– Den største utviklingen jeg har sett

Jürgen Klopps reaksjon etter Premier League-avslutningen.

12. mai 2019 kl 19.54 Marius Rabben

Liverpool gjorde jobben sin mot Wolves og vant 2–0, men Manchester City kunne løfte troféet etter å ha seiret, til slutt med god margin, i Brighton.

– Jeg har blandede følelser nå, sier Klopp til pressen på Anfield.

Gratulerer ligamesteren

– Først og fremst: Gratulerer til Man City. De har hatt en utrolig sesong. Vi også, men jeg ønsker å gratulere Pep (Guardiola) og alle sammen der. Vi forsøkte alt vi kunne for å gjøre det så vanskelig for dem som mulig, men det var ikke nok. Jeg kunne ikke ha vært mer stolt av gutta.

Og det er det god grunn til: Aldri før har et lag passert 90 poeng uten å vinne, men Liverpool endte opp med utrolige 97, som bare er poenget bak laget med 14 strake seire til slutt.

Liverpool er nå også det eneste laget med full pott i 30 av 38 kamper uten å stå igjen på toppen. Og før nå var det ingen lag som hadde kommet gjennom en sesong på øverste nivå med bare ett nederlag uten å vinne.

I tillegg har de røde to av ligaens tre toppscorere i Sadio Mané og Mohamed Salah, mens det bakover, med bare 22 baklengsmål, som er færrest, ble imponert med hele 21 «clean sheets» for gullhanske-vinner Alisson Becker.

Skuffa

– Vår sesong var ganske utrolig også. Den har vært eksepsjonell. Vi burde fått en utmerkelse for det største utviklingsspranget som jeg kan huske å ha sett, sier Klopp.

– Dette er ikke øyeblikket hvor vi skal fortelle folk hva vi tenker. Alle vet at vi kommer til å prøve igjen. Men akkurat nå, i dette øyeblikket, hvis du virkelig ønsker å vinne noe, så føler du skuffelse. Og det er det vi er: skuffa.

Men det var godt å se verdsettelsen fra Anfield-publikumet rett etter kampslutt, mener Klopp. Det viste en supportergruppe som er svært fornøyd med det som er vist denne sesongen.

– Ingen var særlig langt nede, og folk har elsket det guttene har gjort denne sesongen. Det er virkelig spesielt. Vi kan selv bestemme hvordan vi skal håndtere dette, og vi er alle klare for å ta det neste steget videre.

Euforisk håp i ett minutt

Liverpool-fansen var i himmelen i 21 minutter etter Manés tidlige nettkjenning foran The Kop.

For først var det fortsatt målløst i Brighton, og så tok hjemmelaget faktisk ledelsen på en corner. Følelsen av et nytt mirakel spredte seg raskere på Anfield enn ild i knusktørt gress.

Plutselig ristet hele stadion av et euforisk håp om det første ligagullet på 29 år.

– Det var ikke enkelt, svarte Klopp på spørsmål om hvordan de håndterte det.

– Det er ikke enkelt å forberede et lag for en reaksjon som det. Faktisk trodde jeg først at det var en utlikning for Brighton. Men samtidig var det som et lite løft; du kunne se at guttene utnyttet det der og da.

­Skjønte hva som hadde skjedd

Man var imidlertid i himmelen bare i et minutts tid. For Sergio Agüero responderte lynhurtig for Guardiolas lag.

Akkurat det merket også Liverpool-spillerne da atmosfæren, og det meste av realistisk håp, plutselig falt i grus noen sekunder – før det steg noen naturlige hakk igjen.

– Det var tydelig å vite hva som hadde skjedd da stemninga ikke var ekstatisk lenger, sier Klopp.

– Må være nær perfeksjon

Hva mer kunne Liverpool gjort? 97 poeng er klubbrekord og mer enn nok til å vinne i godt over hundre av sesongene i forveien.

– Vi må være veldig nær perfeksjon for å vinne Premier League så lenge det er slik som nå.

– Akkurat dette er ikke et herlig øyeblikk, men 97 poeng er utrolig. I hvilket som helst annet land ville det enkelt betydd ligagull, men ikke med City. Sånn er konkurransen vi er med i, og disse guttene er klare for å prøve igjen. De har min maksimale respekt. Liverpool-supportere også.

Klopp sammenlikner følelsen med den han og laget satt igjen med etter tapet for Real Madrid i Kiev i fjor.

– Ikke helt likt, men på den måten at vi ikke ønsker å avslutte dette her med en 2. plass.

– Et av de beste Liverpool-lagene noensinne

Likevel er det mye å se frem til. Allerede om tre uker, 1. juni, skal Liverpool spille sin andre Champions League-finale på rad når Tottenham er motstander på Wanda Metropolitano i Madrid.

Og så begynner fokuset på nok en lang sesong i Premier League, hvor de røde naturlig nok vil være blant de aller største favorittene fra første avspark.

– Det er mange år og mye i vente, med mange nye muligheter. Vi skal prøve igjen. Jeg synes de har vært veldig imponerende, dette laget. Dette er definitivt et av de beste lagene som noensinne har spilt for Liverpool FC.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]