Dette skriver avisene om Liverpools overgangsvindu:– Liverpool har ikke en oligark eller sjeik som kan ta regningen

Nok en rolig deadline-dag for Liverpool har splittet supporterne.

Paul Gorst i Liverpool Echo gjør et poeng av at Liverpool innledet deadline-dagen med den gode nyheten om Jordan Hendersons nye kontrakt, og det ble signert flere kontrakter utover dagen, men kun med spillere som allerede tilhørte Anfield-klubben fra før.

– Pulsen til supporterne går ikke været av å annonsere at en spiller som allerede er i klubben blir værende enda lenger, skriver Gorst. 

Michael Edwards sin hovedstrategi i sommer har vært å få Liverpools nøkkelspillere til å skrive under nye langtidskontrakter. Det har han klart med Henderson, Virgil van Dijk, Fabinho, Alisson Becker, Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson. Mohamed Salah er forhåpentligvis den neste som signerer en ny avtale. 

– Selv om det har vært positivt at man har klart å skrive avtaler med spillere som allerede er i klubben, var det et krav om mer i bakgrunnen av det som var en travel dag ved AXA Training Centre, skriver Gorst.

Liverpool benyttet deadline-dagen til å signere en ny kontrakt med Nat Phillips, som blir femtevalget på stopperplassene etter Virgil van Dijk, Joel Matip. Joe Gomez og Ibrahima Konate. 

Rhys Williams signerte også en ny femårskontrakt før han ble lånt ut til Swansea, mens Sheyi Ojo ble lånt ut til Millwall og Jake Cain til Newport County.

Liverpool klarte ikke å finne en ny klubb for Loris Karius, som ikke har spilt for klubben siden Champions League-finalen i mai 2018. 

– Historien til Karius må være en av de mest frustrerende de siste årene, og den bare fortsetter, skriver Gorst.

Gjorde klubben nok?

The Anfield Wrap beskriver dette som enda en bortkastet deadline-dag for Liverpool. Der lurer Josh Sexton på om Jürgen Klopp føler seg sviktet av eierne i dette overgangsvinduet.

– Det får vi ikke vite uten at han sier noe om det i en pressekonferanse. Men han har sagt han ikke liker store tropper. Han foretrekker harmoni i en mindre spillergruppe som han kjenner godt, slår han fast.

Nå har manageren fått flesteparten av sine beste spillere på nye langtidskontrakter. 

– Det har aldri vært et dårlig tidspunkt for å forlenge kontraktene til dine beste spillere, med unntak av på morgenen på deadline-dagen virker det som, skriver Sexton.

Han synser også rundt hvorfor Michael Edwards forlater klubben, og spekulerer i at det er fordi han aldri får penger å rutte med.

– Det får vi heller aldri vite. Det kan være alle mulige grunner til det, men folk vil alltid trekke sine egne konklusjoner. Min personlige mening er at selv om Edwards har gjort en god jobb, så vil ting gå bra etter at han har forlatt klubben. Han vil sørge for det.

Sexton mener det store spørsmålet er om Liverpool har gjort nok i dette overgangsvinduet. 

– Jeg sier både ja og nei. Kontraktene som er blitt skrevet er god butikk, men jeg mener klubben kunne ha brukt dette vinduet til å forhindre at det som skjedde forrige sesong skjer igjen i andre områder av banen, skriver han.

Sexton synes uansett at avgjørelsene som er blitt tatt av eierne det siste tiåret er en million ganger bedre enn de som ble tatt tiåret før det igjen. Derfor har han fortsatt tro på FSG.

– Jeg er sikker på at ledelsen i klubben har våre beste interesser i tankene hele tiden. Jeg er fornøyd med troppen, og får vi ikke en ny skadekrise kan vi vinne ligaen og Champions League. Og jeg ville ikke ha byttet denne manageren med noen. Han er den beste av oss alle.

– Vi vil behøve flaks, men det behøver alle lag, uansett hvor mye penger de har brukt. Det er ikke mange av dem som har bygd en slik plattform som Liverpool har. Det er grunnen til at de bruker store penger, og det er grunnen til at Klopp & Co ikke får panikk av at de bruker penger.

Minner om sommeren 2019

James Pearce i The Athletic slår fast at Klopp er offensiv selv om supporterne er bekymret over manglende investeringer i spillerstallen.

– En del av Liverpools fans er rasende over manglende aktivitet på transfermarkedet, og er bekymret for manglende dybde i troppen. Det var der vi var for to år siden. Da stengte vinduet, og bare Harvey Elliott, Sepp van den Berg, Adrian og Andy Lonergan var hentet inn. To tenåringer og to reservekeepere. De ferske Europamestrene slo seg ikke akkurat på brystkassa. Men kritikken ble fort stilnet. Liverpool tok 79 av de første 81 poengene, og distanserte sine rivaler. Det måtte en global pandemi til for å stagge dem, og utsette den første titteltriumfen siden 1990, slår Pearce fast.

Athletic-journalisten innrømmer at det blir vanskeligere å gjenta bedriften denne sesongen, men han påpeker at 2019/20-sesongen minner oss om at forbedringer kan komme innenfra.

– Enorm pengebruk garanterer ikke for noe som helst. Bare spør tabelljumbo Arsenal, som står uten mål og uten poeng.

Pearce minner om at Liverpool prioriterte å styrke stallen defensivt foran denne sesongen, og fikk sitt prioriterte transfermål da de brukte 35 millioner pund på Ibrahima Konate i mai. Etter dette har Virgil van Dijk, Joel Matip, Joe Gomez og Jordan Henderson kommet tilbake fra skader. Ryggraden i laget som vant tittelen er tilbake.

Liverpool har signert nye kontrakter med Trent Alexander-Arnold, Fabinho, Alisson, Virgil van Dijk, Andy Robertson og Jordan Henderson, og Pearce minner om at dette koster flesk. Han minner også om at Liverpool i mange år slet med å beholde sine største stjerner, og mistet karer som Xabi Alonso, Javier Mascherano, Fernando Torres, Luis Suarez og Philippe Coutinho. 

– Klopp snakket nylig om hvordan skikkelige supportere ville skjønne hvor viktig det var at man lykkes med å forlenge kontraktene til klubbens beste spillere.

– Likevel er det forståelig at supporterne håpet på en eller to nye spillere i tillegg til Konate, og at de er skuffet over at ingen flere kom inn porten. Georginio Wijnaldum ble ikke erstattet, selv om flere midtbanespillere, inkludert Borussia Mönchengladbachs Florian Neuhaus, ble vurdert. Klopp er klar på at han har nok midtbanespillere etter Harvey Elliotts imponerende start på sesongen har gitt ham enda et alternativ i den lagdelen.

STORTALENTET: Harvey Elliott har fått sitt store gjennombrudd i løpet av august.

STORTALENTET: Harvey Elliott har fått sitt store gjennombrudd i løpet av august.

Pearce mener at behovet var størst for å styrke angrepet, for å lette byrden på Mohamed Salah, Sadio Mané, Roberto Firmino og Diogo Jota. Han stoler ikke på at Takumi Minamino og Divock Origi vil levere varene om de må spille fast.

Athletic-journalisten konstaterer at Firmino kun blir ute noen uker etter hamstringskaden han fikk mot Chelsea, men skader på angripere er det han frykter mest denne sesongen.

Tanken på at Liverpool mister Salah og Mané i en hel måned under Afrikamesterskapet skremmer Athletic-journalisten. 

– Det stilles store forventninger til Kaide Gordon, som trolig får sin førstelagsdebut i bortekampen mot Norwich i ligacupen, men han fyller ikke 17 år før i oktober, og er fortsatt i en læringsfase, påpeker han.

Pearce mener det er to grunner til at Liverpool ikke gjorde mer i transfermarkedet. Det handler om spillertilgjengelighet og størrelsen på lommeboken.

– Liverpool fikk ikke inn så mye fra spillersalg som de hadde håpet på, skriver han.

Totalt solgte Liverpool spillere for 42,8 millioner pund, men den summen inkluderer diverste tilleggsklausuler som kanskje aldri innfris. I tillegg blir ikke de tolv millioner pund som Fulham skylder Liverpool for Harry Wilson utbetalt før neste sommer. Det kom aldri høye bud på Divock Origi, Neco Williams og Nathaniel Phillips, slik klubben hadde kalkulert med.

– Liverpool har stått på utsiden og tittet inn på den sprø transferaktiviteten i europeisk fotball denne sommeren. Manchester City og Chelsea har brukt enorme summer på Jack Grealish og Romelu Lukaku. Manchester United har hentet inn Jadon Sancho, Raphael Varane og Cristiano Ronaldo. 

– Det er ingen hemmelighet hvordan Liverpools penger blir brukt. Lønnsutgiftene er enorme, og klubben flyttet til et nytt treningsanlegg som kostet 50 millioner pund i november. Nå brukes det 60 millioner pund på å bygge ut Anfield Road End. Samtidig har inntektet blitt redusert med 120 millioner pund på grunn av pandemien. Liverpool har ikke en oligark eller sjeik som kan som kan ta regningen. FSG kommer ikke til å ta noen økonomisk risiko. Dette er ikke å forsvare FSG, men å konstatere faktum. Det er forståelig at supporterne er frustrerte, men Klopp kommer ikke til å bruke manglende investeringer i spillerstallen som noen unnskyldning. Han er offensiv med tanke på alle de gode spillerne han har til disposisjon. Han er sterk i troen etter at nøkkelspillere har signert nye kontrakter, samtidig som store talenter er i ferd med å slå ut i full blomst. Han mener at hans tropp er klar til å ta neste steg. 

– Om du deler managerens optimisme, eller tilhører dem som frykter at Liverpool vil få svi for manglende aktivitet på transfermarkedet, så vil tiden vise om du har rett.

Frykter at troppen ikke er stor og sterk nok

Også Neil Jones i Goal lurer på om Liverpool gjorde nok i dette sommervinduet, hvor nye langtidskontrakter tok mesteparten av klubbens fokus.

– Deadline-dagen passerte uten noen spillere inn portene på Merseyside, og det har vært litt murring blant supporterne over den manglende transferaktivieten, skriver han.

Jones beskriver Liverpools deadline-dag som tam, slik den har vært de siste årene. 

– Det kom ingen nye spillere til Anfield mens klokken tikket mot midnatt, og det var ikke mange avganger heller, slår han fast.

– Kjøpet av Ibrahima Konate skal, i teorien, løse et stort problem på Anfield. Liverpool trengte virkelig en midtstopper til. Liverpool valgte, noe overraskende, å ikke kjøpe noen nye midtbanespillere etter Gini Wijnaldums exit, men foretrekker heller å gi mer spilletid til 18 år gamle Harvey Elliott, samt å stole på at spillere som Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain tar et steg opp.

Jones mener at Wijnaldums avgang vil etterlate seg det største hullet i Klopps tropp. Nederlenderen spilte nesten 250 kamper i løpet av sine fem sesonger på Anfield, og hans stabilitet, allsidighet og kvalitet vil bli savnet. 

– Shaqiri blir erstattet av Elliott. De andre salgene var av spillere som nesten ikke hadde spilt førstelagskamper. Wilson og Grujic måtte forlate klubben etter flere år på utlån, og det samme gjaldt Taiwo Awoniyi.

– Bekymringen er at Liverpool, som i fjor sommer, har et par spillere for lite. I fjor manglet de en forsvarer, men denne gangen kan det være en angriper de mangler. Førsteelleveren er fortsatt formidabel, og Klopp har god dekning i forsvaret og på midtbanen, selv om mange tviler på at spillere som Matip, Keita og Oxlade-Chamberlain klarer å holde seg skadefrie over lengre perioder. 

– Mangelen på en god spiss til kan koste Liverpool dyrt under Afrikamesterskapet. Klopp mangler tillit til Minamino, og Origi har opplevd en formsvikt de to siste årene. Liverpool har ikke en like stor og sterk tropp som sine rivaler. Om det vil koste dem dyrt, gjenstår å se. Men det er grunn til å frykte det, avslutter Jones.