Vinneren i Madrid skal ikke til østen for å spille VM for klubblag i vinter

VM for klubblag skal ikke spilles før i 2021 - og FIFA har bestemt seg for en helt ny modell.

25. mai 2019 kl 17.31 Arild Skjæveland

Sist Liverpool vant Champions League, på denne dag i 2005, førte det til at laget kvalifiserte seg til VM for klubblag i Japan. Der tapte de helrøde mot Sao Paulo - men fikk et opphold i ligasesongen fra 11. til 18. desember for å spille turneringen.

De siste par årene har den blitt spilt i De forente arabiske emirater, og Real Madrid har stukket av med seieren - men det er det nå slutt på.

I midten av mars kom meldingen fra FIFA om at de endrer opplegget for VM for klubblag - og starter opp igjen med sin nye modell fra 2021.

De europeiske klubbene er imot

FIFA-president Gianni Infantinos plan er at VM for klubblag arrangeres hvert fjerde år, og spilles i juni og juli, på det tidspunktet det nå arrangeres Confederations Cup, som prøveturnering for fotball-VM året etter.

TROFEET:
TROFEET:  FIFAs VM for klubb-lag skal først spilles igjen i 2021.

FIFA har bestemt at 24 lag skal delta i nye VM for klubblag, der åtte klubber fra Europa er kvalifisert, samt seks fra Sør-Amerika, tre fra Afrika, Asia, Nord- og Mellom-Amerika, og ett lag fra Oceania. Ifølge BBC har det blitt hevdet at hver klubb kan tjene hele 50 millioner pund for sin deltakelse.

European Club Association (ECA) som representerer de europeiske klubbene, er veldig imot planene, og mener slikt ikke kan planlegges før etter den internasjonale kampkalenderen frem til 2024. Infantino har fått spørsmål om skepsisen fra Europa.

– Vi håper at alle de beste klubbene vil delta, og har hatt noen veldig positive samtaler med UEFA, sier Infantino ifølge BBC.

Det at sesongen for klubblagene kan vare ut i juli måned, når en normalt starter pre-season før neste sesong, kan by på store problemer.

Real Madrid er allerede kvalifisert

Som siste vinner av den gamle typen klubb-VM, i 2018, er Real Madrid allerede kvalifisert for den nye turneringen som starter i 2021. Det er allerede satt en dato - 17. juni til 4. juli.

De 24 lagene vil deles inn i åtte grupper med tre lag i hver gruppe, der gruppevinnerne går til kvartfinale. FIFA har vært sparsom med detaljene - men forslaget ble stemt gjennom med 25 stemmer for, og bare sju stemmer imot.

Med åtte plasser fra Europa vil en anta at vinnerne av både Europa League og Champions League vil kvalifisere seg - dersom de europeiske klubbene på sikt vil akseptere den nye turneringen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]