Er spiller nummer tre fra Sveits

Xherdan Shaqiri er ikke første sveitser hentet billigere ved hjelp av nedrykksklausul.

30. jul 2018 kl 14.39 Johannes Steen

Tidligere i juli hentet Liverpool Stokes sveitsiske juvel Xherdan Shaqiri. 26-åringen kostet intet mer enn om lag 13 millioner pund på grunn av en salgsklausul ved nedrykk i kontrakten med Championship-klare Stoke.

Med det er den kompakte vingen, som det må være lov å si at har hatt en frisk start i rødt, den tredje sveitseren til å ikle seg den røde drakten.

Også de andre fra alpelandet har kommet for lite penger, men kvaliteten har vært varierende.

Forsvarsbautaen Henchoz

Sommeren 1999 hentet Gerard Houllier Stephane Henchoz fra Blackburn for en sum på 3,5 millioner pund. Ikke ulikt med Xherdan Shaqiri var det en klausul i 25-åringens kontrakt som gjorde at han kunne forlate klubben for en billig sum ved nedrykk.

Houllier så på Henchoz som en perfekte partneren til Sami Hyypä i midtforsvaret, med sine gode markeringsferdigheter, taklinger og evne til å lese spillet.

Henchoz brukte ikke lang tid på å bli en suksess i Liverpools forsvar, og spilte en stor rolle i 00/01-sesongen da Liverpool vant Fa-cupen, Ligacupen og Uefa-cupen. Ikke minst vil han være husket for at han hindret et mål fra Thierry Henry med hånden i FA-cup-finalen.

GLEMT:
GLEMT:  Sami Hyypiä fikk mest oppmerksomhet, men Henchoz spilte en stor rolle i et sterkt Liverpool-forsvar fra 1999 til 2002.

I 02/03 og 03/04-sesongen slet Henchoz med skader, noe Liverpool led stort av defensivt. Da han endelig var tilbake i 2004, var han ikke lengre et førstevalg. Med Benítez' inntreden ble i tillegg Jamie Carragher flyttet inn til midtforsvaret, og Henchoz lengre bak i køen. I 2005 gikk ferden videre til Celtic da kontrakten gikk ut.

Ulykkesfuglen Degen

Juli 2008 signerte Phillip Degen for Liverpool på en bosman-overgang fra Borussia Dortmund. Det ble ingen suksesshistorie.

Degen gjorde sin Liverpool-debut i Ligacupen mot Crewe Alexandra, men brakk i samme kamp to ribbein og punkterte en lunge i en kollisjon med Sami Hyypiä.

Etter to måneder på sidelinjen gjorde Degen comeback mot Tottenham i Ligacupen i november, bare for å pådra seg et brudd i foten etter en takling fra Gareth Bale.

– Dette er det verste som noen gang har hendt meg. Jeg brast i gråt i garderoben, sa Degen den gangen.

I januar skadet han seg i foten på nytt i en kamp for reservelaget, og hele 14 måneder skulle det ta før høyrebacken fikk sin Premier League-debut i en 4–0-seier mot Burnley i september 2009.

UFLAKS:
UFLAKS:  Phillip Degen fikk Liverpool-karrieren ødelagt av skader. Her blir han tatt av Gareth Bale.

Det ble totalt syv kamper på Phillip Degen i Liverpooldrakten, hvorav en endte med rødt kort. i 2010 kom Roy Hodgson inn dørene og ba Degen finne seg en ny klubb.

Han dro på et mislykket utlån til Stuttgart, før han ble frigitt sommeren 2011. Han fikk etter en stund kontrakt med barndomsklubben Basel, hvor han endte sin karriere i 2016.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]