I går hadde Liverpool ni innbyttere på benken - men hva vil skje når klubbene får bytte ut spillere som får hjernerystelse?

I en pressemelding fra Premier League antydes det at begge lagene i fremtiden kan få gjøre hele fem bytter i spesielle tilfeller.

20. des 2020 kl 10.02Einar Kvande

Adrian, Caoimhin Kelleher, Nathaniel Phillips, Rhys Williams, Neco Williams, Divock Origi, Curtis Jones, Alex Oxlade-Chamberlain og Mohamed Salah. Dette var de ni innbytterne Liverpool hadde til rådighet da Crystal Palace ble slått 7-0 på Selhurst Park lørdag. De tre sistnevnte ble byttet inn i løpet av den siste drøye halvtimen, og Salah noterte seg til og med for to mål og en målgivende pasning, mens også Ox kom på assists-listen.

Ni spillere på innbytterbenken ble innført under et møte mellom Premier League-klubbene torsdag, og vil gjelde ut inneværende sesong.

Under dette møtet ble klubbene også i prinsippet enige om å tillate ekstra bytter dersom spillere får hjernerystelse, og denne prøveordningen er nå sendt til International Football Association Board (IFAB) for godkjenning.

Poenget med denne ordningen er at Premier League-klubbene ønsker å ta hodeskader, og da spesielt hjernerystelser, på alvor, etter anbefalinger fra eksperter på hjernerystelser. Det vil da bli tillatt å bytte ut spillere som faktisk har pådratt seg hjernerystelse. 

Ifølge en pressemelding fra Premier League vil man tillate maksimum to ekstra bytter for hjernerystelser per lag, men i pressemeldingen står det også at motstanderen da vil få gjøre like mange bytter. Byttene for hjernerystelse kan gjøres uavhengig av hvor mange innbyttere laget allerede har benyttet. 

Med andre ord kan et lag som allerede har gjort tre bytter få bytte ut to spillere til dersom begge disse har pådratt seg hjernerystelse. Men da får også motstanderen lov til å bytte ut to spillere til, uansett om disse har fått hodeskader eller ei.

Premier League vil nå søke tillatelse fra IFAB om å innføre prøveordningen, via det engelske fotballforbundet, og to ekstra bytter for spillere med hjernerystelse kan bli innført allerede i januar 2021.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]