Storkjøpene fra 2018 har så langt ikke blitt tilbudt nye kontrakter

Koronapandemien har blitt en faktor i alle klubbens beslutninger.

19. jan 2021 kl 10.01Arild Skjæveland

Det skal mye til for å toppe det Liverpool gjorde på overgangsmarkedet i 2018. Først ble Virgil van Dijk kjøpt fra Southampton for 75 millioner pund, og Jürgen Klopp fikk endelig stopperen han ville ha.

Tidlig på sommeren ble Fabinho kjøpt fra Monaco for 43,7 millioner pund – en fantastisk defensiv midtbanespiller, som nå har vist at han også er en meget god midtstopper.

I midten av juli kom også en skikkelig klassekeeper på plass, da Alisson Becker ble kjøpt fra AS Roma for 66,8 millioner pund.

Trioen har vært ekstremt viktig for at Liverpool har vært så utrolig solide og stabile de siste årene. Alle tre har kontrakter som går ut 30. juni 2023, så det er ingen umiddelbar hast – men det er noe som snart bør adresseres.

Foreløpig ikke tilbudt nye avtaler

I en artikkel som i utgangspunktet handler om Mohamed Salah, som også har en kontrakt som går ut 30. juni 2023, skriver Paul Joyce i The Times om den defensive trioen. 

Salah skrev sin nye lukrative kontrakt sommeren 2018, der mye av utbetalingen avhenger av bonuser fra mål og målgivende. Han har ikke fått noen ny kontrakt siden det, og det kan tenkes at uttalelsene om fremtiden kan være en strategi for å få en ny avtale.

Nye kontrakter har heller ikke kjøpene fra 2018 fått, til tross for den store sportslige suksessen. Virgil har nå vært Liverpool-spiller i over tre år, mens brasilianerne har vært det i 2,5 år.

«Liverpool vurderer kontinuerlig alle avtalene sine, men har foreløpig ikke tilbudt nye kontrakter til spillere som Virgil van Dijk, Fabinho og Alisson siden de kom til klubben. De økonomiske konsekvensene av koronapandemien blir også tatt med når Liverpool tar beslutninger», skriver Joyce.

I desember ble det rapportert at både Fabinho og van Dijk skulle tilbys nye langtidskontrakt. Paul Gorst i Liverpool Echo meldte i februar i fjor at klubben hadde en opsjon på en sjette sesong i kontrakten med Alisson, som kan binde ham til klubben til sommeren 2024.

Han visste da ikke om at den så langt var aktivert – og det har heller ikke blitt rapportert at den har det, selv om sider som Transfermarkt opererer med at Alissons avtale er til 2024.

Naby Keita er en fjerde spiller som kom samme sommer for store penger, og har avtale til 2023 – men der har det så langt ikke vært noen rykter eller rapporter om kontraktsforhandlinger.

Premier League-klubber ber spillerne om å vente på fulle tribuner

Daily Mail har på tirsdag en sak om at flere Premier League-klubber har informert spillerne sine om at de kun kan ta seg råd til minimale lønnsøkninger slik situasjonen nå er med pandemien. Det skrives ikke spesifikt om Liverpool, men om klubbene i toppdivisjonen generelt.

I kontraktsforhandlinger er spillerne tilbudt små økninger, og klubbene håper at spillerne vil gå med på «Covid-klausuler», som vil gi spillerne kraftige lønnsøkninger i nærheten av det spillerne ville ha krevd, når stadionene igjen er fulle.

Strategien er risikabel, og spesielt med spillere som nærmer seg slutten av kontraktene.

I English Football League (EFL) har klubber gjort det samme i sine kontraktsforhandlinger. Der vil også spillerne miste halvparten av lønnen, dersom sesongen må avbrytes eller forkortes igjen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]