Før kamp i motstanderleiren:– Så lenge Liverpool har de to, bør det bli mål mot et lag som åpner seg

Roma-kollapsen sjokkerte Serie A-ekspertene. På Stadio Olimpico forventer de seg en helt annen utgave.

1. mai 2018 kl 15.09 Arve Corneliussen

– Roma kommer til å gå i strupen på Liverpool enda mer enn de gjorde, og så får det bare bære eller briste. Basert på at Liverpool er et fantastisk kontringslag, er mye tryggere bak med van Dijk, tror jeg Liverpool går videre, sier fotballekspert i TV 2 og tidligere Serie A-kommentator Simen Stamsø Møller.

Begge lag har så å si det samme utgangspunktet som i kvartfinalen. Liverpool skal forsvare en tremålsledelse, mens Roma har tre mål å ta igjen – også nå med et bortemål i ermet.

Som på Etihad, tror Stamsø Møller Roberto Firmino blir uhyre viktig for Jürgen Klopp.

FULLT PÅ HØYDE:
FULLT PÅ HØYDE:  – At det plutselig skulle bli en så åpen kamp, var utrolig merkelig. Spiller for spiller er de fullt på høyde med Liverpool. Liverpool har en angrepsrekke som er helt fantastisk. Det har ikke Roma nå, men de har veldig gode spillere i nesten alle ledd. Keeperen, Allison, er helt fantastisk, Manolas er en veldig god stopper, Nainggolan og Strootman er veldig bra og Dzeko er en god spiss, sier Simen Stamsø Møller.

– I hjemmekampen (mot Roma, journ. anm) slo Liverpool først mange lange baller mot Mané, og fikk ikke ballen ned på bakken. Så får de den til Firmino, som på en eller annen måte klarer å ta den ned. Det er han som starter og er hjernen bak alt det offensive spillet til Liverpool, forklarer Stamsø Møller, og fortsetter:

– Firmino var helt rå borte mot Manchester City. Jeg tror han er hjernen og nøkkelen, også er det Salah som scorer. Så lenge Liverpool har de to, bør det bli mål mot et lag som jager og åpner seg litt.

Roma slaktes

Etter nyttår har det italienske hovedstadslaget bare sluppet inn mer enn to mål i to kamper: Fire borte mot Barcelona, og fem på Anfield.

TV 2-eksperten mener det var en sjokkerende blek Roma-utgave.

– Etter å ha spilt bra første 20-25 minuttene, gikk luften fullstendig ut av dem. De klarte bare ikke å justere noen ting etter å ha fått to mål imot. I deres viktigste kamp siden 2001 klappet de sammen – kollektivt var det fullstendig kollaps, og det er ganske sjokkerende når man ser hvor mange rutinerte, gode spillere de har, påpeker Stamsø Møller.

MÅ GAMBLE:
MÅ GAMBLE:  – Roma må jo gamble. Jeg tror de kommer til å legge om formasjonen og stille med en forsvarsfirer slik at de demmer mer opp på utsiden av stopperne. Det klarte de ikke i det hele tatt på Anfield. De må stole på at de klarer å trykke Liverpool bakover og så seg et mål i løpet av de første 20 minuttene. Klarer de det, blir det nok en fantastisk kamp, sier Simen Stamsø Møller.

– Det har selvfølgelig mye å gjøre med Liverpools toppnivå, som er topp europeisk klasse. Likevel – et bra, italiensk lag må opptre annerledes enn det der, tilføyer han.

Rolf-Otto Eriksen, som kommenterer Serie A for Viasat, lot seg også forbause av Roma-kollapsen.

– Det høye presset er ikke utypisk. Men måten det sprekker opp på, måten de mister organisering av laget på, måten de blir løpende mellom på og måten de løser det på taktisk er veldig atypisk for italiensk fotball generelt, men også for Di Francescos Roma, mener Eriksen, og fortsetter:

– Jeg satt og slet med å tro helt det jeg så. Jeg har aldri sett dem så svake og så ukloke som i den kampen. Det er greit Liverpool ble gode og massive, men det ble de også gjennom måten Roma løste kampen på. Står du med høy backlinje uten press på ballfører mot de hurtigste spillerne i Fotball-Europa, ber du om ris til din egen bak.

Advarer: Roma er ikke så dårlige

Eriksen advarer om at kampen på Anfield ikke reflekterer tredjeplassen i Serie As egentlige kvalitet.

– Det er verdt å merke seg for Liverpool-fansen at Roma ikke er så dårlige. Liverpool kommer til å møte et annet Roma-lag enn de fikk kjenne på Anfield. Ikke bare fordi Roma kommer til å satse alt, men fordi jeg har vanskelig å se for meg at det som ble lett på Anfield skal bli like lett nå, sier Serie A-kommentatoren.

Samtidig minner han om Romas eminente hjemmestatistikk i Europa denne sesongen, der Eusebio Di Francescos menn har holdt nullen i samtlige kamper.

– De vinner etter veldig gode kamper, der de både får ut potensialet sitt og opptrer klokt og skikkelig. Nå er de i tillegg revansjesugne. Er det én ting et Roma-lag kan, så er det å ta ut sitt ytterste på en sånn gladiatorkveld. Skulle Roma få en tidlig scoring – som mot Barcelona – kommer det til å bli fyr i teltet både her og der, advarer han.

– Hva mener du er sjansene for at Roma kan ta seg til finalen?

– I og med at Liverpool like gjerne scorer borte som hjemme, er det soleklart mest sannsynlig at Liverpool går videre uten å sette en prosent på det. Det er en ny bombe om Roma går videre, men ikke på samme måte som mot Barcelona siden vi har sett det før, svarer Eriksen.

Ukarakteristisk

Paul Thomas Clay, som kommenterer Serie A og flere europeiske ligaer for Viasat, er i likhet med sin kommentatorkollega overrasket over Roma-utgaven han fikk se på Anfield.

– Roma åpnet ganske bra, og som forventet med det høye presset. Så skjedde det noe da Oxlade-Chamberlain ble skadet og Wijnaldum kom inn. Liverpool la om litt virket det som. De satte backene litt høyere, og da slet Roma veldig. Roma klarte ikke å justere seg, og da ble det en halvveis-greie. Verken det lave eller høye presset var bra nok. De var litt naive i lange perioder av kampen, og det fikk de virkelig betale for, konstaterer Clay.

Samtidig minner Viasat-kommentatoren om at Roma – historisk sett – har noen europeiske stortap i bagasjen, blant annet for Manchester United og Barcelona.

– Men slik jeg kjenner den nåværende utgaven av Roma, var det en ukarakteristisk kollaps. Liverpool er advart med tanke på Barcelonas resultat på Stadio Olimpico. Barcelona trodde også de hadde det i sin hule hånd. Tre mål for Roma er mulig å ta igjen, men da må de løse den Liverpool-offensiven på en helt annen måte, konkluderer Clay.

– Hva mener du er sjansene for at Roma kan ta seg til finalen?

De har en bra statistikk å vise til. De har hatt Atlético, Barcelona og Chelsea på besøk uten å slippe inn mål, så de har bevist at de kan stenge igjen bak mot store lag. Det blir selvsagt tøft, men det er mulig å score tre på Liverpool, sier han, og fortsetter:

– Jeg tror det går veien for Liverpool, men det kan nok bli litt mer nervepirrende enn hva Liverpool-fansen liker.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]