeng i ligaen for et Newcastle-lag som rykket ned. To år etter ble han seriemester med Liverpool og leverte fire målpoeng i ligaen.

Naby Keita leverte elleve målpoeng i sin siste ligasesong for RB Leipzig. I sin første for Liverpool ble det tre i ligaen. 

Adam Lallana scoret åtte mål i 2016/17-sesongen i Premier League, før han bare scoret ett totalt de neste tre sesongene. Riktignok med mindre og mindre spilletid. 

Men noe skjedde da Mohamed Salah kom inn. Da tok fronttrioen over alt ansvaret mens backene var servitører. Denne sesongen har angrepsspillerne fortsatt å levere fantastiske tall foran mål, men nå har de også fått med seg midtbanen på festen.

Festfotball og hodebry

Både før og etter tapet mot West Ham skrev liverpool.no at Liverpool har slitt med noen utfordringer på midtbanen denne sesongen, og at det har ført til baklengsmål mot lag som har utnyttet svakhetene. 

Men det hører jo også med til historien at tre mål i snitt ikke kommer av seg selv. For selv om det tidvis har gått på bekostning av det defensive, har midtbanen virkelig vært på scoringsjakt denne sesongen. Naby Keita utmerker seg mest, med tre scoringer - han hadde ingen forrige sesong.

– Vi har scoret utrolig mange mål, men har sluppet inn for mange også. Derfor må vi bli bedre. Den eneste måten å sikre stabilitet er å forsvare seg på høyeste nivå, sa Klopp da han ble utfordret på temaet i forkant av Arsenal-kampen.

Det var tydelig at grep måtte tas for å unngå at ledelser gikk til spille eller at laget ble kontret i senk i jakten på et ledermål.

Manglende kontroll

David Lynch påpekte det samme da han skrev sin spalte for liverpool.no for tre uker siden. Han kalte det manglende kontroll på midtbanen.

«Klopps grep har gitt resultater i form av en haug av scoringer riktig vei, men uten noe som helst kontroll på midtbanen har det blitt mange mål også andre veier. I slike kamper med mange mål er det ofte tilfeldigheter som avgjør», skrev han.

Lynch var klar på at det har vært et bevisst grep fra Klopp å kjøre midtbanespillerne høyere i banen og i presset, og at han har gamblet på at det stort sett vil føre til seiere.

«Etter at laget nå måtte gi tapt i en slik målfest for første gang denne sesongen, kan man begynne å lure på om Klopp nå angrer på sitt grep, og heller vil vurdere å stramme opp midtbanen slik han gjorde sommeren 2018. Da ofret han ideen om å spille seg frem gjennom midten, for heller å utnytte kvaliteten til sidebackene. Og de fire trofeene som fulgte er bevis nok på at det fungerte.

Nå kan det virke som Klopp vil ha både i pose og sekk, når Liverpool åpner seg mer opp på bekostning av det solide fundamentet som trengs», skrev Lynch.

Er oppskriften levert?

Siden den gang har det ikke kommet et eneste baklengsmål. 4-0 mot Arsenal, 2-0 mot Porto og 4-0 mot Southampton er fasit etter tre kamper på Anfield. 

Ti mål - tre fra midtbanen - og tre rene bur senere, kan det se ut til å være håp om at Klopp har funnet oppskriften som fungerer. 

På tirsdagens pressekonferanse ble han spurt om han nyter å se laget sitt spille herlig angrepsfotball. 

– Det er øyeblikk hvor jeg kan nyte det, spesielt når vi scorer et mål når ikke så mye annet er å like. Noen av målene vi scorer er veldig fin, men jeg søker ikke etter å nyte. Jeg kan nyte dem når jeg ser dem igjen etterpå. Under kampen er jeg ikke i sinnet til å kose meg, sa Klopp.

Everton - Liverpool har avspark kl. 21.15, og vises på TV 2 Sport Premium