Boikott «The S*n», Everton!

Så smalt det igjen fra Kelvin MacKenzie. «Shock and amaze on every page» var hans slogan i The S*n. Det så vi til fulle i 1989 med «The Truth»-forsiden, og vi ser det dessverre igjen nå med sammenligningen av Barkley og en apekatt .

MacKenzie klarte definitivt å sjokkere med sin forside og sitt oppslag om Liverpoolsupportere som avisen hevdet stjal og urinerte på døde på Hillsborough. Det kunne ikke være sant, og var det naturligvis heller ikke.

Men skaden var allerede skjedd. Straks Englands største avis var på gata med en slik sak satte det seg hos leserne. Det ble en "sannhet" at fotballsupportere var og ble pøbler og de fra Liverpool var de verste.

Først i april 2016, mer enn 27 år etter tragedien, kom sannheten endelig på bordet. Løgnene og «the cover up» ble dokumentert og avslørt en gang for alle. I hvilket annet demokrati i den vestlige delen av verden kunne noe tilsvarende skjedd?

Rå mediemakt

Redaktører i britisk media har tradisjonelt hatt enorm makt. De satt i møter med partiledere og bestemte nærmest der og da hvilket parti som skulle vinne valget. Historiene med telefonavlytting og andre metoder for å invadere privatlivets fred ovenfor kjendiser og politikere kjente nærmest ingen grenser.

Alt var lov.

Politiet hadde også et frynsete rykte i et samfunn preget av arbeidsløshet og sosial uro. Grove urettferdigheter ble dekket over av «the establishment» og har blitt rullet opp i ettertid.

Dette var bakteppet da supportere og innbyggere på Merseyside gikk sammen om boikott av Englands største avis i 1989. En boikott som har kostet The S*n millioner av pund.

I høst stilte faktisk også Liverpool Council seg bak et opprop til byens butikker og kiosker om å ikke lenger ta inn avisen.

Isolert sett et sterkt virkemiddel og jeg forstår stemmer som prinsipielt er imot at kommuner og fotballklubber boikotter media. I utgangspunktet strider det også mot egne prinsipper. Når det gjelder Hillsborough har jeg imidlertid aldri vært i tvil.

Politiet hadde et frynsete rykte. Grove urettferdigheter ble dekket over av «the establishment» og har blitt rullet opp i ettertid.

"Shock and amaze"

Jeg husker godt tiden da boikotten ble etablert i 1989. Stemningen – eller raseriet, rettere sagt, som preget byen og supporterne overskygget det meste. Folk i Liverpool følte seg verken hørt eller sett. I kampen for rettferdighet for sønner, døtre, mødre, fedre, onkel, tanter og kompiser og venner som omkom på tribunen på en av fotballens store festdager.

Det gjør noe med folk – uansett hvor sterke og mektige krefter man står ovenfor.

For de fleste av oss ble det tidlig klart at det lå politiske føringer bak etterforskningen og at sannheten ville bli forsøkt dekket over av de som skulle etterforske. Mannen i gata gjorde derfor det de kunne gjøre selv - blant annet å boikotte The S*n.

Kelvin MacKenzie er i dag spaltist i avisen. Denne gangen var det Evertons Ross Barkley som ble tatt stygt av den kontroversielle journalisten. Spilleren fikk nylig fikk en blåveis på byen og MacKenzie fulgte igjen sin gamle oppskrift, «shock and amaze», da han hamret løs.

I spalten sammenlignet han Barkley med en «gorilla i dyreparken». The S*n la inn et bilde av spilleren og en gorilla. På bildeteksten stod det i tillegg: «Could Everton's Ross Barkley represent the missing link between man and beast?».
Evertonspilleren har en bestefar fra Nigeria.


MacKenzie kom også med andre nedlatende spark mot spilleren og byen Liverpool. Han hevdet blant annet at de som tjente best i byen var fotballspillere og stofflangere. Det var liksom en for god mulighet når han igjen fikk muligheten til å skrive om fotball og folk på Merseyside bare kort tid før årsdagen for Hillsborough.

Bare kort tid etter saken kom på trykk fjernet avisen bilde av gorillaen og etter hvert ble også hele saken fjernet.

Stinker av avisen og journalisten

I 2012 kom MacKenzie med et skammelig forsøk på å unnskylde seg for saken i 1989. Skammelig fordi det kom altfor sent. Too little, too late, rett og slett. Skammelig også fordi forsøket først kom etter det uavhengige panelet etter Hillsborough la frem en nådeløs rapport om omstendighetene før, under og etter 15. april 1989.

For meg viser det i all tydelighet hva han er støpt av og hva slags avismann han er. Det stinker både av journalisten og av avisen og har gjort det lenge.

Ordfører Joe Anderson frir nå til Everton og ber om at de i likhet med Liverpool FC boikotter avisen fra deres kamper og pressekonferanser. På Melwood er det faktisk bare noen måneder siden The S*ns representant ble nektet adgang. Offisielt har LFC faktisk ikke kommentert forholdet.

Hvorfor det tok LFC så mange år på å sparke ut avisen av Melwood er for mange en gåte, men det må understrekes at The S*n aldri fikk noen eksklusiver intervjuer med spillere under kontrakt etter Hillsborough.

Jeg håper Everton hører på Anderson og følger Liverpool FC i boikotten av Englands største avis. Dessverre ble MacKenzie aldri tatt ordentlig for sin aller største synd, men denne gangen kan det få større konsekvenser enn han aner. Forhåpentligvis også for avisen.

Fredag kveld ble det kjent at politiet har innledet etterforskning mot The S*n og MacKenzie. Sistnevnte har blitt suspendert fra sin stilling.