– Ingen plante vokser like raskt som forventninger her

Jürgen Klopp mener at hans mannskap ikke har fått den honnøren de fortjener etter nyttår.

27. feb 2019 kl 18.50 Einar Kvande

Liverpool-manageren synes kritikken som er blitt rettet mot hans spillere de par siste månedene har vært urettferdig. Liverpool har tatt bare 12 poeng av 21 mulige etter nyttår, noe som har ført til at ledelsen de hadde til Manchester City er krympet til ett poeng.

På spørsmål om forventningene er en belastning for ham, var Klopp klar i sin tale:

– Ikke i det heletatt. Det er mange lag før oss som har forsøkt å bli ligamestere, og når de ikke har klart det har det alltid vært managerens eller lagets feil. Dersom vi ikke leder ligaen med 25 poeng, vil dette starte. Leicester oppplevde det, og Chelsea opplevde det. City opplevde det ikke i fjor. Da de vant 5-0 over oss da vi spilte med ti mann, forandret det sesongen for dem. Men nesten alle opplever dette, sier Klopp til Liverpool Echo.

– Er det virkelig folk som ikke tror vi vil vinne flere kamper? Det er også folk som hevder at vi må vinne alle elleve vi har igjen. Når du hører slikt, tenker du at det er litt vanskelig.

– Er det virkelig vår eneste mulighet til å bli mestere? Jeg er ikke så sikker på det. La oss forsøke å vinne de kampene vi kan vinne ved å gi alt vi har. Kanskje klarer vi å vinne alle elleve. Det er veldig vanskelig, men selvsagt mulig. Vi vil gå for det, men vi tenker ikke på de ti etter denne. Vi tenker bare på neste kamp.

– En generasjon Liverpool-spillere må klare dette, og da blir det enklere for resten. Det hadde vært hyggelig om den generasjonen var oss.

Negative vinklinger

Det ble skrevet mye negativt om Liverpool etter den målløse forestillingen på Old Trafford på søndag, men Klopp mener at supporterne må ta et steg tilbake og se på det store bildet.

– Utviklingen til dette laget har vært utrolig. Nå tror dere kanskje at jeg skryter av meg selv, men fremgangen har vært utrolig, sier Klopp.

– Vi har spilt i tre finaler. Jeg vet hvordan verden fungerer. Finaler er hyggelige, og alt er bra, men når du ikke vinner dem, så blir de glemt. Men vi har vært i tre finaler i løpet av de tre siste årene, og jeg vet ikke om mange lag som har klart noe tilsvarende.

– Vi har forbedret vår tabellsituasjon konstant, men så snart vi ikke viser fremgang lenger begynner folk å lure på hva som gikk galt. Dere vet det er slik!

– Folk leser alt, og ønsker å vite alt, og de tenker at vi spiller ikke like godt som i hjemmekampen mot Roma i fjor. Vi er i god form. Jeg kan ikke hjelpe folk som ikke ser det. Vi kjenner vårt ansvar, og vi gir alt vi har.

– Dette er ikke vår siste sjanse. Det er veldig viktig å være klar over det. Dette er vår første sjanse. Det er en enorm forskjell. Når du får din første sjanse, tar du sats og ser hvordan det går. Noen ganger går det bra, andre ganger går det ikke bra. Dette vil ikke være vår siste sjanse. Det er jeg 100% sikker på.

Har bare vunnet tre av ni

Liverpool har vunnet bare tre av ni kamper i alle turneringer siden nyttår, men Klopp insisterer likevel på at kritikken mot laget har vært uberettiget.

– Jeg er godt fornøyd med mye. Vi har hatt noen veldig gode kamper i 2019, og vi har hatt noen vanskelige kamper etter en veldig intens periode og en strålende desember. Fysisk har vi hatt noen skadeproblemer, men vi har klart oss ganske bra.

Dersom vi spiller uavgjort må vi forklare hvorfor vi ikke vant 1-0. Noe er galt hele tiden, og det er et problem, men ikke for oss internt.Jürgen Klopp

– Jeg husker ikke alle resultatene våre, men om du ser isolert på de tre siste kampene vi har spilt, etter to uavgjortkamper, og ikke glem at Leicester-kampen ble spilt på en veldig vanskelig gressmatte hvor de forsvarte seg med alt de hadde, mens West Ham var et helt annet lag enn i starten av sesongen, så var Bournemouth-kampen strålende og Bayern-kampen var også veldig god.

– Ingen plante vokser like raskt som forventninger her. Det skyldes mediene også. Det virker som folk får vondt i øyenene av å se oss spille nå, sammenlignet med da vi spilte vidunderlig fotball for noen få uker siden. Vi kan bare beklage at folk blir skuffet!

– Presterer andre lag på topp hele tiden? De gjør ikke det. Noen ganger får de resultater likevel. Folk studerer dem ikke i detalj. De registrerer bare at de vinner.

– Når du kun er opptatt av eget lag, ser man bare på eget lags prestasjoner. Ja, det har vært stunder jeg skulle ønsket meg at vi hadde mer flyt, for du ønsker å ha flyt. Du får flyt fordi du jobber for det. Det føles som folk mener det er over nå.

Likte ikke andreomgangen

På Old Trafford i helgen var Klopp selv også åpenbart frustrert.

– Jeg vet det så ut som jeg ikke likte andreomgangen mot United, men slik er det. Det er hardt arbeid som skal til.

– Dersom stemningen daler litt, skjønner jeg at det er min jobb å gi noen et spark i baken. Men når kampen er over, ser vi fremover igjen. Vi skal bruke 95 eller 97 minutter til å tvinge frem et resultat. Det er hva jeg ønsker meg.

– Jeg var veldig godt fornøyd med mange deler av kampen på Old Trafford, men sluttresultatet ble ikke slik vi hadde tenkt oss. Den situasjonen vi befinner oss i, er ny for mange. I fjor kjempet vi hardt for å vinne Champions League. Det føles selvsagt annerledes når vi kjemper for å ta dette et nivå opp.

– Dette er noe du må venne deg til, men jeg synes at guttene har omstilt seg veldig bra, og nå må vi sørge for at vi vinner hjemmekampene våre.

Tror ikke på et nytt målkallas

Watford er blitt slått 6-1 og 5-0 på Anfield de par siste sesongene, men Klopp tror at det kan bli en tålmodighetsprøve mot Javi Gracias mannskap denne gangen.

– Dersom Watford legger seg dypt, vil vi ikke skape sjanser hvert sekund, og folk vil begynne å tvile på oss igjen. Vi jobber hele tiden for å vinne. Hvorfor er det et problem dersom vi vinner 1-0? Når vi vinner 1-0 må vi forklare hvorfor vi ikke er i flytsonen, og hvorfor vi ikke scorer like mye som tidligere år. Dersom vi spiller uavgjort må vi forklare hvorfor vi ikke vant 1-0. Noe er galt hele tiden, og det er et problem, men ikke for oss internt.

– Vi lever i en verden hvor folk sier at vi kunne ha vunnet forrige helg, for to uker siden, for 12 år siden. Folk tenker slik hele tiden. Det gjør det vanskeligere å nyte ting av og til. Men i neste kamp gjør vi et nytt forsøk, med et smil om munnen. Det er utfordringen. Vi har gjort det veldig ofte. Jeg kan love dere at vi vil gi alt vi har.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]