Før kamp i motstanderleiren:– Fansen forventer ingenting på Anfield lenger

Everton har en svært dyster statistikk å vise til i Merseyside-derbyene, og sliter tungt etter salget av stjernespissen i sommer.

9. des 2017 kl 18.08 Arve Corneliussen

– Det har nesten sluttet å bry fansen, og det har gått forbi å bare være en greie. Vi er i den uheldige posisjonen der rivalen er vårt «bogey team». Fansen forventer ingenting fra Anfield lenger, trist nok, sier Peter Mcpartland, som er programleder for Toffee TV, en Everton-kanal på Youtube.

Scouseren ser ut til å ha et poeng. Forrige gang Everton vant et Merseyside-derby var 17. oktober 2010 på Goodison Park.

Forrige gang de blå naboene vant på Anfield, er 27. september 1999.

– Jeg forventer at vi legger oss dypt og får laget bak ballen. Selv om vi slipper inn tidlig er det viktig å være i kampen så lenge som mulig, for Liverpool er best når de får kontre. Vi må være tålmodige, mener Mcpartland.

Lider uten Lukaku

Forrige sesong scoret Romelu Lukaku 25 ligamål for naboene. Det er imidlertid ikke bare scoringene Sam Allardyces menn har savnet.

– At vi ikke har Lukaku, betyr at lagene vi møter setter en høyere linje mot oss og gir oss mer problemer. At vi ikke har ham har svekket oss både i angrep og forsvar. Vi har enkelt og greit ikke erstattet ham, konstaterer Mcpartland.

At Everton har slitt begge veier har gitt tydelige utslag på statistikken. Målforskjellen på 19-28 er nesten motsatt den Liverpool har på 33-19.

Bare Wayne Rooney og Gylfi Sigurdsson har notert seg for målpoeng blant de offensive signeringene. Davy Klaassen, Nikola Vlasic og Sandro Ramirez står uten.

– Everton har hatt mange problemer denne sesongen. At de nye spillerne ikke fikk tid før sesongen til å finne seg til rette, er ett. At vi ikke erstattet de eldre spillerne i troppen, er et annet. Når du legger det til så å si ingen angrepstrussel mot topplagene og et tregt forsvar, får du den perfekte stormen, påpeker han.

HURTIG:
HURTIG:  20 år gamle Dominic Calvert-Lewin står med to mål og fire målgivende for Everton denne sesongen. Mot Huddersfield både scoret han og slo en målgivende pasning, og kjemper sannsynligvis med Oumar Niasse om en startplass på topp på Anfield.

Allardyce kom inn

Nylig har brannslukkeren Sam Allardyce kommet inn dørene på Goodison Park. Med ham som sjef har de vunnet to av to, selv om han riktignok ble værende på Merseyside da laget slo Apollon Limassol.

Ansettelsen har splittet supportergruppen, forteller Mcpartland.

– Det er 50-50, men de fleste er villige til å gi ham en sjanse. Hittil har han sagt alle de rette tingene, noe som har fått flere til å stille seg bak ham. En seier på søndag, og hver eneste supporter kommer til å stå bak ham, fastslår han.

Everton Norges supporterleder, Helge Grunnevåg, spår at en får merke Sam Allardyces inntog godt på søndag.

– Han er ikke akkurat drømmesigneringen, og fryktelig mange Everton-supportere har hatt problemer med å svelge den ansettelsen. Samtidig skal du ikke se bort ifra at det er akkurat den typen vi trenger, for i likhet med Liverpool har vi sluppet inn altfor mye mål, påpeker Grunnevåg, og fortsetter:

– Med Allardyce bak roret, tror jeg bussen kommer til å bli greit parkert foran 16-meteren på Anfield. Det viktigste for oss nå er å ikke tape – hadde jeg blitt tilbudt ett poeng nå, ville jeg sagt det er helt greit, sier han.

STATISTIKK:
STATISTIKK:  De 27 kampene Sam Allardyce har møtt Liverpool, har han tapt 15 ganger og tapt seks.

Rooney har slått til

Der de fleste sommersigneringene har floppet, har Wayne Rooney scoret sju mål på 13 ligakamper. Deriblant et hat trick mot West Ham for halvannen uke siden.

– Rooney har jevnt over vært god for oss, men vært best i en litt mer tilbaketrukket rolle på midtbanen. Mot West Ham pisket han folk rundt og hadde den gutsen vi trenger borte mot Liverpool. Jeg ser ingen grunn til at han ikke skal spille midtbane også på søndag, sier Grunnevåg.

Gylfi Sigurdsson, som ble Everton dyreste spiller gjennom tidende i sommer, har hatt en stigende formkurve. Samtlige av islendingens fire målpoeng i Premier League har kommet i hans fire siste kamper.

– Han har ikke slått helt til ennå, men blitt veldig mye bedre de siste kampene som mange andre. Koeman brukte ham på vingen, men han må være i tierrollen. Der har han vært mye bedre, mener han.

Variabelt forsvar

Bakover øste også Everton ut penger på å hente forsterkninger i sommer. Aller mest skuffende har imidlertid januarsigneringen, Morgan Schneiderlin, vært på defensiv midtbane.

Også Ashley Williams får slakt.

– Schneiderlin var helt enorm da han kom, men har vært en total skygge av seg selv nå. Duncan Ferguson måtte sende ham og Mirallas bort fra treningsfeltet i høst fordi innsatsen var for dårlig. Da er det problemer, påpeker supporterlederen.

– Williams er også en skygge av seg selv, og har vært en vandrende katastrofe. Får han spille på søndag, blir jeg overrasket. I tillegg merker vi at Jagielka drar på årene, sukker han.

Derimot får deres nye sisteskanse, Jordan Pickford, gode skussmål. Michael Keane, som ble linket til Anfield i sommer, har til gode å slå til.

– Målene vi har sluppet inn er ikke Pickfords feil. Han har vært eksepsjonelt bra, og må være årets kjøp for vår del,, mener han.

– Keane har ikke slått helt til. Han har vært brukbar, og kan se ut som en mann for fremtiden. Det trengs investeringer både fremover og i forsvar, konstaterer Grunnevåg.

Kilder til statistikk: LFChistory.net, Squawka, Transfermarkt og Premierleague.com.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]