Carragher:«Tiden er inne for å hjelpe klubbene»

Det er ingen hemmelighet at fotballbransjen går inn i en utfordrende tid sett med økonomiske øyne - og spillerne sitter med en av hovednøklene.

9. apr 2020 kl 20.50 Kenneth Baraas

Det er tydelig at koronapandemien påvirker den økonomiske situasjonen i fotballen, og det understreker også lederne i Premier League-klubbene. 

– Den økonomiske situasjonen til klubben vår, er sammen med alle de andre klubbene veldig alvorlig, sa administrerende direktør i Brighton, Paul Barber, tidligere i dag.

«I all åpenhet må vi også være tydelige. Til tross for at vi var i en sunn posisjon før denne krisen, så har inntektene blitt kuttet, men utgiftene våre er der fremdeles. Som alle andre sektorer i samfunnet, er det stor usikkerhet og bekymring for vår nåtid og fremtid.», skrev Peter Moore i Liverpool-ledelsens åpne brev da de omgjorde beslutningen om å permittere sine ansatte.

Onsdag ble det klart at Premier League-spillerne opprettet et hjelpefond for NHS-ansatte (The National Health Service). Det hyller Jamie Carragher, men den tidligere Liverpool-spilleren mener også at tiden er inne for neste steg.

«Premier League-spillernes fantastiske gest for å jobbe sammen for å sette opp et fond for NHS-ansatte er med rette applaudert, men det vil ikke stoppe diskusjonen om lønnskutt.», skriver Carragher for The Telegraph. 

42-åringen spør videre hva mer spillerne kan gjøre for å hjelpe lokalsamfunnene i denne krisetiden og hva de kan gjøre for å hjelpe fotballen. 

«Spillerne har vist utrolig lederskap angående det første temaet. Nå må de trappe opp for det andre. Det er fantastisk å hjelpe frontlinjen, men det må skilles fra det pressende behovet for å lette på fotballens økonomiske byrder.»

HOVEDROLLE: Jordan Henderson var initiativtakeren bak det nyoppstartede hjelpefondet #PlayersTogether til støtte for frontlinjen i England.

HOVEDROLLE: Jordan Henderson var initiativtakeren bak det nyoppstartede hjelpefondet #PlayersTogether til støtte for frontlinjen i England.

Uenighet i garderoben

Fotballeksperten minner om at fotballspillere oppigjennom har bidratt i lignende saker. 

«Det er ikke første gang fotballspillere har hatt fokus på saken. I 2007 ble 239 Premier League-spillere og noen ledere enige om å donere en dagslønn til NHS-sykepleiere. Det var en sak jeg selvfølgelig støttet.»

Bidraget ble gitt etter en nasjonal debatt rundt lønnen til sykepleiere. Carraghet og Steven Gerrard snakket med Liverpool-troppen om saken, men førstnevnte innrømmer at det ikke var en samstemt garderobe. 

«Det var ingen enstemmig enighet. Noen spillere påpekte at de hadde egne veldedige formål der de foretrakk å bidra med penger. Andre syntes det var mer rettferdig om noe det gikk til sykepleiere i deres eget land fremfor England.

Noen stilte også spørsmål om hvorfor fotballspillere skulle bidra kontra Formel 1-kjørere, skuespillere, toppsjefer etc. Hver spiller har sine egne omstendigheter som bør forstås og respekteres.»

Det er fantastisk å hjelpe frontlinjen, men det må skilles fra det pressende behovet for å lette på fotballens økonomiske byrder - Carragher

Dårlig tid

Videre understreker Carragher at det er opp til hver enkelt klubb å komme til de løsningene som er mest optimale, men at det haster. 

«Avtaler kan bare gjøres i klubb til klubb. Noen klubber har indikert at de er økonomisk sikre nok til å unngå lønnskutt for spillere. Andre er desperate etter å få til en løsning. Flere venter for å se hvordan det gjøres i andre klubber. Jeg setter pris på holdningen "en for alle, alle for en", men de har ikke råd til å vente lenger.

Spillerne har vist sitt sanne jeg for en edel sak ved å hjelpe NHS. Nå må de huske på arbeidsgiverne sine for å lette på det økonomiske trykket som klubbene er inne i.» 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]