– Det er fortsatt i nasjonens interesse at rettferdigheten skjer fyllest

I dag er det 30 år siden Hillsborough-tragedien.

15. apr 2019 kl 14.53 Einar Kvande

96+30=ingen rettferdighet, konkluderer Tony Evans i Independent. Han mener det er på høyt tid at myndighetene kommer til et annet svar.

Tre tiår er gått siden Hillsborough-tragedien. For Hillsborough-familiene har det vært tre tiår med tårer, avslag, skuffelser og smerte.

Tony Evans mener at det fortsatt er alt for mange ubesvarte spørsmål rundt det som skjedde da Liverpool og Nottingham Forest skulle spille semifinale i FA-cupen den 15. april 1989.

– Hva skjer når offentlig ansatte som har ansvar for publikums sikkerhet gjør katastrofale feil? Er det i noens interesse å holde dem ansvarlige? Trengselen på Sheffield Wednesdays stadion drepte 96 Liverpool-supportere, men Hillsborough-tragedien har aldri handlet om fotball eller Merseyside. Det handler om å kunne stole på myndighetene når du eller noen du elsker går på en konsert eller et sportsarrangement, mener Evans.

En person, tidligere klubbsekretær Graham Mackrell hos Sheffield Wednesday, ble tidligere denne måneden dømt for brudd på helse- og sikkerhetsreglementet i forbindelse med tragedien. Juryen klarte ikke å bli enige om David Duckenfield, som hadde det overordnede politiansvaret den skjebnesvangre aprildagen for 30 år siden, skulle dømmes for drap som en følge av forsømmelse i tjenesten. En ny rettssak vil finne sted. Tre andre menn skal stilles for retten i september, for å ha forhindret at sannheten om tragedien kom for dagen.

Dermed går sagaen som er Hillsborough-tragedien inn i sitt fjerde tiår.

Enorm belastning

Evans mener belastningen på familiene har vært enorm.

– Det blir ikke lettere. Noen av dem antydet at å være tilstede under den siste rettssaken i Preston Crown Court var verre enn å være tilstede under det opprinnelige likskuet, hvor det i 1991 ble konkludert med at de omkomne døde som en følge av en ulykke. Propagandaen som ble pumpet ut de to første årene etter tragedien farget folks meninger. The Suns falske beskyldninger mot Liverpool-fansen slo an tonen, slår Independent-journalisten fast.

ETT MINUTTS STILLHET:
ETT MINUTTS STILLHET:  Førstelagsspillerne viser sin respekt for de som omkom på Hillsborough.

De fleste briter trodde i mange år at fulle og billettløse fans, og dårlig oppførsel, var årsaken til tragedien. Det var ikke før i 2012 at Hillsborough Independent Panel slo hull på denne historien. Et nytt likskue for tre år siden bekreftet at ofrene omkom som en følge av at folkene som hadde ansvaret for publikums sikkerhet ikke gjorde jobben sin.

– Likevel er det fortsatt mye uvitenhet rundt dette temaet, slår Evans fast.

– Over 20 år med desinformasjon har hatt en effekt. Det er fortsatt de som hardnakket hevder at Liverpool-supporterne selv hadde skylden for tragedien.

– I en tidsalder der medlemmer av Regjeringen sprer feilinformasjon og løgner som passer deres politiske ståsted, er søken etter sannheten viktigere enn noen gang, mener Evans.

– Bare fordi noe hendte for lenge siden, betyr ikke det at det bør glemmes. Dersom vi glemmer det, lærer man ikke av leksen, slår han fast.

Familiene er slitne

Evans mener at det i 1989 skulle vært en etterforskning av den samme typen som man har etter en flystyrt, så snart tragedien var et faktum.

– De som gjorde feil, burde ha innrømmet sine feil, og tatt ansvar, skriver han.

– Man burde ha gjort alt som står i menneskelig makt for å minimalisere risikoen for at noe slik som dette skjedde igjen. Det er i nasjonens interesse at rettferdigheten skjer fyllest. Det er en annen grunn til det også. At folk får en avslutning. Familiene har kjempet med ære. De er slitne. Ingen har et større behov for at det blir en ende på dette, slår Evans fast.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]