Tidligere manager Roy Evans– Dette laget er slik som de store lagene jeg opplevde

Roy Evans har tid til å vente litt til på det han har lengtet etter i 30 år.

20. mar 2020 kl 23.54 Torbjørn Flatin

– Du ønsker å være en toppklubb og Jürgen Klopp har sørget for at vi har det beste klubblaget i verden, sier tidligere manager i Liverpool FC, Roy Evans, til Daily Mail.

– Dette har vært et fantastisk år når det gjelder resultater og stil. Til tider har det vært nesten perfekt.

Ligaen viktigst

Roy Evans var supporter når Liverpool vant to ligatitler under Bill Shankly på 60-tallet og spiller på reservelaget da den neste tittelen kom i 1973. Siden var han trener under til sammen ti ligagull inkludert det siste til Anfield i 1990. Som manager var han med i tetstriden i 95/96 og 96/97, men greide ikke helt å stå distansen, spesielt i den siste av de to nevnte sesongene.

– Glem titlene i Europa for et øyeblikk, det største for oss var alltid å vinne ligaen. Bill Shankly kalte det for vårt brød og smør og for meg har det alltid vært det.

– Tro meg, du tok tapene alvorlig. Seirene tok du kanskje for gitt, eller vi pleide å gjøre det. Nå har det vært en stund siden, har det ikke, halvveis spør og svarer den tidligere så trofaste tjeneren.

Har ventet i 30 år

Nå er Liverpool på vei til å vinne igjen, inntil Premier League ble suspendert som følge av koronavirusen med de røde bare to seire unna å ha vært garantert gullet.

– Det var rett å stoppe sesongen og de kan ikke starte igjen før alt er sikkert. Når alt kommer til alt er det bare fotball.

– Jeg håper vi kan få tittelen til slutt, på en eller annen måte. Jeg håper vi kan få spilt kampene. Etter 30 år greier vi å vente noen måneder til om vi er nødt.

– Jeg må innrømme at dersom noen hadde fortalt meg i 1990 at vi ikke ville ha vunnet ligaen igjen tre tiår senere da ville jeg ha sagt, «Yeah, helt sikkert kamerat, la oss snakkes neste sesong». Jeg ville aldri ha trodd at det skulle ta så langt tid.

Innsatsen på topp

Roy mener at både lag og stab nå ligner med det han opplevde under årene med suksess i Liverpool FC.

– Uten Shankly ville det aldri ha startet, siden tok Bob (Paisley) det til et høyere nivå. Shanks var stor til å snakke. Han ville si, «det er en herlig dag i dag, son», og du ville tro på ham selv om det regnet.

– Siden var det Bob som mumlet og glemte navn, men som visste hvordan en god spiller så ut. Siden Joe Fagan, som var mer rett fram og vant tre trofeer på en sesong.

– De spurte meg om jeg ville bli trener og ikke spiller, da jeg var 26. Det er et hint der! De inviterte meg inn og lot meg føle at jeg var viktig. Jeg kan se at Jürgen gjør det med mennesker nå.

– Vi har en spillestil nå og vi vet hva vi skal gjøre når vi mister ballen, men mye er fortsatt opp til hva spillerne gjør og slik har det alltid vært.

– Dette laget er slik som de store lagene jeg opplevde. Hvis de gikk av banen og hadde spilt bra da ga du dem et klapp på ryggen og Jürgen virker å være god til det. Han responderer på ros, og hvis du gir dem det gir det deg også rett til å gi dem en overhøvling. Det du ikke kan gjøre i Liverpool er å akseptere at innsatsen ikke er på topp, og har du sett et Liverpool-lag som arbeider hardere enn dette? Det tviler jeg på.

ALLTID TOPP INNSATS: Det kjennetegner tidligere og nåværende Liverpool-lag.

ALLTID TOPP INNSATS: Det kjennetegner tidligere og nåværende Liverpool-lag.

Klar for den store dagen

For Roy Evans som manager ble det bare nesten. Ikke minst i 1996/97 da Liverpool ledet lenge men tapte hjemmekamper mot Coventry og den kommende mesteren Manchester United.

– Ja, jeg tenker fortsatt på det. Jeg har alltid vært Liverpoolsupporter og være så nærme var tøft. De sier at vi hadde det beste laget, men det gjør det på mange måter verre. Hvis du er det beste laget og ikke vinner hva sier det om deg? Liverpool behøvde å vinne ligaen og jeg greide ikke å gjøre det for dem. Det gjør meg trist.

Siden kom den famøse managerdelingen med Gérard Houllier og hvor Roy snart valgte å trekke seg gråtkvalt tilbake. Nå er han imidlertid mest opptatt av at ligamesterskapet igjen havner hos hans kjære Liverpool.

– Alle vil prøve å få oss ned fra pidestallen nå, forklarer scouseren. – Slik er det når du er best og det er bra. Jürgen vil være klar.  Når du vinner for første gang vil det gi deg selvtillit og tro på at du kan gjøre det.

Roy sier at han ikke har noe tro på at Jürgen Klopp nå vil forlate det skipet som er på vei til å hente pokalen.

– Nei, kanskje ikke, ler Evans når han forteller at han stormet banen som 13-åring da Liverpool rykket opp fra 2. divisjon i 1962 og blir spurt om noe av det samme kan skje igjen den dagen de røde kan kalle seg ligamestere igjen.

– Men for en dag det likevel vil bli.  Hele byen synes å ha blitt løftet av dette, det å vite at vi er best igjen. Jeg skulle gjerne ha gjort det for klubben som manager, men dette er det nest beste.

– Hvis det skjer vil vi være tilbake der vi hører hjemme og jeg vil være henrykt. Dette, Premier League, er det eneste vi ikke har vunnet og for meg og alle andre Liverpoolfans vil det bety alt.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]