Før kamp i motstanderleiren:– Får Liverpool Roma til å bli usikre i den fasen, kan de straffe dem hardt

Eusebio Di Francesco har mye av den samme fotballfilosofien som Jürgen Klopp, forklarer Serie A-ekspert.

24. apr 2018 kl 08.17 Arve Corneliussen

– Di Francesco er veldig glad i 4-3-3 og høyt press. Roma er også et lag som trives godt med å ha ball og dominere kampene på den måten, forklarer Viasats Serie A-kommentator Rolf-Otto Eriksen.

Mot Liverpool er det imidlertid usikkert om Roma-manager Di Francesco kommer til å gå for sin sedvanlige 4-3-3-formasjon. I hjemmekampen mot Barcelona snudde 48-åringen om til tre bak, med stor suksess.

Uansett hvilken formasjon han velger, blir det ikke et Roma-lag som legger seg bakpå, spår Eriksen.

– Det finnes visse likhetstrekk mellom Klopps Liverpool og Di Francescos Roma. Det som blir interessant, er å se hvilket lag som er best til å møte deler av seg selv – det er en dimensjon som gjør møtet ekstra interessant, mener Serie A-kommentatoren.

Det høye presset er også noe av det som kan felle det italienske hovedstadslaget.

– Det som kan være faren med høyt press, er at du ikke orker det tempoet i 90 minutter. I de periodene Roma ikke er der oppe og har den aggressiviteten de ønsker, kan de av og til slite med å finne balansepunktet. Da henger de ikke alltid godt nok sammen. Får Liverpool dem til å bli usikre i den fasen, har de spillere og og en måte å spille på som kan straffe Roma hardt, spår han, og understreker at det også gjelder motsatt vei.

Tredjeplassene møtes

Liverpool og Roma går inn i semifinalene i en nokså lik situasjon. Begge ligger på tredjeplass i ligaen, men Roma har bare ett poeng å gå på til Inter på femteplass.

På spørsmål om styrkeforholdet mellom Italia og Englands nummer tre, mener Eriksen Salah vipper det i Liverpools favør.

– I den formen Salah er i nå, har han nesten noe du kan kalle en Messi-dimensjon over viktigheten for Liverpool i øyeblikket. Han er så god og har så enorm selvtillit om dagen, at han er i stand til å være forskjellen også i en slik kamp. I og med at han er der – og at Liverpool på sitt beste er en fryktinngytende motstander – holder jeg Liverpool 55-45, sier Viasat-kommentatoren.

SALAH-ERSTATTER:
SALAH-ERSTATTER:  Den 20 år gamle høyrevingen Cengiz Ünder var i fyr og flamme i februar, og scoret fem mål på fem kamper. I det siste har han vært inn og ut av laget, men kan være en joker for Roma i semifinalen.

– Jeg ser for meg to jevne kamper, der det er veldig vanskelig å tippe bastant hvem som ender i finalen. Roma har gjort det veldig bra i Champions League, og har spilt mot Chelsea, Atlético Madrid og Barcelona på Stadio Olimpico uten å slippe inn mål, minner han om.

Der italienerne har vært et enorm hjemmelag i Europa denne sesongen, har det faktisk vært annerledes i Serie A. I ligaen har de tatt fem poeng mer, scoret flere og sluppet inn færre på fremmed gress enn Stadio Olimpico.

– I Serie A har de hatt noen unødvendige tap for svakere lag hjemme, men i Champions League har det vært en ordentlig festning. Det er akkurat som spillerne og supporterne tar ut sitt aller beste. Med 3-0 over Barcelona sprøyter du inn en voldsom ro og selvtillit. Klarer du det mot dem, kan du klare det mot hvem som helst, sier Eriksen, og tilføyer:

– I Champions League har forskjell på hjemme- og bortebane vært ganske markant, mens de i Serie A har vært like gode. Det er vanskelig å være bombastisk der.

Nøkkelduellen i kampen

32 år gamle Edin Dzeko holder fortsatt koken på topp.

Selv om han ikke har klart å følge opp den eventyrlige fjorårssesongen med 29 Serie A-scoringer, står han med solide 14 mål på 32 kamper i serien og seks mål på ti kamper i Champions League. Serie A-kommentatoren spår at duellen mellom bosnieren og Virgil van Dijk blir en nøkkelduell i semifinaleoppgjørene.

– Van Dijk skal nok få hilst en del på Dzeko. Det handler litt om at Dzeko er mer enn en spiller som bare er god i boksen. Han er bevegelig, og deltar mer i det oppbyggende spillet til Roma enn en kanskje tenker over. Han møter, mottar, setter opp folk rundt seg og er en sentral spiller, forklarer han, og fortsetter:

– Van Dijk kommer til å følge Dzeko tett, og må sørge for at Dzeko ikke får rettvendt seg og må bryte foran før han får ball. Den duellen ser jeg frem til, og er noe jeg tror kan bli avgjørende.

KEEPERKJEMPE:
KEEPERKJEMPE:  Alisson Becker regnes som en av verdens beste keepere i øyeblikket. 25-åringen, som er iskald med ballen i beina, danker sannsynligvis ut Manchester City-keeper Éderson i kampen om å bli Brasils målvakt i VM.

Sliter med effektiviteten

En av de største forskjellene på Liverpool og Roma er antall mål lagene scorer i serien. Der Liverpool står med 80, har Roma «bare» scoret 55 – til tross for at de er et av lagene som har skapt flest sjanser i Serie A, ifølge Viasat-kommentatoren.

– De har slitte med å omsette sjanser til scoringer, og ikke vært effektive nok. For eksempel er kampen på Camp Nou jevnere enn 4-1, men Barcelona setter sjansene. Roma sliter med effektiviteten, konstaterer han.

Han mener Liverpool bør spille seg til et meget godt resultat på Anfield dersom Liverpool-fansen skal føle seg trygge på avansement foran returoppgjøret i Italia.

– Jeg tror de bør ha tre mål å gå på, og helst uten baklengs. Men det er litt å stikke fingeren i været. 2-0 er for meg ikke et trygt resultat for Liverpool å komme til Roma med. Bunnivået til Klopps Liverpool er veldig lavt i perioder, uten at jeg tror vi får se det i løpet av disse kampene. Men det er mulig å score på dem, så jeg tror ikke 2-0 vil være en trygg ledelse til den siste semifinalen, advarer han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]