Politisjefen på Hillsborough stilles for retten

David Duckenfield er tiltalt for 95 tilfeller av uaktsomt drap.

29. jun 2018 kl 18.39 Johannes Steen

Politisjef med ansvar for kampen under Hillsborough-tragedien, David Duckenfield, må stille i retten tiltalt for 95 tilfeller av uaktsomt drap på bakgrunn av grov uaktsomhet skriver The Guardian. Strafferammen på uaktsomt drap i England er livstid i fengsel.

Det ble for 18 år siden pålagt en rettslig restriksjon for tiltale mot Duckenfield, men denne kjennelsen er nå opphevet av dommer Sir Peter Openshaw i høyesterett. Dermed vil den tidligere politisjefen stå i retten den 10. september i år.

– Med respekt for anklagede David Duckenfield opphever jeg restriksjonen. Jeg bekrefter at jeg innvilger tiltalebeslutningen å tillate at rettsforfølgelsen mot ham for uaktsomt drap fortsetter. Jeg avslår en restriksjon på tiltalen, sa dommeren i en kort uttalelse.

Tiltalen beskylder ham for brudd på tjenesten sin «å ta vare på sikkerheten til de som kom til stadion som publikum, med respekt for farene for overbefolkning og påfølgende kvesting."

Duckenfield var mannen som gav ordre om å åpne portene for flere supportere på stadionet som allerede var overfylt, noe som førte til at supportere ble klemt og tråkket ihjel i kaoset som oppstod.

96 supportere døde i forbindelse med Hillsborough-tragedien, men Duckenfeld er kun tiltalt for 95 tilfeller. Dette fordi den siste supporteren, Tony Bland, døde på sykehus fire år senere, og Duckenfield da ifølge engelsk lov ikke vil tiltales for dette tilfellet.

Fire andre stilles også tiltalt

Sheffield Wednesday-sjef på tidspunktet tragedien skjedde, Graham Mackrell, tiltales for to tilfeller. Det ene for å bryte med klubbens sikkerhetsrutiner, den andre for å bryte helse- og sikkerhetsrutiner i kraft av sin stilling som sikkerhetssjef for arrangementet.

En tredje anklage som gikk på sikkerhetssertifikatbrudd ble trukket av aktor i saken. Mackrell vil stå i retten sammen med Duckenfield.

For den første tiltalen er strafferammen på to år i fengsel, mens den andre vil kunne gi en bot som ikke har noen maksgrense.

MINNES:
MINNES:  Det har blitt kjempet en lang kamp for å få sannheten i lyset etter tragedien i 1989. Dette er fra en minnesmarkering for de avdøde.

I tillegg vil de nå pensjonerte politimennene Donald Denton og Alan Foster, samt den pensjonerte juristen Peter Metcalf, som alle jobbet for South Yorkshire-politiet i kjølvannet av tragedien, bli stilt for retten. Alle tre for handlinger som forstyrret rettssakens gang, der uttalelsene til South Yorkshire-politimennene ble gjennomgått og endret. De tre forventes å stille i retten i januar neste år.

Forsøk på å manipulere retten i England kan gi fengsel opptil livstid.

Til slutt ble det også bestemt at høringen av en søknad om å droppe anklager fra ex-politisjef i Merseyside-politiet, Norman Bettison, skal gjennomføres i august. 62-åringen var inspektør i Yorkshire-politiet under tragedien og er tiltalt for fire tilfeller av uforsvarlig håndtering av sikkerheten på offentlig sted. Han er også siktet for å ha løyet om sin rolle i politiets forsøk på å gi Liverpool-supporterne skylden for tragedien.

Det er uklart hvordan David Duckenfield vil svare på tiltalene. De øvrige tiltalte har gjennom sine representanter indikert at de kommer til å erklære seg som ikke uskyldige.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]