Formspilleren får den verste belastningen

Liverpool og Manchester City har begge hver sin spiller som har reist til Afrika for å spille landskamper, men Sadio Mané måtte reise lengst.

19. mar 2019 kl 13.35 Einar Kvande

Åtte av de elleve som startet for Liverpool på Craven Cottage har lagt ut på reiser for å spille landslagsfotball. Men Mohamed Salah er ikke en av dem. Han har fått fri av Egypt, som skal ut i to fullstendig betydningsløse kamper siden de er vertsnasjon for Afrikamesterskapet. Manager Javier Aquirre ønsker derfor å teste yngre spillere i disse kampene. De to andre er Joël Matip og Adam Lallana.

Liverpool-ledelsen vil utvilsomt være glade for at begge Brasils privatlandskamper denne uken skal spilles i Europa. Brasil, med Fabinho, Alisson Becker og Roberto Firmino i troppen, møter Panama på Estadio do Dragao i Porto og Tsjekkia på Eden Arena i Praha.

Sadio Mane, som har scoret fem mål på Liverpools tre siste kamper, og elleve mål på de siste elleve, er den spilleren som får den tøffeste reisebelastningen. Senegal spiller hjemmekamp mot Madagaskar i kvalifiseringen til Afrikamestersakpet på lørdag, og arrangerer også en privatlandskamp mot Mali på hjemmebane tirsdag om en uke.

Xherdan Shaqiri og Naby Keita er uaktuelle for sine respektive landslag av ulike årsaker, mens Dejan Lovren og høyst sannsynlig også Andy Robertson kommer til å være involvert i bare en av to kamper for sine nasjoner. Det er også høyst usikkert om Jordan Henderson kommer til å spille Englands kamper, etter at han måtte stå over Fulham-kampen på grunn av ankelskaden han fikk tidlig i kampen mot Bayern München på Allianz Arena.

Har flere landslagsspillere enn City

Totalt har Liverpool tolv førstelagsspillere på landslagsoppdrag etter at Xherdan Shaqiri måtte trekke seg fra Sveits-troppen. Til sammenligning har Manchester City ti førstelagsspillere som er bortreist i forbindelse med landskamper, i tillegg til Phil Foden som er i troppen til England U21. John Stones og Fabian Delph har allerede trukket seg fra England-troppen på grunn av småskader, mens Nicolas Otamendi har meldt forfall for Argentina.

City vil trolig bruke oppholdet på grunn av landskamper til å få karer som Kevin De Bruyne, Benjamin Mendy og Fernandinho i form igjen etter skader. De har spillere som Aymeric Laporte, David Silva og Sergio Aguero, som enten har gitt seg med landslagsfotball eller som ikke er tatt med på landslaget av andre grunner.

Brasilianere på europeisk jord

Akkurat som Liverpool fryder seg over korte reiser for sine brasilianere, gjør City det samme når det gjelder Gabriel Jesus, Ederson og Danilo. Algerie har to hjemmekamper, noe som betyr at reisebelastningen på Riyad Mahrez også blir mindre enn dersom Algerie hadde hatt bortekamp mot en nasjon sør for Sahara.

Liverpool har imidlertid den fordelen at de ikke skal spille før søndag klokken 17.30 etter landskampene, mens City allerede skal ut i kamp rundt lunsjtider lørdag. Men en bortekamp mot så godt som nedrykkede Fulham skremmer likevel neppe de lyseblå. Da er Tottenham på papiret en mer formidabel motstander, selv om kampen går på Anfield.

Før denne ukens landskamper hadde City vunnet elleve kamper på rad i alle turneringer, om man teller med seieren på straffespark-konkurranse over Chelsea i ligacupen. Til sammenligning har Liverpool vunnet seks av sine elleve siste kamper.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]