Aldri før har en fotballklubb tjent så mye penger

En UEFA-rapport spår at Liverpool vil sette verdensrekord for netto fortjeneste for en fotballklubb når Anfield-klubben offentliggjør sine regnskaper for 2017/18-sesongen.

22. jan 2019 kl 09.05 Einar Kvande

The Times melder at Liverpool kan stå igjen med en netto fortjeneste på over 100 millioner pund etter 2017/18-sesongen, og viser til en UEFA-rapport der dette blir spådd. Det er ventet at Liverpool FC vil offentliggjøre sine regnskapstall for 2017/18-sesongen i løpet av mars måned.

Det er faktisk Leicester City som er innehavere av den nåværende rekorden. The Foxes satt igjen med en profitt på hele 80 millioner pund (92,5 millioner pund før skatt) etter sesongen hvor de vant Premier League-tittelen.

Liverpools profitt kan komme til å passere 100 millioner pund for 2017/18. Anfield-klubben har dog senere benyttet en stor del av disse inntektene til å investere i spillere og fasiliteter.

Coutinho-salget

Det er tre viktige grunner til at Liverpools gode regnskapstall for sesongen 2017/18.

Først og fremst skyldes det store inntekter fra spillersalg, med overgangen til Philippe Coutinho alene som innbrakte hele 142 millioner pund i januar i fjor.

Selv om Liverpool brukte store penger på spillere som Virgil van Dijk, Mohamed Salah, Naby Keita, Andy Robertson og Alex Oxlade-Chamberlain, vil bare en brøkdel av deres overgangssummer bli bokført i dette regnskapsåret. For spillerkjøp blir overgangsbeløpene fordelt over lengden av en spillers kontrakt.

Overgangssummene for keeper Alisson og midtbanespilleren Fabinho kommer ikke med i regnskapstallene for 2017/18-sesongen i det heletatt.

Champions League-finale

Den andre viktige grunnen til de gode tallene er at Liverpool nådde Champions League-finalen forrige sesong. Liverpool tjente 72 millioner pund på turneringen, noe som er dobbelt så mye som Manchester United og 14 millioner pund mer enn Chelsea, som var den engelske klubben som tjente nest mest på Champions League.

TV-penger

Den tredje faktoren, som gir engelske klubber et mye bedre utgangspunkt enn klubber i andre europeiske land, er inntektene fra Premier Leagues TV-avtaler både i Storbritannia og i utlandet. Den nåværende avtalen startet i 2016, og slutter etter denne sesongen. Den er verdt minimum 100 millioner pund til hver klubb i toppdivisjonen. Ligavinneren kan tjene opp mot 160 millioner pund.

Liverpools utgifter vil også ha økt. I tillegg til spillerkjøpene forventes det at lønningene stiger med mellom 10 og 13%.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]