Giftig høyreside har gitt Liverpools angrep en ny dimensjon

Harvey Elliotts inntreden har gitt Trent Alexander-Arnold og Mohamed Salah nye muligheter.

De to siste ligakampene har vi sett Liverpools høyreside angripe på en ny og spennende måte. Harvey Elliotts inntreden som indreløper har gitt både Trent Alexander-Arnold og Mohamed Salah nye områder å utforske - og nye måter å hente målpoeng på.

Noen mener Trent burde forbli på høyrebacken mens andre mener han bør få prøve seg på midtbanen. Den nye og giftige høyresiden kan føre til at begge leire får sin vilje - for med Elliott som indreløper kan se ut som den kreative høyrebacken blir sluppet enda mer fri til å gjøre det han liker best - å skape sjanser og skaffe målpoeng. 

– Du kan se at hans posisjon har endret seg i noen av våre kamper, så det er ikke behov for å gjøre han om til en midtbanespiller, sa Klopp om Alexander-Arnold på fredagens pressekonferanse.

– Hvorfor skal du gjøre verdens beste høyreback om til en midtbanespiller? sa Klopp.

Sterke tall

Forholder vi oss til de to kampene trioen har startet sammen, har de levert sterke tall når det kommer til sjanseskaping. Ikke overraskende er Alexander-Arnold den som topper lista. 

På de to kampene har han til sammen skapt sju sjanser, ifølge Instat. Mot Burnley resulterte det i en målgivende pasning da han spilte gjennom Sadio Mané, som satte inn 2-0-målet. 

Elliott ser også ut til å ha fått frem det kreative i Mohamed Salah. Seks sjanser skapt på to kamper er sterkt fra egypteren - som vartet opp med to målgivende pasninger i sesongåpningen mot Norwich. 

18 år gamle Elliott står på sin side med én sjanse skapt over de to kampene. Han bidro med en såkalt «hockey-assist» da han var tredje sist på ballen før den nevnte scoringen mot Burnley. 

Trent sentralt i banen

Den scoringen viser en interessant trend vi har sett i de to foregående seriekampene. Det er klart og tydelig at Elliott har tatt over mye av ansvaret for å holde bredden på høyrekanten, mens Alexander-Arnold og Salah får friere tøyler til å vandre inn i banen. 

Elliott ble i sommer omskolert fra høyrekant til indreløper for å få flere sjanser til å spille denne sesongen - men det er åpenbart at han har tatt med seg evnene som kantspiller inn i sin nye rolle - og det hjelper også lagkameratene. 

Bare se hvordan 2-0-målet mot Norwich kom: 

Bilde: Instat

Bilde: Instat

Elliott holdt bredden da han mottok langpasningen fra Virgil van Dijk. Salah ga unggutten plass ved å trekke med seg Burnley-backen inn i banen. Alexander-Arnold hadde på sin side fått masse rom sentralt i banen, og han fikk en enkel jobb med å spille gjennom Mané. 

Skuddvillig

Mot Chelsea så vi flere eksempler på den dynamikken den nye høyresiden gir. Og det har blant annet ført til skuddvilje hos de aktuelle spillerne. 

Alexander-Arnold var hissig frempå mot den blå muren fra London, og mot slutten av kampen kom han til to avslutninger fra posisjoner man ikke forbinder med en høyreback. 

Bilde: Instat

Bilde: Instat

Her ser vi Alexander-Arnold fyre av et skudd med venstrefoten fra nesten helt sentralt i banen, faktisk litt til venstre for midten. Grunnen til at han kan bevege seg inn her er at Elliott har tatt plass ute til høyre, der han holder bredden. Det har også gitt Salah frihet til å trekke inn i banen.

Bilde: Instat

Bilde: Instat

Et artig bilde fra slutten av kampen mot Chelsea. Den nye høyresiden på rekke og rad, der det er backen som er lengst fremme og fyrer av et skudd. 

Salah har for øvrig sendt av gårde syv avslutninger de to siste kampene, mens Elliott har tre avlsutninger.

Dirigenten

Michael Cox i The Athletic har analysert de samme kampene og slår fast at Alexander-Arnold nå kan få fullt utløp for sin kreativitet. Elliott har gitt både Salah og Alexander-Arnold frihet til å trekke inn i banen. 

«Han slår ikke bare målgivende pasninger - han dirigerer angrep», skriver han.

Cox peker på at Liverpool gjorde det samme på hjemmebane mot Atletico Madrid i Champions League for halvannet år siden. Da var det Alex Oxlade-Chamberlain som hadde Elliotts jobb med å holde bredden fra midtbaneposisjon. Klopp ser ut til å benytte seg av denne muligheten mot lag som ligger lavt, eller som er giftige på kontringer. 

Når Alexander-Arnold går inn sentralt, er han ofte litt lavere i banen enn han er som back når han kommer hele veien for å slå innlegg. Dermed er han litt mer klar til å løpe hjem om det trengs for å stoppe kontringene.

Om Klopp velger samme trio mot Leeds gjenstår å se - uansett har tyskeren i Elliott fått enda et verktøy for å få mest ut av sin toppscorer og sin mest kreative spiller - samtidig som han utvikler et supertalent.