Nøkkelduellen som kan avgjøre Champions League-finalen

Liverpool må lære av feilene fra fjorårets kvartfinale når de skal møte en av sesongens beste spillere i Champions League.

Karim Benzema er en historie for seg selv i denne sesongens Champions League, og han skal behørig omtales før Liverpool og Real Madrid i lørdagens finale. 

Men franskmannen har ikke gjort det helt alene. Han har fått en veldig god venn i form av Vinicius Junior, og Liverpool vet godt hvor giftig den lynhurtige kantspilleren kan være. Det fikk de røde erfare på vondt vis i fjorårets kvartfinale i turneringen. 

Liverpool ser til sin høyreback når de trenger inspirasjon. Real Madrid ser til rommet bak Liverpools høyreback når de skal angripe. Trent Alexander-Arnold mot Vinicius Junior kan ende opp med å være nøkkelduellen som avgjør Champions League-finalen. 

Har gjort det før

I kvartfinalen i Madrid i fjor utnyttet Real Madrid et vaklende Liverpool-lag maksimalt da de slo i bakrom og langt på vei avgjorde kvartfinalen i det første oppgjøret. Trent Alexander-Arnold var langt fra den eneste Liverpool-spilleren som hadde en tøff dag på jobben i Madrid, men det var fra hans side i forsvaret at de to første målene kom. Det skal jo selvsagt også legges til at midtstopperparet Nat Phillips/Ozan Kabak ikke hadde særlig erfaring fra Champions League. 

1-0 kom da han ikke ble enig med Nat Phillips om hvem som skulle følge løpet til Vinicius. Brasilianeren løp inn bak forsvaret etter en enkel bakromspasning og scoret alene med Alisson. 

Toni Kroos slår i bakrom og Vinicius Jr er gjennom alene med Alisson. Bilde hentet fra vår kampanalyse etter kampen i fjor.

Toni Kroos slår i bakrom og Vinicius Jr er gjennom alene med Alisson. Bilde hentet fra vår kampanalyse etter kampen i fjor.

2-0 kom også etter en langpasning i bakrom. Denne gangen feilberegnet Trent, og da han skulle heade tilbake til Alisson var Marco Asensio på pletten og satte inn vertenes andre mål. 

Mohamed Salah reduserte, men Vinicius var igjen fri i andre omgang og la på til 3-1. Liverpool gjorde et godt forsøk på å snu oppgjøret på Anfield, men der ble det målløst og Real gikk til semifinalen. 

I storform denne sesongen

I La Liga denne sesongen var det kun Karim Benzema med sine 39 målpoeng som hadde flere enn Vinicius, som endte på 27 etter 17 mål og ti målgivende pasninger for seriemesterne. I Champions League har duoen vært veldig giftig. Benzema står som kjent med imponerende 16 scoringer. 

Vinicius har på sin side tre mål og seks målgivende pasninger, og ifølge Squawka, som bruker statistikk fra Opta, kunne det vært mye mer. På tolv kamper har Vinicius skapt 31 sjanser, altså sendt en pasning som har ført til en avslutning. 

I Squawka sitt sammenlikningsverktøy kan vi se at Vinicius virkelig har vært en skapende kraft i Champions League denne sesongen, og han har levert bedre på den fronten enn spillere som Mohamed Salah og Sadio Mané i Liverpool. 

Leveransen til fire av spillerne som kan få en avgjørende rolle i Champions League denne sesongen.

Leveransen til fire av spillerne som kan få en avgjørende rolle i Champions League denne sesongen.

Dessuten har 21-åringen vist seg som en meget habil dribler. 31 vellykkede driblinger er mer enn det Liverpools beste dribler Salah har fått til. Trent Alexander-Arnold skal altså få litt å bryne seg på i lørdagens finale, men høyrebacken viste senest i FA-cupfinalen mot Chelsea at han er veldig god én mot én i rene dueller. Spørsmålet er hvor mye rom som blir etterlatt bak mannen som står bak mye av det Liverpool foretar seg offensivt. 

«En avgjørende duell»

Michael Cox i The Athletic peker på flere grunner til at Alexander-Arnold vs Junior blir en avgjørende duell. Cox peker på at Trent er veldig god én mot én, men at han naturligvis havner i problemer når han blir bedt om å gå høyt i banen. Og som vi vet er Liverpool avhengig av å ha 23-åringen der. 

«Han er Liverpools mest kreative spiller, og det mulige fraværet av Thiago gjør at hans pasninger og overblikk blir enda viktigere for Liverpools angrepsspill. Vinicius er relativt pliktoppfyllende defensivt, og Alexander-Arnold kan kanskje klare å tvinge ham ned i Reals tredjedel der han utgjør langt mindre fare». 

«Klopp kan se seg nødt til å bruke en av sine midtbanespillere som støtte dersom Alexander-Arnold må angripe. Jordan Henderson har gjort denne jobben før og er perfekt i rollen. Problemet er at han må spille dypere dersom Fabinho er skadet. I så fall vil trolig James Milner være den man ser til», skriver Cox.

Han mener at individuelle dueller ofte blir hypet før kampen, men at det ikke alltid blir slik man ser for seg under kampen. Men akkurat Trent mot Vinicius tror han blir avgjørende. 

«Kant mot back gir ofte herlige dueller, og med tanke på at denne kanten er sitt lag sin beste kontringsspiller og denne backen er sitt lag sin mest kreative spiller, virker denne å bli spesielt viktig».