VM for klubblag utvides til 24 lag - men europeiske storklubber vil boikotte

Liverpool er medlem av organisasjonen som er imot den nye turneringen.

15. mar 2019 kl 20.19 Arve Vassbotten

FIFA gikk fredag inn for det kontroversielle forslaget om å utvide Club World Cup til 24 lag som et pilotprosjekt. Sommeren 2021 vil være første gang så mange lag skal delta i turneringen.

Ideen er at åtte lag fra Europa skulle være med i turneringen, i tillegg til seks lag fra Sør-Amerika, tre fra Afrika, Asia, Norda-Amerika og Sentral-Amerika, og ett lag fra Oceania.

Kampene skal spilles mellom juni og juli hvert fjerde år, istedenfor Confederations Cup. Det er antydet at lagene som er med kan tjene 50 millioner pund på deltagelsen.

I dag holdes turneringen årlig i desember, og har bare sju lag med og minimal interesse fra Europa.

Setter seg på bakbeina

– Vi vil ha en ny ordentlig Club World Cup, som helt sikkert vil få stor innvirkning på klubbfotball i hele verden, sa FIFA-president Gianni Infantino.

Men like begeistret er ikke medlemsorganisasjonen for de største klubbene i Europa.

Før avgjørelsen uttalte European Club Association, som representerer over 200 av Europas største klubber, at de vil boikotte den utvidede turneringen.

Liverpool er blant medlemmene av organisasjonen. Det er også Manchester City, Manchester United, Tottenham, Arsenal og Chelsea, samt Real Madrid, Barcelona og Juventus, for å nevne noen.

Taper interesse

ECAs sine medlemmer vil ikke delta i 2021, men vil ta en ny vurdering om det blir ny turnering i 2024.

Dette er selvsagt et alvorlig slag for FIFA når man tenker på TV-rettigheter og interessen for turneringen.

De europeiske klubbene mener endringen på turneringen først eventuelt kan gjøres etter 2024 og settes i sammenheng med at det lages en ny kalender for når landskamper skal spilles.

Ifølge Financial Times, ser Europeiske fotball-ledere også på dette som et forsøk på å kuppe Champions League.

FIFA ønsker også å utvide VM i 2022 i Qatar fra 32 til 48 lag, om de finner land i nærheten som også kan ha noen kamper. En beslutning om dette vil bli tatt i juni.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]