Ingen slår flere lange baller enn Liverpool

Her skiller Jürgen Klopps mesterlag seg ut fra resten av Premier League.

23. aug 2020 kl 11.29 Øystein Tronstad

Etter at Jürgen Klopp tok over Liverpool høsten 2015 har det vært flere endringer blant de ansatte og i spillergruppa. I tillegg har han etablert en tydelig stil, men to av grepene er «typiske engelske» og kan overraske mange.

Lange baller og farlige på dødballer

Fra å være et lag som slet på dødballer både defensivt og offensivt har Liverpool strammet opp og fått Premier Leagues gjerrigste forsvar. Samtidig har man blitt en trussel på offensive dødballer. I 2019/2020 hadde Virgil van Dijk flest mål, delt med Raúl Jiménez og Chris Wood, på hodet i ligaen.

En annen faktor er de lange pasningene. I ligaen så er det ikke Burnley eller Crystal Palace som slår oftest langt, det er Liverpool.

I europas toppligaer så er Liverpool på andreplass når det kommer til å benytte seg av lange baller.

TOPPER TABELLEN: Liverpool er øverst her også og er et godt stykke foran de andre topplagene når det kommer til å benytte seg av den lange utveien.

TOPPER TABELLEN: Liverpool er øverst her også og er et godt stykke foran de andre topplagene når det kommer til å benytte seg av den lange utveien.

Noe av det er en naturlig del av spillet etter hvert som Liverpool har ballen mye og lag legger seg lavt. Dette har vært en konsekvens av at lag forsøker å nekte farlige spillere som Mo Salah og Sadio Mané rom.

Det er likevel oppsiktsvekkende hvor direkte Liverpool kan være når de ser muligheten til å ta motstanderen i ubalanse, og noe som skiller de røde fra Manchester City, Chelsea og de andre topplagene. Med den hurtige trioen på topp og flere spillere som kan slå presist, Robertson, Alexander-Arnold, van Dijk og ikke minst Alisson, som utnytter de rommene som åpner seg.

Denne scoringen er en av dem som huskes best fra tittelsesongen og er et godt eksempel:

Lærte Klopp da han kom til England?

Etter 2015/2016-sesongen, da Klopp hadde gjort sitt inntog i Premier League, så var det Watford (13.), Southampton (6.) og Sunderland (17.) som slo mest langt (tabellplassering i parentes).

Nå er det altså Liverpool som topper.

Kanskje observerte Jürgen Klopp et par ting fra de to møtene med Ronald Koemans suksessfulle Southampton den sesongen.

Lagene spilte 1-1 på Anfield og på St Mary’s ledet de røde 2-0 før daværende Southampton-spiller Sadio Mané gjentatte ganger løp inn bak Liverpools forsvar. Mané scoret to ganger og sterke Graziano Pelle scoret et og satte opp to.

Som Bob Paisley sa det: «It's not about the long ball or the short ball, it's about the right ball.»

Har du innspill til journalisten?
[email protected]