Avgjørende VM-uke

Noen røde er allerede kvalifisert til VM - men denne uka kan flere slå følge.

4. okt 2017 kl 22.06 Arild Skjæveland

Det er 36 uker igjen til fotball-VM i Russland sparkes i gang 14. juni. Den kommende uka skal gruppespillet i den europeiske og Sør-Amerikanske kvalifiseringen spilles ferdig.

Vi har tatt en kikk på hvordan situasjonen er for Liverpools spillere.

Allerede kvalifisert

Brasil

Philippe Coutinho og Roberto Firmino

Brasil har vært kvalifisert til Russland lenge. På 16 kamper har de kun ett tap, og ledelsen i kvalifiseringen for Sør-Amerika er på hele 10 poeng. Roberto Firmino og Philippe Coutinho er begge i troppen for de to siste kampene, borte mot Bolivia og hjemme mot Chile.

Bak Brasil er det ekstremt tett. Det skiller fire poeng fra Uruguay på andreplass til Chile på sjetteplass. Fire lag går direkte til VM, nummer fem må spille playoff mot New Zealand, og nummer seks ryker ut. Det kan bli Chile, Argentina, Peru, Colombia eller Uruguay.

Belgia

Simon Mignolet og Divock Origi

Simon Mignolet skal til VM i Russland som andrekeeper, dersom det ikke skulle skje noe med Thibaut Courtois. Roberto Martinez sitt lag har kvalifisert seg for lengst, og er fortsatt ubeseiret i gruppe H.

Om Mignolet får med seg Divock Origi på flyet avhenger av hvordan sistnevnte gjør det i Wolfsburg denne sesongen.

Så godt som klare…

Tyskland

Emre Can

Tyskland har vunnet åtte av åtte, har scoret 35 mål og sluppet inn to. Mye skal til for at Tyskland ikke skal komme seg til dette VM-sluttspillet, og Emre Can er i troppen for de to siste kvalifiseringskampene - mot Nord-Irland borte og Aserbajdsjan i Kaiserslautern.

Det kan teoretisk blir playoff på Tyskland, dersom de skulle tape begge sine kamper mens Nord-Irland tar full pott - men det virker lite sannsynlig.

England

Alex Oxlade-Chamberlain, Adam Lallana, Nathaniel Clyne, Jordan Henderson og Daniel Sturridge.

England vinner gruppe F og går direkte til VM dersom de slår Slovenia på Wembley torsdag kveld. Skulle ikke det gå - er det en ny sjanse mot Litauen tre dager etter.

Southgates menn vil med all sannsynlighet være på plass i Russland, og det kan være med flere røde i troppen. Alex Oxlade-Chamberalin, Daniel Sturridge og Jordan Henderson er i troppen til disse kvalifiseringskampene, og spillere som Adam Lallana og Nathaniel Clyne vil alltid være aktuelle dersom de er skadefri.

Egypt

Mohamed Salah

Mohamed Salah og Egypt ligger bra an. De har vunnet tre av fire kamper, og har en luke på to poeng ned til Uganda. Søndag tar de imot Republikken Kongo i Borg El Arab. Den siste kampen i gruppa spilles ikke før 6. november - borte mot Ghana.

Kroatia

Dejan Lovren

Dejan Lovren ser ut til å miste fredagens kamp mot Finland. Kroatia topper gruppe I på bedre målforskjell enn Island. Etter Finland-kampen står Ukraina for tur i Kiev.

Avstanden ned til Tyrkia er to poeng med to kamper igjen. To seire den kommende uka vil være nok til VM-billett i Russland.

Fortsatt muligheter

Wales

Ben Woodburn og Danny Ward

Wales ligger i skrivende stund på play-off, og har to kamper denne uka. Den første mot Georgia, og den andre blir et nøkkeloppgjør mot Irland. Irene jager kun ett poeng bak før de to avgjørende kampene.

Serbia ligger på direktekvalifisering, fire poeng foran Wales, og spiller borte mot Østerrike og hjemme mot Georgia den kommende uka. Én seier er nok for serberne til å vinne gruppen.

Ben Woodburn og Danny Wards beste sjanse ser ut til å være gjennom play-off - dersom de kan holde Irland bak seg.

Skottland

Andy Robertson

Skottene er i samme gruppe som England, og har nå en mulighet - etter det som så ut til å være et veldig vanskelig utgangspunkt. Gordon Strachans lag er ett poeng bak playoff-plassen, og har Slovakia og Slovenia foran seg på tabellen. Andy Robertson og hans lagkamerater møter Slovakia på Hampden Park torsdag kveld, før Slovenia er motstander i Ljubliana på søndag.

Vinner de begge de kampene, vil det bli playoff-plass.

Senegal

Sadio Mané

I gruppe D i den afrikanske kvalifiseringen er det tett, og dramatisk. Burkina Faso topper gruppen med seks poeng, Kapp Verde har også seks, Sadio Mané og Senegal har fem, og Sør-Afrika har fem.

Mané møter Kapp Verde på bortebane på lørdag, men fordi kampen mot Sør-Afrika må spilles om igjen på grunn av kampfiksing, vil det ikke bli klart hvem som går videre før 14. november når denne kampen spilles om igjen.

Det ser dårlig ut for flere

Nederland

Gini Wijnaldum

Det skal mye til for at Nederland skal ta seg til VM. De er tre poeng bak Sverige som ligger på play-off, og har seks mål svakere målforskjell. Etter at Sverige har møtt Luxembourg og Nederland har møtt Hviterussland, skal de to landene møtes i Amsterdam.

Det virker lite sannsynlig at Gini Wijnaldum kommer seg til VM.

Guinea

Naby Keita

Det blir ikke VM-sluttspill for Naby Keita og Guinea. Tre poeng på fire kamper betyr at det er sju poeng opp til ledende Tunisia. De neste kampene er mot de sterkeste lagene i gruppa - Tunisia hjemme og Den demokratiske republikken Kongo.

Estland

Ragnar Klavan

Ragnar Klavan og Estland skal ikke til VM. Estlenderne har fått med seg åtte poeng i kvalifiseringen (ett mer enn Norge…), men med en avstand på seks poeng, tre lag foran seg i kampen om playoff-kampen og med -11 i målforskjell er det så godt som umulig.

De to siste motstanderne er Gibraltar borte og Bosnia hjemme.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]