Slik ble Jonathan Woodgate speider for Liverpool

Jonathan Woodgate jobbet i åtte måneder som speider for Liverpool.

3. des 2020 kl 17.11Arild Skjæveland

Jonathan Woodgate fikk et år som permanent manager for Middlesbrough, før han fikk sparken under restarten i sommer. Da hadde han først jobbet som assistent for sin gamle klubb – men det kanskje ikke så mange vet, er at det første han gjorde etter at han la fotballskoene på hylla i 2016, var å jobbe for Liverpool FC.

Det er mye hemmelighold rundt Liverpools rekruttering og speidernettverk, og sommeren 2016 ble ansettelsen nevnt i en bisetning av Paul Joyce, som da jobbet i Daily Express

Den tidligere midtstopperen fra Leeds, Newcastle, Real Madrid, Stoke og Middlesborugh var gjest i Jamie Carraghers podcast «The Greatest Game», der Liverpools gamle visekaptein snakker med tidligere spillere og andre kjente personer om fotball.

Der fortalte Woodgate åpent om hvordan han fikk jobb i LFC.

– Michael Edwards var i Spurs. Han jobbet med analyse i Spurs, og hver dag var jeg inne hos ham. Vi så på Coutinho faktisk, da han var i Inter. Han ringte meg, og sa «kom og sjekk ut denne spilleren». Det var Coutinho, og hver dag kom jeg konstant inn på kontoret hans, forteller Woodgate.

– Han var en veldig fin fyr, og vi snakket sammen hele dagen. Så en dag ringte han meg, og spurte «hva gjør du nå?». Jeg fortalte ham at jeg akkurat hadde lagt opp, så han spurte meg om jeg kunne tenke meg å speide litt på det europeiske markedet for Liverpool, i Spania og Portugal.

– Jeg er klar for det! Jeg fortalte det ikke en gang til Nathalie. Jeg sa «ja, jeg er med, jeg kommer og møter deg på Melwood, så får vi det gjort». Jeg elsket det. Jeg så alle disse portugisiske og spanske kampene.

Forteller om rollen

Woodgate forteller om hvordan det er å være speider under Edwards.

– Du går til kampene. Jeg dro til Spania og Portugal annenhver uke, og forsøkte å få med meg fire kamper. En på morgenen, en på kvelden, og så kommer du tilbake og ser kampene på TV og laptopen. Du blir kjent med alle de yngre spillerne fra rundt om i verden, sier Woodgate.

– Llorente, fra Atletico Madrid, Hernandez-brødrene, der den ene gikk til Bayern München og den andre til Real Madrid. Diaz, da han var i Benfica. Du ser alle disse spillerne. Jeg så ham spille mot Sunderland for Benfica U19, han var utrolig. Det var en annen der – Federico Fernandez, en annen toppspiller. Du har alle disse ungguttene som kommer opp, og tenker «wow».

Oppdragene fra Edwards varierte.

– Av og til får du spesifikke spillere du skal studere, men andre ganger må du gå og se selv. Du ser på det kvelden før, hvem som er under 24 år gamle og aktuelle, for det er de du skal gå for som kan selges videre. Du får spesifikke overgangsmål du skal se på, og du må gjøre grundige analyser og sende det inn.

– For eksempel – hvordan er kroppsstillingen hans når ballen kommer på et innlegg, sliter han med å forsvare seg på bakre stolpe? Hvordan er han på første stolpe, hvordan posisjonerer han seg? Er han tett opp i mannen eller er han fri slik at han kan angripe ballen? Småting som det – men jeg må klippe disse tingene sammen. Så jeg sitter på PC-en, og det er noe annet du må lære deg. Det å klippe sammen kamper, med hva enkeltspillere har gjort i kamper. Ikke bare med ballen, men uten.

– Dersom du sier «denne spilleren er så god», så må du vise hvorfor han er så god, sier Woodgate.

Woodgate forlot Liverpool i slutten av mars 2017, for å bli assistent i Middlesbrough.

Hør hele podcasten med Woodgate og Carragher her eller last den ned der du finner podcastene dine. Den heter «The Greatest Game with Jamie Carragher».

Har du innspill til journalisten?
[email protected]