For ti år siden delte han leilighet med Raheem Sterling - nå selger han sine kunstverk til Premier League-stjernene

Alle trodde David Moli skulle bli fotballproff, men han endte opp som kunstner.

24. des 2020 kl 11.34Einar Kvande

For ti år siden var han en målhungrig spiss på Liverpools akademilag, og delte leilighet med Raheem Sterling. Men hans profesjonelle karriere ble lagt i ruiner på grunn av skader. Nå er han en suksessfull kunstner.

James Pearce har intervjuet David Moli for The Athletic.

Det var Sir Kenny Dalglish som trakk i trådene da Liverpool sikret seg David Moli. En ung talentfull spiss som fikk landskamper for England U16. Han delte både husrom og drøm med akademikompis Raheem Sterling.

Vi spoler frem ti år, og Moli omgås en rekke Premier League-stjerner. Men ikke som spiller. Det er hans talent med malerpensel og spray som sørger for det. Han har solgt sine kunstverk for flere tusen pund til både bestekameraten Sterling, Liverpools Trent Alexander-Arnold, Chelseas Fikayo Tomori, Everton-duoen Mason Holgate og Moise Keane, og Manchester United-kvartetten Marcus Rashford, Luke Shaw, Jesse Lingard og Fred.

– Jeg har vært veldig heldig, sier Moli til The Athletic.

25-åringen la fotballskoene på hylla i fjor, etter en omflakkende tilværelse som fotballspiller som har tatt ham både til Maldivene, Frankrike, Polen og Estland.

– Jeg får det samme adrenalinkicket av kunsten min som jeg fikk av å score mål. Jeg visste ikke at jeg elsket dette så mye som jeg faktisk gjør. Jeg trodde ikke noe kunne erstatte fotballen, sier den tidligere angrepsspilleren.

– Jeg savner ikke fotballen. Om jeg gjorde det, kunne jeg ha kommet i form og spilt igjen, for jeg er fortsatt ung nok til det. Men jeg tenker ikke på hva som kunne ha vært om jeg ikke hadde fått alle skadene. Jeg kan ikke klage. Fotball er en kort karriere, mens jeg kan holde på med dette til jeg blir 90 år. Med fotball og så kunst, har jeg funnet to ting jeg er lidenskapelig opptatt av, som jeg elsker å holde på med. Noen klarer ikke det i løpet av hele livet.

Etablert i Manchester

Moli har etablert seg med studio i Manchester.

– Det er ganske mange fotballspillere som har kjøpt mine kunstverk, sier 25-åringen.

Han legger ikke skjul på at hans kontakter innen fotballen er viktige for å spre ordet. 

– Kona til Luke Shaw kjøpte et av mine kunstverk til fødselsdagen hans, etter at jeg viste henne et bilde av Luke og meg som spilte sammen for England U16! Raheem og jeg var nære venner i Liverpool. Mens jeg reiste rundt hele verden, og han hadde sin karriere, snakket vi ikke sammen på noen år, før jeg returnerte til Manchester. Jeg liker ikke å plage ham, for han er en travel kar. Men før pandemien møttes vi nå og da rundt om i Manchester. Han kjøpte noen av mine tidlige kunstverk. Hver gang jeg møter ham, minner han meg om hvor godt betalt jeg tok!

– Trent Alexander-Arnold har kjøpt tre kunstverk av meg. 

Moli ble født i Kongo i Sentral-Afrika, men familien hans flyttet til Frankrike i søken etter et bedre liv mens han bare var et spedbarn. Han bodde i Paris til han var 10 år gammel, før familien flyttet til England, hvor han bodde både i Middlesbrough, Birmingham og London før familen til slutt slo seg ned i Luton.

– I Paris spilte jeg fotball bare for moro. Jeg tok det ikke seriøst. Men jeg sluttet meg til et småguttelag i Luton, og plutselig scoret jeg åtte mål i kampene. Luton Town signerte meg da jeg var tolv år gammel.

Moli avslører at han var Chelsea-fan i oppveksten, på grunn av Didier Drogba. 

– Han var mitt idol, og jeg prøvde å etterligne ham.

Var ønsket i flere storklubber

Da han var 14 år ville både Liveprool, Arsenal, Fulham, Crystal Palace og Stoke ha ham. 

– Jeg tok en titt på fasilitetene til Arsenal, før Liverpool inviterte meg til en ukes prøvespill. Jeg kom dit på en søndag, trente mandag, tirsdag spilte jeg mot Manchester United og gjorde utligningsmålet i en kamp som endte 1-1. Jeg trente resten av uken, og scoret så vinnermålet for U16-laget mot Bolton. Etterpå fikk jeg beskjed om at de ønsket å signere meg.

– De viste meg rundt på Melwood, og jeg møtte en del av førstelagsspillerne. Det var Kenny Dalglish som overtalte meg til å signere. 

– Jeg flyttet nordover på egen hånd. Familien min ble værende i Luton. Det var ikke enkelt. Jeg hadde hjemlengsel når jeg ikke trente eller spilte kamper. Hadde jeg hatt en sønn selv ville jeg aldri latt ham flytte hjemmefra som 14-åring, men du blir litt fortere voksen.

Moli skrev under for Liverpool i november 2009, og to måneder senere kom Sterling fra Queens Park Rangers for 450 000 pund. De to bodde sammen hos Pete og Andrea Reeves i Rainhill, en kort kjøretur fra akademiet.

– Siden vi begge var så unge, og kom fra sør-England, bestemte klubben seg for at vi skulle bo sammen. Raheem er en måned eldre enn meg. Jeg spilte mot ham da han var i QPR og jeg spilte for Luton. Vi var begge kapteiner. Det var hyggelig med et kjent fjes. Når man bor sammen blir man nære venner. Vi tilbrakte også mye tid sammen med Michael Ngoo og Henoc Mukendi.

PÅ LANDSLAGET: David Moli scoret for England U16 mot Skottland.

PÅ LANDSLAGET: David Moli scoret for England U16 mot Skottland.

Hadde Cooper og Marsh som trenere

Steve Cooper og Mike Marsh var Molis trenere i Liverpool. Mens han var i Anfield-klubben scoret han for England U16 i en 2-1 seier over Skottland i 2011.

– Første gangen jeg kom med i en landslagstropp var for U17-landslaget, men det kolliderte med en turnering i Spania med Liverpool, så jeg kunne ikke spille for England, minnes 25-åringen.

I begynnelsen av 2011/12-seosngen gjorde Moli to hat-tricks for Liverpool U18 i treningskamper mot Preston og Shrewsbury. Men så begynte skademarerittet, og i januar året etter forlot han Anfield-klubben etter å ha fått tilbud om en profesjonell kontrakt med Wolverhampton.

– Det var en stor tabbe å forlate Liverpool. Jeg burde definitivt ha blitt lenger i klubben. Hvem vet hva som ville ha skjedd? Min agent skal ha en stor del av skylden for at jeg forlot klubben. Jeg stolte på ham. Dersom jeg hadde blitt værende ut den sesongen ville Liverpool definitivt ha gitt meg en proffkontrakt. Men jeg følte at det var ganske mange spillere foran meg i køen, som Adam Morgan, og jeg fikk ikke så mye spilletid som jeg ønsket.

– Men det var en forhastet avgjørelse da jeg skrev under for Wolves like etter at jeg fylte 17 år. Liverpool fortalte meg at de hadde fått et bud, men de sa at de ønsket at jeg skulle bli værende hos dem. Men agenten min overbeviste meg om at det var riktig å skifte beite. 

Livet som fotballnomade

En merkelig skade ødela karrieren i Wolves, og Moli spilte for Hayes & Yeading i non-League etter at kontrakten med Wolverhampton løp ut i 2014. Trening på kunstgress der førte til flere skader. 

Ferden gikk videre til Maldivene, en fransk tredjedivisjonsklubb, og så til Polen.

– Jeg forsøkte å holde drømmen i live, og reiste dit jeg var ønsket, forklarer Moli.

Han spilte i Estland i 2018 da han fikk en alvorlig kneskade. Korsbåndet røk. Etter at han var ferdig med rehabiliteringen i Manchester bestemte Moli seg for å legge fotballskoene på hylla.

– Først tenkte jeg å spille videre. Jeg prøvespilte for en klubb i Irland, og de ønsket at jeg skulle være der lenger. Men jeg var lei av all flyttingen som fotballspiller. Liver var aldri stabilt. 

Moli solgte sitt første kunstverk i 2017, og han valgte å satse på en karriere som kunstner isteden.

– Jeg har alltid vært kreativ. Det er bare en ting jeg savner, og det er å være på treningsfeltet. Kameratskapet med lagkameratene og miljøet det skaper. Du får ikke det noen andre steder.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]