Nøkkelduellene som kan avgjøre finalen

Mye kan bli avgjort langs Liverpools høyreside, mener ekspertene.

25. mai 2018 kl 10.54 Arve Corneliussen

Vi har spurt Viasats La Liga-kommentator Arnstein Frilling og La Liga-entusiast Magnar Kvalvik om hvilke dueller de ser for seg kan bli avgjørende lørdag kveld.

Begge trekker frem Liverpools høyreside mot Real Madrids venstre. Etter alt å dømme starter Trent Alexander-Arnold og Mohamed Salah for Liverpool, mens Marcelo er bankers på Real Madrids venstreback. Foran ham er det noe usikkert hvem Zinedine Zidane velger.

Cristiano Ronaldo er selvskreven i angrepsrekken, mens Karim Benzema, Isco og Gareth Bale kjemper om to plasser.

– Alle trekker nok frem Marcelo mot Salah i denne sammenhengen. Først og fremst fordi Salah er kjempegod, men også fordi Marcelo etterlater mye rom bak seg. Samtidig er Marcelo et angrepsvåpen. Skal Liverpool utnytte rommene bak ham, må Marcelo stoppes, advarer Kvalvik.

Venstrebackens superoffensive spillestil gjør at Alexander-Arnold står fremfor en vrien test, mener den tidligere La Liga-kommentatoren.

– Marcelo er en viktig del av Real Madrids angrepsspill. Han angriper sjeldent alene, og kombinerer gjerne med Isco. De kommer til å fortsette i samme spor. Da må den lengst til høyre på Liverpools midtbane bidra for at ikke Alexander-Arnold skal bli alene, argumenterer Kvalvik, og fortsetter:

MÅLFARLIG:
MÅLFARLIG:  Til tross for at han er forsvarsspiller, har Marcelo scoret i samtlige utslagsrunder i årets Champions League.

– Marcelo er blitt avslørt flere ganger denne sesongen. Han mangler disiplin på å komme seg tilbake, og etterlater seg store rom. Men han endrer ikke særlig på stilen av den grunnen.

Frilling tror også Liverpool har mulighet til å utnytte rommene bak venstrebacken, men påpeker at det samme har vært en gjenganger hos Liverpools høyreback.

– Trent er ikke noe mindre ute av posisjon enn Marcelo for å si det forsiktig. Isco nedover der er rimelig interessant for meg. Hvis det blir sånn, da – jeg regner med det blir Isco, Benzema og Ronaldo der fremme. Hvis ikke er det Bale inn for enten Isco eller Benzema, sier Frilling.

– I tillegg har du Ronaldo som ofte starter fra venstre og går innover. Trent-posisjonen er interessant, konstaterer han, samtidig som han etterlyser full konsentrasjon fra Liverpools stopperpar om de skal klare å stoppe Ronaldo.

SENSASJONSFORM:
SENSASJONSFORM:  Cristiano Ronaldo er Champions Leagues suverene toppscorer med 15 mål på tolv kamper. Marcelo står på sin side med tre mål og to målgivende på ti kamper.

Midtbanekrigen

Frilling trekker på sin side frem midtbanekrigen som et av de viktigste elementene i kampen. Der blir får, etter alt å dømme, Jordan Henderson, James Milner og Gini Wijnaldum bryne seg på stjernetrioen Casemiro, Toni Kroos og Luka Modric.

– Jeg er mest opptatt av det som skjer på midtbanen, og at Liverpool greier å generere et eget spill i denne kampen. Hvis de greier det, og ballfordelingen er nærmere 50-50, tror jeg det vil være til Liverpools fordel, sier Frilling.

La Liga-kommentatoren minner om finalen i fjor, der Real Madrid kjørte over Juventus i andre omgang.

– Etter hvert rullet Real Madrid veldig over. De kan være mektige når de kommer i gang, advarer han.

SAVNET:
SAVNET:  Arnstein Frilling mener Alex Oxlade-Chamberlain kommer til å bli savnet i Kiev. – Jeg skulle gjerne sett at Klopp hadde flere alternativer sentralt med en Emre Can i form og en løpssterk, teknisk terrier i Oxlade-Chamberlain. Hadde de vært skadefri og i form, hadde det gitt Klopp en god del mer å spille på teoretisk sett. Den trioen de har nå har fungert veldig bra, men kan bli litt endimensjonal, sier Frilling.

Selv om «Los Blancos'» midtbane er mer stjernetung på papiret, tror han Jürgen Klopps utvalgte kan hamle opp med dem.

– Real Madrid har slitt mot veldig mange i år, og har spilt masse jevne kamper. De har vært mye bedre på våren enn høsten, men er ikke noe superlag slik de fremstår nå. At de er laget for finaler og da kommer til å stille opp, er jeg ikke nødvendigvis sikker på er riktig. Det er ikke enkelt å bare skru på en bryter, mener Frilling.

– Casemiro har totalt sett ikke en så god sesong, selv om han er en nøkkel når det gjelder ballvinning – Kroos er den han er, en smart og stødig spiller. Og Modric i tillegg med ballsikkerhet og teknikk. Når det stemmer for de guttene, dominerer de ballen i stor grad, følger han opp.

Blandede forsvar

I finalen møtes to lag som ikke har sitt fortrinn i forsvarsspillet, mener Kvalvik. I ligaen slapp Real Madrid totalt inn 44 mål, mens Liverpool slapp inn 38.

– Du har fantastiske angrep mot blandede forsvar, slår Kvalvik fast.

BOKSSPILLER:
BOKSSPILLER:  – Ronaldo er først og fremst en farlig boksspiller nå. Der har Liverpool noen svakheter. Lovrens konsentrasjon må være på topp i forhold til Ronaldos bevegelser når Real Madrid kombinerer og legger inn, slår Arnstein Frilling fast.

For å personifisere duellene trekker han frem Sergio Ramos mot Roberto Firmino, og Virgil van Dijk mot Ronaldo. To veldig forskjellige typer dueller, mener han.

– Ronaldo er ikke så bevegelig som før og er mye nærmere mål enn han pleide. Han er gjerne mer beint frem en avslutter, men til gjengjeld den beste i finalen spør du meg. Der må van Dijk komme seg så tett på som mulig og sørge for så få avslutninger som mulig, sier Kvalvik.

– Firmino mot Ramos er en helt annen type duell, men vel så viktig. Firmino er så bevegelig at det egentlig ikke går an å følge ham. Dessuten er en av hans store styrker å vinne ballen høyt. Han er taklingssterk og bryter gjerne motstandernes pasningsspill. Ramos må kanskje være mest oppmerksom på å ikke miste ballen når han setter inn presset, tilføyer han.

LINKES TIL ANDRE KEEPERE:
LINKES TIL ANDRE KEEPERE:  Så å si siden Keylor Navas entret Santiago Bernabeu, er Real Madrid blitt linket til andre keepere. Denne sommeren er det Alisson Becker som linkes til den spanske hovedstaden. Den reflekssterke costaricaneren er imidlertid selvskreven på finalelaget.

Keeperduellen

Den siste duellen Kvalvik trekker frem, er sisteskansene – Keylor Navas mot Loris Karius.

– Jeg tipper det blir mange avslutninger på mål, og hvilken keeper som har den beste dagen kan bli avgjørende. Navas er en matchvinnertype med sine redninger, og har en evne til å kompensere for svakt forsvarsspill med spektakulære redninger, sier han.

– Karius er mer en type som trenger et godt forsvar foran seg, og har ikke nødvendigvis de samme matchvinnerredningene i seg. Kanskje er han mer avhengig av at forsvaret er på topp, mener Kvalvik.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]