Skal vurdere bruken av VAR på offside

VAR og offside kom i fokus i ligaåpningen.

13. aug 2019 kl 13.08 Arild Skjæveland

Liverpool - Norwich ble spilt fredag kveld, uten at VAR kom i fokus. Da Manchester City gjestet West Ham i tidligkampen på lørdag var det noe helt annet.

Der ble VAR brukt en rekke ganger, og aller mest kontroversielt var det da Gabriel Jesus sin 3-0 scoring. VAR viste at armhulen til Sterling var noen millimeter offside i oppbyggingen, og målet ble kontroversielt.

Det førte til at det kokte på sosiale medier og blant eksperter, med en debatt på om det virkelig var slik en ønsket å ha det. Nå skal offsideregelen vurderes.

Møte i mars

Martyn Ziegler i The Times rapporterer at International Football Association Board (IFAB), som fastsetter reglene i fotball, skal diskutere offsideregelen på sitt møte i mars.

IFAB skal studere VAR og offsideavgjørelser, og ha en diskusjon med sine medlemmer. Det er det engelske, skotske, irske og walisiske FA sammen med FIFA som sitter i IFAB.

Det at marginale offsider fører til at scoringer blir annullert regnes som noe av det mest kontroversielle med VAR. I reglene for VAR står det at videodømming bare bør brukes for å endre åpenbare feil av dommerne på banen, men det inkluderer ikke ting som er svart-hvitt, slik som offsider eller om en forseelse har skjedd inni eller utenfor 16-meteren.

Tidligere har IFAB vurdert å endre offsideregelen slik at den det må være en klar luke mellom angriperen og forsvareren, men det ble vurdert til at det vil gi angripende lag en for stor fordel.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]