Dette blir laget mot Tottenham

Ligakampen på Anfield i morgen kveld kan bli avgjørende for hele Liverpools sesong. Vi har satt opp det laget vi tror starter i en såkalt «sekspoenger».

Den overbevisende 2-0-seieren til Tottenham mot Manchester United har i grunn forandret noe av bildet angående topp fire, også fordi Chelsea gikk på en skikkelig blemme med 0-3 mot Bournemouth.

Spurs var terminfestet med påfølgende kamper i Premier League mot Manchester United, Liverpool og Arsenal, og en ante kanskje at rivalene nord i London kunne risikere å få en luke å ta igjen, men slik det ser ut nå er United og Chelsea også i høyeste grad involvert angående topp fire.

Skulle Tottenham følge opp seieren på Wembley i midtuka og ta alle tre poengene på Anfield vil de passere Liverpool med et poeng, mens de røde vil ha fem poeng ned til Harry Kane & Co med seier.

Van Dijk og Matip i midten

Alt annet enn et toppet lag fra Jürgen Klopp vil være en overraskelse, men det vil være et par spenningsmomenter angående hva manageren vurderer som sitt sterkeste mannskap foran en ligakamp som i videste betydning kan bety topp fire eller ikke i Premier League.

Loris Karius er førstekeeper nå og gjorde en av sine bedre opptredener i forrige kamp mot Huddersfield. Han stod mellom stengene i hjemmemøtene med Arsenal (4-0) og Manchester City (4-3) når vi snakker om topp seks, men mangler vel fortsatt en skikkelig toppkamp med en liverbird på brystet. Intet hadde passet bedre enn at den kom på søndag, hvor en vil tro at Liverpool kommer til å prøve å presse høyt og Tottenham vil være klare til å kontre med Kane og Alli i spissen, og hvor Karius vil være oppmuntret til å opptre som en ekstra sweeper.

I midtforsvaret ville en tro at Virgil van Dijk og Joel Matip er det foretrukne paret til Klopp, og at de vil få tilliten til helgen, men det er kanskje ikke helt sikkert.

Dejan Lovren var god mot Huddersfield, bedre enn Matip, mens manageren i dag snakket om at det ville ta tid før van Dijk kommer i den form i ei helrød drakt som man ønsket. Lovren hadde et mareritt av en kamp da Liverpool i oktober tapte 4-1 borte mot Tottenham, men er en «stor gutt» som Klopp vet har slått tilbake tidligere og som neppe vil influere valget til sjefen.

Venstrebacken er det kanskje det største spenningsmomentet. Alberto Moreno er tilbake i spill etter sin skade, og er utvilsomt en spiller som Klopp liker, men Andy Robertson har vært god når han nå har fått sjansen i spanjolens fravær. Magefølelsen sier Robertson.

På mottoes side står det mellom de unge Joe Gomez og Trent Alexander-Arnold. Gomez har gjort en del feil, spesielt på lange overlegg fra motsatt kant, men er en bedre duellspiller enn Alexander-Arnold og ikke minst i oppgjør som dette gir en følelse av å være mer robust. Det vil overraske om Joe ikke starter, i en oppstilling hvor det vil være en mer offensiv back på den andre siden, og hvor Trent eventuelt kan komme inn som et bedre offensivt våpen om det skulle behøves.

Bedre balanse

Jordan Henderson har gjort et bra «comeback» etter sitt skadeopphold, og en har fått inntrykk av at balansen er blitt bedre med kapteinen tilbake med sin intense stil. Emre Can har startet de ni siste kampene for Liverpool, og det er han alene om. Det forteller noe om hvordan Jürgen Klopp vurderer sin landsmann. Du har i tillegg Gini Wijnaldum som har en tendens til å gjøre noen av sine beste kamper i slike viktige og tette oppgjør som dette er ventet å bli. Du har rutinerte James Milner som i det siste har vist at han fortsatt kan gi gode bidrag, mens Alex Oxlade-Chamberlain ikke bare vil håpe å starte et slikt storoppgjør men også å møte sin tidligere erkerival.

Det er med andre ord flere muligheter, mot en motstander som har gode, offensive midtbanespillere. Vi heller mot Henderson bakerst, med også Can i en nokså dyp rolle i en midtbanekrig som blir svært viktig å vinne, og så får Oxlade-Chamberlain en lisens til å være mer med framover med den fart og oppfinnsomhet som han viste mot Manchester City. Vi har da regnet med at Adam Lallana ikke blir vurdert etter sine skadeproblemer i det siste.

Supertreer lengste fremme

«The fabulous four» er blitt til «the fabulous three», og det vil være forventet at Jürgen Klopp bringer sitt skarpeste skyts i form av Mohamed Salah, Roberto Firmino og Sadio Mané i en fremre treer.

Det kan kanskje være en mulighet for at han velger en noe mer forsiktig midtbane mot en motstander som er sterke i den lagdelen, og for eksempel ofrer en Mané som sliter med formen. Oxlade-Chamberlain og Milner kan for eksempel spille bredt i en 4-4-2 formasjon, med formspillerne Salah og Firmino lengst fremme. Mané, slik også Klopp nevnte på sin siste pressekonferanse, er imidlertid en type som kan vinne kamper med en enkeltmannsprestasjon også når han ellers ikke er på sitt beste.

Danny Ings synes å ha tatt noen skritt i rangeringen til Klopp, men vil sannsynlig være første angrepsreserve foran Dominic Solanke, heller enn å få nikket fra avspark av.

Vår startoppstilling mot Tottenham blir dermed: Karius; Gomez, van Dijk, Matip, Robertson; Henderson, Can, Oxlade-Chamberlain; Salah, Firmino, Mané.