Før kamp i motstanderleiren:Sevilla med suveren hjemmestatistikk

Ramón Sánchez Pízjuán beskrives som Spanias svar på Anfield.

20. nov 2017 kl 08.32 Arve Corneliussen

– Der Anfield har det beste trøkket i England, har Ramón Sánchez Pizjuán det beste trøkket i Spania. På hjemmebane vet både spillerne og fansen at Sevilla nærmest er uovervinnelige. De har en tolvte mann som ofte vipper kampene i deres favør, forteller Viasats fotballekspert Petter Veland.

Når Liverpool står på motsatt banehalvdel, er det 364 dager siden sist Sevilla tapte en hjemmekamp. Det var 1-3 for Juventus. Siden har de spilt 25 kamper, der 18 av dem er vunnet.

– Først og fremst handler det om kvalitet. Det går ikke an å gå så mange kamper uten å tape med mindre det er et veldig bra lag. Sevilla har klart å finne dynamikken hjemme. De har slått lag som Atlético Madrid og Real Madrid, og hele byen går inn i slike oppgjør med masse selvtillit fordi Sevilla som regel lander på beina, forklarer Veland.

Tror på et bedre Sevilla

I oppgjøret på Anfield vant Liverpool skuddstatistikken 24-7, der det stod 7-2 i skudd på mål. Veland tror på bedre takter fra spanjolene denne gangen.

– Du skal være ganske subjektiv den andre veien for å mene at Liverpool ikke fortjente å vinne den kampen. Det er ikke tvil om at de var nærmest toppnivået sitt. På tirsdag kommer det til å være likhetstrekk, bare at Sevilla er tryggere hjemme. Du får en kamp som blir like underholdende og pen som på Anfield. Uavgjort er et nærliggende resultat, der tilfeldigheter og dagsform kan avgjøre den ene eller andre veien, spår han.

I Champions League har tirsdagens motstander scoret åtte mål hittil. I La Liga er statistikken litt mørkere med 14 scoringer på tolv kamper, men styrken deres er likevel fremover i banen.

– De er klart bedre offensivt enn defensivt. På tirsdag er det veldig god grunn til å argumentere for at det skal bli scoringer i begge ender, mener han.

Viasats fotballekspert forteller at Daniel Carrico og Nico Pareja har slitt med skader denne sesongen. Derfor har Eduardo Berizzo mønstret et nytt stopperpar i Simon Kjær og Clement Lenglet.

– Han har ikke klart å identifisere hva som er den beste bakre fireren, og hvem som passer best til å spille med hvem. Den eneste som er klar av de fem bakerste på banen er Escudero, som er den soleklart beste venstrebacken.

– På høyreback har du Mercado som tilbyr mer duellkraft og defensiv soliditet, eller Corchia som er en mer offensiv type. Forrige kamp spilte Geis, som egentlig er defensiv midtbane, stopper fordi Kjær var sliten etter landslagspausen. Tirsdag blir det nok Kjær og Lenglet igjen.

De viktigste spillerne på midtbanen

Tidligere Blackburn- og Stoke-spiller Steven N'Zonzi er blitt en nøkkelspiller for Sevilla etter overgangen i 2015.

– Han er den viktigste for dynamikken i spillet deres. Han har en ekstremt fysikk, noe vi fikk se i Premier League som er en tøffere liga. Vanligvis går folk for mer kloke, offensive spillere. Slik har N'Zonzi gått litt under radaren, fordi han har en del egenskaper det ikke blir sett så mye på i overgangsmarkedet, sier Veland.

– Samtidig som han har holdt det fysiske fortrinnet, er han rask og har tatt mange steg med ball. Han gjør fornuftige ting med ballen, og kan dra seg forbi en eller to spillere før han sentrer den til en lagkamerat. Han er blitt mer komplett og bidrar offensivt, skryter han.

ASSISTKONGE:
ASSISTKONGE:  Pablo Sarabia har flest målgivende for Sevilla i La Liga denne sesongen med tre. Forrige sesong scoret han åtte mål og hadde like mange assist i serien.

I tillegg trekker han frem den argentinske playmakeren Éver Banega og sesongens assistkonge, Pablo Sarabia, som viktige spillere for hjemmelaget på tirsdag.

– Veldig mye av det Sevilla gjør skal innom Banega. Han dikterer tempoet i kampene, og er viktig for at de kan holde ballen i laget.

– Den mest undervurderte er kanskje Sarabia. Folk flest snakker kanskje mest om Navas, Nolito, Vazquez og Correa, men det er Sarabia som slår flest målgivende pasninger. Han scorer en del óg.

– N'Zonzi, Banega og Sarabias form har mye å si for kollektivet deres. Samtidig er det litt vanskelig å si akkurat hvordan formen deres er, ettersom de er litt ute av rytmen etter landslagspausen.

Totalsvikt i Russland

Da Liverpool spilte uavgjort mot Spartak Moskva i Russland, ledet Sevilla an i kampen om gruppeseieren. Det snudde imidlertid fort da spanjolene tapte hele 1-5 for Spartak borte.

– Det var en kombinasjon av mye. Først og fremst er Sevilla et veldig bra hjemmelag, og ikke like gode borte. Der har de slitt under den nye manageren, Berizzo.

– I tillegg er det litt tilfeldigheter inne i bildet. De brant en stor mulighet til å gå opp i ledelsen på 1-1. I jakten på utligning ble det store rom som Spartak var flinke til å utnytte. Sevilla klarte ikke å holde balansen i laget, fastslår Veland.

Laget som vinner kampen vil feste et voldsomt grep om gruppeseieren. Viasats fotballekspert tror imidlertid spanjolene tenker mest på avansement inn mot denne kampen.

– Kampen betyr kjempemye. Dette er deres siste hjemmekamp. Skulle de tape, drar de til Maribor og er nødt til å vinne samtidig som de sannsynligvis må ha hjelp av Liverpool, sier han, og utdyper:

– Det er først og fremst avansement som er viktig. Med det nye seedingssystemet i Champions League har ikke lenger gruppeseieren så mye å si. Du kan bli nummer to og møte Besiktas, og du kan bli nummer én og møte Bayern München. Det er tur- og utur i trekningen som er avgjørende, påpeker han.

Kilder til statistikk: Transfermarkt, Squawka og UEFA.com.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]