Virustap på nærmere 40 milliarder: Truer hele fotballindustrien

En studie fra European Club Association (ECA) estimerer at koronapandemien vil føre til økonomiske tap for europeisk fotball på 40 milliarder.

7. jul 2020 kl 15.40 Øystein Tronstad

– Resultatene viser hvilket seismikk sjokk COVID-19 har på europeiske klubber, sier ECA-direktør Charlie Marshall til Associated Press.

Revisjonsfirmaet Deloitte har tidligere ropt varsko og meldt at åtte Premier League-klubber er på eller over UEFAs anbefalte grense for å kunne møte Financial Fair Play-reglene.

Juventus-presiden Andrea Agnelli, som også sitter i styret i European Club Association (ECA), omtaler viruspandemien som en trussel for fotballindustriens eksistens.

– Det kommende overgangsvinduet vil gi oss noen pekepinner på den økonomiske situasjonen og fotballens helse, men dette er også tiden for å utarbeide andre grunnlegge økonomiske driftsmodeller, råder Marshall.

Ti ligaer har blitt undersøkt av ECA, inkludert de fem store, England (Premier League), Frankrike (Ligue 1), Tyskland (Bundesliga), Italia (Serie A) og Spania (La Liga). De store tapene ligger i billett- og kampdagsinntekter, i tillegg til sponsor- og TV-avtaler. 

Totalt skal tapene kunne bety rundt 40 milliarder norske kroner, medregnet inneværende sesong og neste.

Det anslås at prosentandelen av inntektene som går til lønninger, normalt den største utgiften for en fotballklubb, vil stige fra 59 til nesten 70 prosent. I lavere ligaer kan det bli enda verre.

– De økonomiske ettervirkningene stopper ikke selv om kampene har kommet i gang i gjen. De vil fortsette langt inn i neste sesong og vi må ta grep for å skape en mer bærekraftig fotballindustri på sikt, konkluderer Marshall.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]