FIFA vet ikke når Matip-saken kan løses

Det hersker full forvirring om regelverket som gjør at Jöel Matip ikke spilte søndagens kamp. I verste fall kan han bli borte i seks kamper.

16. jan 2017 kl 17.07 Arve Vassbotten

Like før Liverpools bortekamp mot Manchester United søndag, la Liverpool ut en melding om at Joël Matipikke kunne spille,fordi det ikke har kommet et svar fra FIFA om han faktisk får lov.

Stridens kjerne er at midtstopperen takket nei til å spille for Kamerun i Afrikamesterskapet i Gabon. Fotballforbundet til Kamerun har etter det truet Matip med sanksjonermed bakgrunn i regelverket til FIFA.

Kan miste poeng

I ytterste konsekvens kan det medføre at spilleren ville bli utestengt for spill på klubblaget så lenge Afrikamesterskapet pågår. Turneringen begynte i helgen, og finalen spilles 5. februar. Seks andre spillere som har sagt nei til Kamerun, har fått samme beskjed.

Risikoen ved å eventuelt spille mens en venter på bekreftelse, er poengene som tas i kamper hvor spilleren er involvert kan trekkes som straff dersom det kamerunske fotballforbundet får medhold av FIFA.

Dermed risikerer Liverpool at klubben må klare seg med Matip i hele seks kamper til, og er ikke tilgjengelig for spill før 10. februar om Kamerun går hele veien til finalen.

Det skal være stor frustrasjon i Liverpool over at de ikke har fått noe klart svar av FIFA ennå, og ifølge journalist Rob Harris skal også Liverpools eier John W. Henry ha vært involvert for å forsøke å finne ut av regelverket.

Ingen tidsfrist

Problemet er at FIFAs regler på området i beste fall er uklare, og organisasjonen selv har så langt ikke klart å trekke noen konklusjon om Matip lovlig kan spille.

James Pearce i Liverpool Echo skriver mandag på Twitter at FIFAs didiplinære komité etterforsker om Matip har lov å spille. Og legger til at i svaret fra FIFA er det ikke satt noen frist på hvor raskt de kan komme fram til en avgjørelse.

Journalist Rob Harris skriver at FIFA ikke kan si om de aksepterer om han har gitt seg på landslaget, slik Jürgen Klopp hevder.

Matip har ikke spilte for hjemlandet siden september 2015.

I et svar Harris har fått blir det bekreftet at Liverpool har kontaktet FIFA om saken, og at klubben fikk svar som refererte til regelverket «egulations on the Status and Transfer of Players» og spesielt artikkel 5. I den heter det at:

En spiller som har blitt kalt opp av sitt forbund for et av dens representative lag får, om ikke annet er besluttet av det relevante forbundet, ikke spille for klubben han er registrert for i perioden han har blitt frigitt eller skulle ha blitt frigitt, i tillegg til fem dager.

A player who has been called up by his association for one of its representative
teams is, unless otherwise agreed by the relevant association, not entitled to
play for the club with which he is registered during the period for which he has
been released or should have been released pursuant to the provisions of this
annexe, plus an additional period of five days.Fra FIFAs regler

FIFA vil ikke kommentere saken videre for øyeblikket overfor Harris. Dermed kan Liverpool måtte smøre seg med tålmodighet for å finne ut av om Matip får spille de kommende kampene.

Gitt seg på landslaget?

– Vår forståelse er at Jöel har pensjonert seg fra landslagsfotball. Og vi, klubben, gjorde alt vi kunne for å gjøre det klart, men frem til nå har vi ikke fått responsen vi trenger for å være 100 prosent sikker på at han kan spille, sa Jürgen Klopp etter 1-1 mot Man Utd.

– Det er ganske vanskelig og ganske frustrerende, for å være ærlig. Han har vært i full trening i fem dager og ville vært i troppen, definitivt, og kanskje også på banen i dag, så jeg synes ikke det er rettferdig. Men det er ikke mer vi kan gjøre, og vi venter fortsatt på avgjørelsen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]