Nå får halvparten av Premier League-klubbene amerikanske eiere

Bournemouth blir den tiende klubben i Premier League som får amerikanske eiere.

Manchester United var første klubb ut, da de i 2005 ble kjøpt opp av Glazer-familien. Deretter fulgte flere – deriblant Liverpool med Tom Hicks og George Gillett i 2007, før John W. Henry og Fenway Sports Group heldigvis tok over styringen i 2010.

Etterhvert som Premier League har etablert seg som verdens mest pengesterke fotballiga, har stadig flere klubber fått amerikanske eiere.

Ni av Premier League-klubbene har per i dag amerikanere inne på eiersiden – og nå kommer den tiende. The Athletic rapporterer at Bill Foley har kommet til en muntlig enighet om å kjøpe Bournemouth for 120 millioner pund. Det er forventet at avtalen vil gjennomføres i løpet av de neste dagene.

Foley eier fra før ishockeyklubben Vegas Golden Knights, og skal være god for over én milliard dollar. Han er styreformann i Fidelity National Financial, som er et av de største forsikringsselskapene i USA.

Skjedde først i Manchester United

Foley skal ha vært tilstede på Bournemouths trening i dag. Når han overtar, forventes det at den tidligere U23-treneren i Liverpool, Gary O’Neil, vil erstattes av en ny manager. Bournemouth ligger på niendeplass i Premier League.

Dette er klubbene med amerikanske eiere:

Arsenal - Stan Kroenke

Investerte i klubben i 2007, og har hatt fullt eierskap siden 2018.

Aston Villa - Wesley Edens

Villa var den andre klubben i ligaen som fikk amerikanske eiere, da Randy Lerner kjøpte klubben i 2006. Den egyptiske milliardæren Nassef Sawiris og amerikaneren Wesley Edens kjøpte 55 prosent av klubben i 2018.

Chelsea - Todd Boehly

Da det ble klart at Roman Abramovich ikke lenger fikk eie Chelsea på grunn av forholdet sitt til Vladimir Putin, måtte Chelsea leite etter en ny eier. Det var mange kandidater, men til slutt vant Todd Boehly og hans gruppe i 2022.

KJØPTE CHELSEA: Todd Boehly tok over Chelsea i 2022.

KJØPTE CHELSEA: Todd Boehly tok over Chelsea i 2022.


Crystal Palace - Josh Harris, David Blitzer og John Textor

Amerikaneren John Textor er Palace sin største individuelle eier, og eier 40 prosent av klubben. Han kjøpte seg inn i 2021. Den amerikanske duoen Josh Harris og David Blitzer eide fra før 41 prosent, og kom inn i 2015. Klubbens styreformann Steve Parish har 10.7 prosent.

Fulham - Shahid Khan

Shahid Khan er født i Lahore i Pakistan, men har amerikansk pass. Fulham-eieren, som nesten fikk kjøpe Wembley i 2018, kom inn og overtok Fulham fra Mohamed Al Fayed i 2013.

Leeds United - 49ers Enterprises

I mai 2018 kjøpte gruppen 49ers Enterprises en del av Leeds United. Planen er at gruppen skal ta over 100 prosent av aksjene i klubben innen januar 2024. Personene som er bak er eierne av NFL-laget San Francisco 49ers – Denise DeBartolo York, Jed York og John York

Liverpool FC - Fenway Sports Group med John W. Henry 

Liverpool hadde allerede amerikanske eiere i George Gillett og Tom Hicks, da John W. Henry og Fenway Sports Group (den gang NESV) kjøpte klubben i 2010.

EIER LIVERPOOL: Tom Werner, Mike Gordon og John W. Henry i Fenway Sports Group.

EIER LIVERPOOL: Tom Werner, Mike Gordon og John W. Henry i Fenway Sports Group.

Manchester United - Glazer-familien

Nå avdøde Malcolm Glazer kjøpte Manchester United i 2005, og klubben er nå eid av sønnene hans. Det er et av de mer kontroversielle eierskapene i Premier League, ettersom det ble kjøpt med lånte penger og gjelden ble lagt over på klubben.

West Ham United - Albert Smith

Den amerikanske milliardæren Albert Smith kjøpte 10 prosent av West Ham United i september 2017. Klubben er ellers eid av David Sullivan, David Gold og Daniel Kretinsky.

Også nedover i divisjonene

Dersom en abonnerer på strømmetjenesten Disney+, har en kanskje fått med seg at de amerikanske skuespillerne Rob McElhenney og Ryan Renolds kjøpte klubben Wrexham – som ligger i divisjonen under League Two.

Der har det nå kommet en ny serie, med navn «Welcome to Wrexham».

Men Wrexham er langt i fra de eneste nedover i divisjonene som har amerikanske eiere.

I Championship:

Coventry - Joy Seppala
Millwall - John Berylson og Richard Smith
Swansea - Stephen Kaplan og Jason Levien

League One:

Cambridge United - Adam Webb og Mark Green
Ipswich Town: Gamechangers 2020
Plymouth Argyle - Simon Hallett
Portsmouth - Michael Eisner
Wycombe: Rob Couhig

League Two:

Crawley Town - WAGMI United LLC
Sutton United - Garry Otto