30 år siden King Kenny sjokkerte fotballverden

22. februar 1991 sa Kenny Dalglish opp jobben som manager i Liverpool FC.

22. feb 2021 kl 12.54Einar KvandeEinarKvande

Om morgenen fredag 22. februar 1991 sjokkerte Kenny Dalglish en hel fotballverden, ved å si opp sin stilling som manager i Liverpool FC. På det tidspunkt var han manager for de regjerende mestrene, og laget hans lå på toppen av tabellen igjen, med tre poengs margin ned til nærmeste utfordrer. 

Avgjørelsen ble offentliggjort under en pressekonferanse på Anfield klokken 11.00 lokal tid, men lokalavisen Liverpool Echo hadde på det tidspunkt allerede saken om Kennys avgang klar. Saken var så sensitiv at bare noen få nøkkelpersoner i avisen hadde kjennskap til den. 

Peter Robinson, som var Liverpools daglige leder den gangen, hadde ringt lokalavisen og fortalt dem om pressekonferansen, men ville ikke fortelle hva pressekonferansen handlet om. Først da sportsredaktøren lovet å ikke trykke noe før pressekonferansen, fortalte Robinson at Kenny Dalglish hadde trukket seg. 

Trengte desperat en ferie

I sin biografi som ble publisert i 1997 forklarte Dalgish den fulle og hele årsaken til at han trakk seg så overraskende i februar 1991.

– Jeg skjønte det ikke på det tidspunkt, men Hillsborough var den viktigste grunnen til min avgjørelse om å forlate Liverpool i 1991. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg skulle føle slikt press. Folkene som var under press var de som hadde mistet sine kjære i tragedien. Sannheten var at jeg ønsket å forlate Liverpool i 1990, ett år før jeg sa opp. I de 22 månedene som gikk fra Hillsborough til min oppsigelse ble det dratt mer og mer i strikken, helt til den røk.

– Rundt juletider hadde jeg fått flekker over hele kroppen. Noen til og med i ansiktet. Jeg måtte få sprøyter av en lege hver dag. Jeg vet ikke om utslettet skyldes påkjenningen jeg var under, eller hva det var. Jeg hadde ikke tålmodighet med ungene, og jeg hatet å se at de ble såret når jeg brølte til dem. 

Som spiller rørte Dalglish nesten ikke alkohol, men i denne perioden begynte å drikke vin for å klare å være sosial sammen med familien.

– Familien min kunne se hvor desperat jeg trengte en ferie, og at jeg var under enormt press. Jeg begynte å tvile på meg selv, og mine evner som manager. Jeg begynte å tvile på hver avgjørelse jeg tok.

– Under den berømte 4-4 kampen, omkampen i femte runde i FA-cupen, var jeg den eneste inne på Goodison som visste at dette var min siste kamp. Før kampen lå jeg på sengen på hotellet, og der og da tok jeg avgjørelsen om at jeg måtte ut av manageryrket. Alternativet var å bli gal.

– Liverpool trengte en sterk leder. Noen som kunne ta en avgjørelse. Jeg kunne ikke det lenger.

I løpet av sine seks år som Liverpool-manager, i sin første managerperiode, ledet Kenny Dalglish Liverpool til tre ligatitler, to FA-cuper, to Charity Shields og en supercuptriumf.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]