Talentene som er solgt for mer enn 65 millioner pund

Liverpools fornuftige overgangsstrategi gir gode resultater.

29. jun 2019 kl 10.58 Marius Rabben

Sommerens første Liverpool-salg ble et faktum da 19-årige Rafael Camacho, som takket nei til ny avtale, returnerte til barndomsklubben Sporting CP denne uka.

Portugiseren hadde ett år igjen av kontrakten på Anfield, og ble solgt for 5 millioner pund. Summen kan stige til 7 millioner gjennom diverse klausuler. I tillegg får de røde 20 prosent av et eventuelt videresalg og inkluderte en tilbakekjøpsklausul i overgangen.

Dette for en spiller som ble hentet til akademiet i 2016 etter noen år i Manchester City, og som var på banen i kun to førstelagskamper ikledd Liverpool-drakt.

Verdifulle salg av unge spillere som kostet lite er blitt et tydelig mønster for Merseyside-klubben. En oversikt fra nettstedet thisisanfield.com viser at i løpet av bare de tre siste årene har det kommet inn over 60 millioner pund for talenter som var et stykke unna fast plass.

Store salg

Det største salget kom i januar da den 21 år gamle spissen Dominic Solanke, med 27 kamper for Liverpool, dro til Bournemouth for hele 19 millioner pund pluss 6 millioner i klausuler.

I fjor sommer punget Leicester ut 13 millioner pund for keeperen Danny Ward, som hadde rukket å bli 25 år, men sto med bare tre førstelagskamper for de røde. Der inkluderte Liverpool også en klausul som gjør at de får 20 prosent av et eventuelt videresalg.

Og i samme vindu som Liverpool signerte Andy Robertson fra Hull for 8 millioner pund i 2017, solgte de midtbanespilleren Kevin Stewart, som er halvannet år eldre, til samme klubb for like mye. 1993-modellen fikk totalt 20 opptredener for de røde.

For tre år siden fikk solide 21 millioner pund for å selge Jordon Ibe og Brad Smith til Bournemouth.

Ibe ble hentet til akademiet for rundt én million tilbake i 2011, og ble sommeren 2016, etter 58 kamper, solgt for 15 millioner pund. Smith, som hadde vært en del av akademiet siden 2008, fikk elleve førstelagskamper og ble solgt for 6 millioner pund.

Totalt har disse seks, med en samlet prislapp på omkring 5 millioner pund, blitt solgt for 65,5 millioner pund i tillegg til diverse klausuler.

Det tilsvarer i dag over 700 millioner norske kroner.

Strategien er en viktig del av grunnen til at Liverpool under perioden med Jürgen Klopp har handlet spillere med et netto utlegg på «kun» 73 millioner pund. Vår oversikt viser at klubben har kjøpt for 386 millioner pund og solgt for 313 millioner pund siden sommeren 2016.

Til sammenlikning har 13 klubber i Premier League større nettoutlegg på transfers gjennom samme periode.

Samtidig sitter Liverpool på verdifulle kort i profiler som Ryan Kent og Harry Wilson, som begge har gått gradene på akademiet og nå har stor interesse rundt seg med en markedsverdi på et tosifret antall millioner pund. De har til sammen to førstelagskamper for Liverpool.

I tillegg kan det også nevnes at Danny Ings’ låneovergang til Southampton blir gjort permanent 1. juli for 18+2 millioner pund.

Inn døra på Anfield har det som kjent kun kommet én spiller så langt i sommer: Den nederlandske tenåringen Sepp van den Berg ble denne uka hentet for 1,3 millioner pund, noe som kan stige til 5 millioner gjennom diverse klausuler.

Om én uke begynner Liverpools sesongoppkjøring, og journalistene som følger klubben tettest tror ikke det vil bli brukt store summer på overgangsmarkedet i sommer. Men det står ikke på de finansielle musklene for Champions League-vinneren.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]